Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Π. Παπανικολάου: Αυτά είναι τα fake news της κυβέρνησης για τις ΜΕΘ

https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2021/49/353937-meth_kentrikh.jpg«Η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί στα δικά της fake news», λέει στο tvxs.gr ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου, μία εβδομάδα μετά το σάλο που ξέσπασε με την άμεση εισαγωγή σε ΜΕΘ του ηλικιωμένου Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά, αντί άλλων ασθενών νεότερων σε ηλικία που περίμεναν διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας επί ολόκληρα 24ωρα.

Ο γ.γ της Ομοσπονδίας των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας και χειρουργός στο Νοσοκομείο της Νίκαιας υποστηρίζει πως από τα ίδια τα στοιχεία και τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών προκύπτουν ανακολουθίες που οδηγούν στο συμπέρασμα της ύπαρξης κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για «Μητροπολίτες», και οι οποίες μάλιστα κατά κανόνα ανήκουν σε πανεπιστημιακές πτέρυγες ΜΕΘ που δεν διευθύνονται από γιατρούς του ΕΣΥ.

«Ρωτάω επίμονα κάθε μέρα και δεν έχουν απαντήσει ποτέ. Από τους νεκρούς από covid-19 που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα, πόσοι πέθαναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε πρόχειρους αναπνευστήρες και κοινούς θαλάμους όντας στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ; Δεν έχουν απαντήσει ποτέ», τονίζει ο κ. Παπανικολάου.

Η δήλωση Μητσοτάκη στη Βουλή

«Για να δικαιολογήσει τις εγκληματικές της ευθύνες η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί στα δικά της fake news. Κορυφαίος στα fake news είναι ο πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος την 1η Δεκεμβρίου 2021 από βήματος της Βουλής είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει ένδειξη ότι ο βαρέως πάσχων από covid-19 πνευμονία διασωληνωμένος μηχανικά αεριζόμενος ασθενής έχει όφελος εάν βρει κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αυτό ήταν εκ μέρους του πρωθυπουργού άρνηση της εντατικής θεραπείας, δηλαδή άρνηση της σύγχρονης ιατρικής, δηλαδή άρνηση της επιστήμης», είπε εμφατικά ο γιατρός, που μάλιστα στέκεται στην απουσία αντίδρασης από συγκεκριμένο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Η καθηγήτρια κα. Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας και απ’ όσο γνωρίζουμε συμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα εντατικής θεραπείας, δεν είπε ούτε μία λέξη για την αντιεπιστημονική αυτή θέση του πρωθυπουργού», πρόσθεσε.
 
«Λίγες ώρες αργότερα αποδείχθηκε ότι η ψευδοεπιστήμη του πρωθυπουργού αφορά μόνο κοινούς πολίτες και όχι “μητροπολίτες”. Λίγες ώρες αργότερα είδαμε τον υπέργηρο Μητροπολίτη Αιτωλίας να εισάγεται εσπευσμένα σε πανεπιστημιακή ΜΕΘ των Αθηνών.
Συμβαίνει κάτι που δεν είναι φετινό, ούτε περσινό. Ουδέποτε κάποιος επώνυμος πολίτης δεν περίμενε όχι μέρες αλλά ούτε ώρες αν χρειαζόταν να βρει κρεβάτι σε ΜΕΘ και αυτό γίνεται σχεδόν πάντα σε συγκεκριμένες πανεπιστημιακές πτέρυγες ΜΕΘ που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το ΕΣΥ και δε διευθύνονται από γιατρούς του ΕΣΥ», σημείωσε.

98% ή 124% η κάλυψη στις ΜΕΘ;

Για τον κο. Παπανικολάου, η κυβέρνηση ακυρώνει τα ίδια της τα στοιχεία όταν ανακοινώνει πως η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 98%. «Χτες 8 Δεκεμβρίου 2021 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 709 διασωληνωμένους από covid-19. Σύμφωνα με την κα. Γκάγκα, στο νούμερο που ανακοινώνει κάθε ημέρα ο ΕΟΔΥ προσμετρώνται και οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Γνωρίζουμε ότι από τους 183 που βρίσκονταν χθες στη λίστα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ έπασχαν από κορονοϊό οι 140. Συνεπώς σύμφωνα με την κυβέρνηση οι διασωληνωμένοι εντός ΜΕΘ από covid ήταν 569. Αν υποθέσουμε ότι αυτός είναι ο συνολικός αριθμός κλινών ΜΕΘ covid, η πληρότητα στις ΜΕΘ covid της χώρας ήταν 124%. Γιατί λοιπόν χθες και κάθε ημέρα το υπουργείο επιμένει ότι η πληρότητα είναι 98%;», διατυπώνει την ερώτηση ο γ.γ της ΟΕΝΓΕ.

 

«Η δικαιολογία ότι υπάρχουν κάποια κενά κρεβάτια σε άλλες περιοχές από αυτές όπου περιμένουν οι εκτός ΜΕΘ δεν στέκει. Έχει διαψευστεί από το ίδιο το υπουργείο Υγείας. Στις 14 Αυγούστου 2021 με το τέταρτο κύμα να έχει φουντώσει στις τουριστικές περιοχές της χώρας και να καταγράφεται πρόβλημα σε Ρόδο, Κρήτη, Μεσσηνία και άλλες περιοχές, η κυβέρνηση είχε δηλώσει “μην σπέρνουν κάποιοι τον πανικό γιατί ακόμα και αν γεμίσουν όλες οι ΜΕΘ της Κρήτης έχουμε σχέδιο αεροδιακομιδών προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη”», επισημαίνει ο Παναγιώτης Παπανικολάου.

«Συνεπώς το 98% είτε είναι ασύστολο ψέμα, είτε λέγεται σε περίπτωση που ο μη γένοιτο αρρωστήσει αύριο κάποιος άλλος υπέργηρος μητροπολίτης - καλά να είναι όλοι τους ευχόμαστε - και βρει τον δρόμο για κάποια “καθηγητοπανεπιστημιακή” ΜΕΘ των Αθηνών, θα βγει κάποιος από την κυβέρνηση και θα πει “έτυχε να βρούμε κρεβάτι, αφού δεν είχαμε 100% κάλυψη στις ΜΕΘ”», λέει χαρακτηριστικά.

Πόσες είναι τελικά οι κλίνες ΜΕΘ;

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου παραπέμπει σε γραπτή απάντηση του Θάνου Πλεύρη προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις 27 Νοεμβρίου στην οποία είχε πει ο υπουργός. «Οι κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις 557 που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε 1300 και το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στην πλήρη διαχείριση του ΕΣΥ. Συνεπώς τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ; Να επιτάξουμε κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που ήδη μας έχουν διατεθεί; Ή να βγάλουμε από αυτές τους ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται;»

«Σε αυτή του τη δήλωση ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι λειτουργούν 1.300 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Είναι ψέμα, διότι αυτές είναι 1.000. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περί τις 250, βρίσκεται στην πλήρη διαχείριση του ΕΣΥ. Είναι επίσης ψέμα διότι το Δημόσιο έχει δεσμεύσει λιγότερες από 100. Αντί λοιπόν για 1100 κλίνες που υπάρχουν, ο κ. Πλεύρης μίλησε για 1.650 κλίνες. Πώς λοιπόν να μην σκεφτεί κάποιος “αφού λες ότι έχεις κρεβάτια, για ποιον τα κρατάς;”» σχολίασε ο γιατρός.

Ο ηλικιωμένος Μητροπολίτης Αιτωλίας δεν ήταν ασταθής;

Ο κ. Παπανικολάου παρέπεμψε επίσης σε μια πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας, στην τηλεόραση του Alpha, στην οποία υποστήριξε ότι κάποιοι αναμένοντες για κλίνη ΜΕΘ δεν διακομίζονται σε νοσοκομείο μακριά από την περιοχή τους επειδή είναι αιμοδυναμικά ασταθείς ή η διακομισή τους κρίνεται από τους γιατρούς επικίνδυνη. «Ο ηλικιωμένος Μητροπολίτης Αιτωλίας δεν ήταν ασταθής;» σημειώνει χαρακτηριστικά ο γ.γ της ΟΕΝΓΕ.

Πηγή: tvxs.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)