Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Κακοκαιρίες στον κόσμο: Ποια Ελπίδα και ποια Μήδεια; Οι 10 + 1 χιονοθύελλες που άφησαν πίσω τους θάνατο και συντρίμμια

Μανχάταν, Νέα Υόρκη κι όχι Αττική.../copyright Ap Photos 

Κακοκαιρία ήταν και πέρασε και θα ‘ρθει πάλι και εμείς θα έχουμε να λέμε πια σαν… λιώσουν τα χρόνια: «Θυμάστε τον Γενάρη του ’22; Ήμουν κι εγώ εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό…». Άλλωστε το ‘χουν πολλοί αυτό το συνήθειο, να ‘ναι παντού και πουθενά…

 Κι αν νομίζετε ότι με την Ελπίδα τα είδαμε όλα γελιέστε… Μια χιονοκαταιγίδα σαν αυτή που χτύπησε την Αττική, την Εύβοια και τους γύρω νομούς δεν είναι τίποτα μπροστά σε χιονοθύελλες που μαστίγωσαν κατοικημένες περιοχές του κόσμου και πέρασαν στην Ιστορία.

Ανάψτε λοιπόν τα θερμαντικά σώματα, όσοι έχετε ρεύμα, το τζάκι όσοι αποθηκεύσατε ξύλα υπομονής το καλοκαίρι για να κάψετε τις αθλιότητες του χειμώνα και πάμε…


1. Βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες 1888: Η καταιγίδα τα είχε όλα: τεράστιες ποσότητες χιονιού, χαμηλές θερμοκρασίες, ανέμους να σφυρίζουν και χιονόπτωση ανελέητη!
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 1888. /copyright Ap Photos
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 1888. /copyright Ap Photos
Η καταιγίδα σάρωσε μια περιοχή χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Νέα Αγγλία μέχρι τον κόλπο του Τσέζαπικ. Και το χειρότερο: Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 100 που χάθηκαν στη μανιασμένη θάλασσα. Η θύελλα ξέσπασε αρχές Μαρτίου. Η πόλη της Νέας Υόρκης είχε 60 εκατοστά χιόνι, ενώ στο Νιού Χέβεν το Κονέκτικατ το ύψος χιονιού έφτασε το ένα μέτρο και 14 εκατοστά! Η ταχύτητα του ανέμου έφτασε και τα 129 χιλιόμετρα την ώρα.

Η καταιγίδα του αιώνα

2. Ανατολικές ΗΠΑ 1993: Και πάλι αρχές του Μάρτη, το 1993 αυτή τη φορά και τώρα στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Ασύλληπτης έντασης χιονοπτώσεις σημειώθηκαν από τον ανατολικό Καναδά μέχρι την Αλαμπάμα. Έχασαν τη ζωή τους 270 άνθρωποι, 26 πολιτείες χτυπήθηκαν, ενώ περίπου το μισό του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ επηρεάστηκε, συμπεριλαμβανομένων πολλών μεγάλων πόλεων. Τα ρεκόρ της χιονοκαταιγίδας ήταν πολλά: -24 βαθμοί Κελσίου στο Μπέρλινγκτον του Βέρμοντ, Το ύψος του χιονιού - σε ορεινές περιοχές - έφτασε στο ένα μέτρο και 50 εκατοστά, οι ταχύτητες του ανέμου ξεπέρασαν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα!

copyright Ap Photos
copyright Ap Photos
3. Νέα Υόρκη 2006: Συγκρινόμενη με τις δυο προηγούμενες αυτή η χιονοκαταιγίδα ήταν σχετικά πιο ήπια. Όμως έμεινε στην Ιστορία για την περιόχη όπου χύπησε: Τη Νέα Υόρκη. Ο μετεωρολογικός σταθμός στο ζωολογικό κήπο του Central Park κατέγραψε 68,3 εκατοστά χιονιού. Αυτό ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη χιονόπτωση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της πόλης της Νέας Υόρκης και σπάει ένα ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 1947.

Κι όμως φοβούνται τα Ιμαλάια τα χιόνια...

 4. Κομητεία Λούντζε Θιβέτ 2008: Τι να λέμε για το Θιβέτ, όταν το περιβάλλουν οι κορφές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Έβερεστ. Επικρατεί δριμύ κρύο το χειμώνα, αλλά το κλίμα είναι γενικά πολύ ξηρό. Κι αν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι εξοικειωμένοι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η χιονοθύελλα που έπληξε την κομητεία Λούντζε τον Οκτώβριο του 2008 ήταν ένα σοκ για όλους. Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν μέσο ύψος χιονιού το 1,5 μέτρο. Πολλά χωριά χτυπήθηκαν από συνεχή χιονόπτωση επί 36 ώρες. Η ποσότητα του χιονιού ήταν τόσο μεγάλη που πολλά κτίρια κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Οι δρόμοι έκλεισαν επί μέρες και τα σωστικά συνεργεία πάλευαν να τους καθαρίσουν και να φέρουν τρόφιμα στους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί από τα χιόνια. Οι οικονομικές επιπτώσεις της ισχυρής χιονοθύελλας ήταν ιδιαίτερα σκληρές, αφού πολλοί κάτοικοι - είναι κυρίως κτηνοτρόφοι - αναγκάστηκαν να σφάξουν ή να πουλήσουν μεγάλα τμήματα των κοπαδιών τους ή τα έχασαν στη δίνη της καταιγίδας.

copyright Ap Photos
copyright Ap Photos
5. Όρος Σάστα Καλιφόρνια 1959: Ασύλληπτη ποσότητα χιονιού στο όρος Σάστα της Καλιφόρνια. Το ύψος του ξεπέρασε τα 4,8 μέτρα! Αυτή είναι η μεγαλύτερη χιονόπτωση από μια μόνο καταιγίδα στη Βόρεια Αμερική. Παραδόξως, η χιονοκαταιγίδα δεν είχε μεγάλη επίδραση στους ντόπιους. Πρώτον, οι κάτοικοι της περιοχής ήταν συνηθισμένοι σε μεγάλες χιονοθύελλες, επίσης, ο μεγαλύτερος όγκος του χιονιού έπεσε μακριά από τις κοινότητες Γουίντ και Πόλη του Όρους Σάστα, χτυπώντας κυρίως ακατοίκητες ορεινές περιοχές. Λίγοι άνθρωποι εκείνη την εποχή επισήμανα ότι η πόλη τους είχε σπάσει το ρεκόρ χιονόπτωσης σε μια καταιγίδα.

6. Δυτικός Καναδάς, Κεμπέκ και Οντάριο 1971: Ήταν Μάρτιος όταν ισχυρή χιονοκαταιγίδα που δημιουργήθηκε στον Ατλαντικό ωκεανό χτύπησε με μισό μέτρο χιόνι το Μόντρεαλ και ξεπέρασε τους 65 πόντους σε άλλες περιοχές. Μηδενική ορατότητα, υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν τις συνθήκες για να πεθάνουν πάνω από 20 άνθρωποι. Παρόλο που οι Καναδοί είναι συνηθισμένοι σε χιονοκαταιγίδες - οι κάτοικοι της Κορνουάλης και του Οντάριο πήγαν στη δουλειά τους παρά τις αντίξοες συνθήκες - αυτή η συγκεκριμένη χιονοθύελλα προκάλεσε ένα γεγονός σχεδόν ανήκουστο στην καναδική ιστορία: την ακύρωση ενός αγώνα χόκεϊ στο Montreal Canadiens! Η μοναδική φορά που είχε αναβληθεί αγώνας χόκεϊ ήταν στο Μόντρεαλ λόγω της πανδημίας της γρίπης το 1918…

Η Πιο φονική χιονοθύελλα στην Ιστορία

 7. Ιράν και Αζερμπαϊτζαν 1972: Η πιο θανατηφόρα χιονοθύελλα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως έπληξε το Ιράν τον Φεβρουάριο του 1972, σκοτώνοντας πάνω από 4.000 ανθρώπους και ισοπεδώνοντας 200 χωριά.
copyright Ap Photos
copyright Ap Photos
Η καταιγίδα κράτησε πέντε ημέρες και το χιόνι έφτασε τα 8 μέτρα σε κάποιες περιοχές στο βορειοδυτικό, κεντρικό και νότιο Ιράν, περιοχές περίπου στην έκταση της Ελλάδας. Οι λόγοι που έχασαν τόσοι πολλοί άνθρωποι τη ζωή τους ποικίλλουν: Οι χαμηλές θερμοκρασίες (-25 βαθμοί Κελσίου) η έλλειψη τροφίμων, πόσιμου νερού και η έλλειψη θέρμανσης, αλλά και η απουσία ιατρικής περίθαλψης. Σε ένα χωριό που ονομάζεται Sheklab πέθαναν και οι 100 κάτοικοι λόγω της χιονοκαταιγίδας!

8. Νέα Αγγλία: 1717: Την ονόμασαν Great Snow και ήταν πραγματικά μια σειρά από τέσσερις συνεχόμενες καταιγίδες που ξέσπασαν στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου του 1717. Ουδείς είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα της, καθώς η τήρηση αρχείων ήταν ελλειματική εκείνη την εποχή. Πυκνό χιόνι καταγράφηκε μέχρι τη Φιλαδέλφεια, αλλά η Βοστώνη χτυπήθηκε περισσότερο. Μια τέτοια έντονη χιονόπτωση θα ήταν ένα ακόμη ακραίο καιρικό φαινόμενο σε οποιαδήποτε άλλη εποχή, αλλά τότε που μπορούσε κανείς να ταξιδέψει μόνο με άλογο ή με τα πόδια· όταν δεν υπήρχε καμία μέθοδος εκχιονισμού πέρα από ένα φτυάρι και δυο δυνατά μπράτσα, και όταν οι πολλές μικρές κοινότητες δυσκολεύονταν σε συνηθισμένες χειμερινές συνθήκες, το Great Snow ήταν καταστροφή. Οι (υποτυπώδεις) δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι για μια εβδομάδα και περισσότερο, και το ταξίδι μεταξύ Νέας Υόρκης και Βοστώνης έγινε απαγορευτικό. Ουδείς μπορούσε να κάνει το παραμικρό εκτός από το να περιμένει να λιώσει το χιόνι.

copyright Ap Photos
copyright Ap Photos
9. Μπάφαλο 1977: Μια μέτρια χιονόπτωση και άγριοι άνεμοι ταχύτητας 72,4 χλμ/ώρα, με ριπές 120,7 χλμ/ώρα θα προκαλούσαν μια άσχημη, αλλά σχετικά διαχειρίσιμη καταιγίδα, αλλά ένας ασυνήθιστα κρύος και φορτωμένος χιόνια χειμώνας, είχε ήδη αφήσει βαθιά σημάδια. Το χιόνι που ακολούθησε κάλυψε μεγάλο μέρος της παγωμένης επιφάνειας της λίμνης Έρι. Το αποτέλεσμα ήταν μηδενική ορατότητα και αποκλεισμένοι δρόμοι. Η καταιγίδα έφερε έντονο κρύο (η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους -20 βαθμούς μέσα σε λίγες μόνο ώρες) και καθήλωσε ανθρώπους στους χώρους εργασίας τους ή - χειρότερα - στα αυτοκίνητά τους. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν 29 θανάτους στη δυτική Νέα Υόρκη και στο νότιο Οντάριο. Αν και η πόλη του Μπάφαλο είχε γενικά λιγότερο χιόνι από άλλες κοντινές πόλεις και καταγράφηκαν θερμοκρασίες πιο υψηλές από πολλές βόρειες περιοχές, αυτή η καταιγίδα έμεινε στην Ιστορία με το όνομα του Μπάφαλο, της πόλης που χτύπησε πρώτη η χιονοθύελλα.

Η Ατλάντα θυμίζει Αττική Οδό

10. Ατλάντα 2014: Κάποιες φορές μια χιονοκαταιγίδα είναι καταστροφική λόγω της διάρκειάς της και της έλλειψης δεξιοτήτων και αποτελεσματικότητας των αρμοδίων ή και των κατοίκων της πληγείσας περιοχής. Στις 28 Ιανουαρίου του 2014, το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής - η περιοχή του μετρό της Ατλάντα – χτυπήθηκε από ισχυρή χιονοθύελλα που σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες ήταν καταστροφική.

Χάος στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Ατλάντα. Η Αττική Οδός ωχριά... /copyright Ap Photos
Χάος στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Ατλάντα. Η Αττική Οδός ωχριά... /copyright Ap Photos
Το τεράστιο οδικό δίκτυο της Ατλάντα άρχισε να γεμίζει με αυτοκίνητα ανθρώπων που έφευγαν μαζικά από τη δουλειά τους, ακριβώς τη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία ενώ οι δρόμοι είχαν αρχίσει να παγώνουν. Πάνω από ένα εκατομμύριο αυτοκινητιστές και 100 σχολικά λεωφορεία παρέμειναν εγκλωβισμένοι στις εθνικές οδούς για περισσότερες από 24 ώρες. Οι άνθρωποι άφησαν τα αυτοκίνητά τους και πήγαν με τα πόδια στα σπίτια τους ή σε καταστήματα που παρέμεναν ανοιχτά. Οκτακόσια παιδιά σχολικής ηλικίας έμειναν σε γυμναστήρια και ακόμη περισσότεροι άνθρωποι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους εκείνο το βράδυ. Συμβαίνουν και στις πιο πολιτισμένες χώρες τελικά!

copyright Ap Photos
copyright Ap Photos
11. Η Ευρώπη παγώνει το 2018: Οι νεκροί στην Ευρώπη από τις χιονοπτώσεις ξεπέρασαν τους 50. Η χιονοκαταιγίδα που είχε πλήξει τη Γηραιά ήπειρο τον Φεβρουάριο του 2018 είχε ονομαστεί «Θηρίο από την Ανατολή» στο Ηνωμένο Βασίλειο, «Σιβηρική Αρκούδα» στην Ολλανδία, «Πυροβόλο του Χιονιού» στη Σουηδία και «Μόσχα-Παρίσι» στη Γαλλία. Η κακοκαιρία είχε χαμηλές θερμοκρασίες και πολύ χιόνι· χτύπησε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ρουμανίας την Καταλονία της Ισπανίας και την Κορσική. Η Νάπολη στην Ιταλία είχε να δει τόσο χιόνι από το 1956. Οι θερμοκρασίες σε όλη την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη έπεσαν κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου και έφθασαν στους -40 βαθμούς Κελσίου στις ιταλικές Άλπεις. Ακόμη και η Ελβετία που ξέρει από χιονοπτώσεις αιφνιδιάστηκε από την ποσότητα του χιονιού και τις χαμηλές θερμοκρασίες, με το αεροδρόμιο της Γενεύης να κλείνει προσωρινά.Η Εθνική Σιδηροδρομική Υπηρεσία της Βρετανίας έκλεισε τους σταθμούς για δυο ημέρες σε περιοχές με κόκκινο συναγερμό, ενώ πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, το Χίθροου του Λονδίνου. Όχι για να μην λέτε ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά.

Και δεν είναι μόνο αυτές…

Ακόμη σημειώστε κι αυτά: Το 2008 μια χιονοθύελλα στο Αφγανιστάν σκότωσε 926 ανθρώπους, πάνω από 400.000 πρόβατα, κατσίκες και αγελάδες και 100 άτομα χρειάστηκαν ακρωτηριασμούς από κρυοπαγήματα. Επίσης...

Τον Ιανουάριο του 1719, κατά τη διάρκεια υποχώρησης του βασιλικού σουηδικού στρατού υπό τη διοίκηση του στρατηγού Καρλ Γκούσταφ Άρμφελντ από την στην οροσειρά Tydal στο Trοndelag της Νορβηγίας πέθαναν κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας στα βουνα περισσότεροι από 3000 στρατιώτες, ενώ 600 από τους 2000 που επέζησαν, έμειναν ανάπηροι από τα κρυοπαγήματα.

 Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)