Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Δημοσκοπικά ευρήματα... υπό του μηδενός

Ντεμπούτο της Abacus Research με μια έρευνα κοινής γνώμης που εμφανώς στήθηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας των εξελίξεων με την κακοκαιρία καταγράφοντας αντικρουόμενα αποτελέσματα και μπερδεύοντας με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Στον αέρα η πρώτη δημοσκόπηση μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα» από την Abacus Research για λογαριασμό του Alpha. 

Tα αποτελέσματα προκλούν προβληματισμό καθώς (εξ ανάγκης) στήθηκε στο πόδι και χρειάστηκε να σπάσει στα δύο. Το πρώτο αφορά το καθαρά πολιτικό σκέλος και καταγράφει την πρόθεση ψήφου και τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ενώ το δεύτερο (σε πολύ μικρότερο δείγμα) καταγράφει τις επιδόσεις της κυβέρνησης στη διαχείριση της κακοκαιρίας.

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης (πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου) σε δείγμα 300 νοικοκυριών η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα, το 67% κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Ένα 25% απαντά ούτε θετικά, ούτε αρνητικά και το μόλις 8% θετικά.

Για τις εικόνες ντροπής με χιλιάδες εγκλωβισμένους πολίτες στην Αττική Οδό, το 52% απάντησε πως φταίει η εταιρεία διαχείρισης του δρόμου, το 41% η κυβέρνηση και το 7% θεωρεί πως ευθύνονται οι πολίτες.

Τέλος, για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν, το 42% θεωρεί επικοινωνιακή την απόφαση, το 21% παλαιοκομματική, το 29% δίκαιη, το 7% τίποτα από τα παραπάνω, ενώ 1% απάντησε πως δεν ξέρει/δεν απαντά.

Το πολιτικό σκέλος της δημοσκόπησης

Η πρώτη φάση της δημοσκόπησης πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου σε δείγμα 1014 ατόμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν είχαμε αύριο κάλπες (πρόθεση ψήφου) η Ν.Δ. θα λάμβανε 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,5%, το ΚΙΝΑΛ 17%, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 2%, το ΜέΡΑ25 2% και 6,5% άλλο κόμμα.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 35% θετικές γνώμες, 29% ουδέτερες και 36% αρνητικές. Ο Αλέξης Τσίπρας 13% θετικές, 30% ουδέτερες και 57% αρνητικές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης 17% θετικές, 59% ουδέτερες, 20% αρνητικές. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας 8% θετικές, 31% ουδέτερες, 58% αρνητικές. Ο Κυριάκος Βελόπουλος 5% θετικές, 25% ουδέτερες, 68% αρνητικές. Ο Γιάνης Βαρουφάκης 4% θετικές, 24% ουδέτερες, 69% αρνητικές.


O ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το πολιτικό σκέλος της δημοσκόπησης

Λίγο μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στο πολιτικό κομμάτι της δημοσκόπησης σχολιάζοντας πως «ο πανικός του κ. Μητσοτάκη είναι γνωστός και δεν κρύβεται. Το ίδιο και η επιρροή του στα ΜΜΕ. Είχαμε όμως την αίσθηση ότι στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha θα κρατούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα και θα προστάτευαν το κύρος του καναλιού. Πέσαμε έξω».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ μπαίνει στην ουσία του θέματος επισημαίνοντας:

«Τη μέρα που η Αττική και αρκετές περιοχές της πατρίδας μας μετρούν ακόμη τις πληγές τους και η χώρα καταγράφει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ με 118 θανάτους, έκριναν σκόπιμο να επιστρατεύσουν πρωτοεμφανιζόμενη δημοσκοπική εταιρεία και έναν πρώην πολιτευτή στο Ποτάμι, για να συνεχίσουν το γνωστό έργο της δημοσκοπικής περίθαλψης των κυβερνητικών τραυμάτων.

Μόνο που όλο αυτό άρχισε πια να γίνεται κουραστικό και γυρνάει μπούμερανγκ.

Οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)