Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Το θολό μήνυμα Μητσοτάκη και οι κινήσεις «απεγκλωβισμού» από τα... απόνερα της κακοκαιρίας

Το θολό μήνυμα Μητσοτάκη και οι κινήσεις «απεγκλωβισμού» από τα... απόνερα της κακοκαιρίας

 
Το θολό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η προσπάθεια αλλαγών στο φόντο του φιάσκου με την κακοκαιρία.

Η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ήταν ίσως η πρώτη από την εκλογική νίκη της ΝΔ που αντί να κατευνάσει τις ανησυχίες των γαλάζιων στελεχών, τις επέτεινε. Και αυτό, γιατί, κατά γενική ομολογία, η «ειλικρινής συγνώμη» δόθηκε μεν, αλλά το συνολικό μήνυμα ήταν θολό, σε μία κρίσιμη στιγμή, που είναι αυταπόδεικτο ότι η πρόσφατη κακοκαιρία «χτύπησε» με σφοδρότητα την κυβερνητική εικόνα.

Από όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και από τις πληροφορίες του ενδοκυβερνητικού παρασκηνίου, είναι σαφές ότι το προσεχές διάστημα, η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου θα είναι να περάσει το μήνυμα ότι «το πάθημα, έγινε μάθημα».

Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης ανάλογων κρίσεων, διότι, όπως λένε και γαλάζια στελέχη, «στην τρίτη, καίγεσαι» και ήδη η κυβέρνηση μετράει τις συνέπειες από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές και το χειμωνιάτικο χιονιά.

Στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, τονίζει ότι οι επερχόμενες αλλαγές θα έχουν ως άξονα μια ομογενοποιημένη λειτουργία, όπου οι επικεφαλής όλων των συναρμοδίων φορέων, αυτοδιοικητικών και ιδιωτών, όπου απαιτείται, θα διαβουλεύονται σε τακτική βάση. «Πρέπει να κοπεί ο γόρδιος δεσμός δεκαετιών, με τον κατακερματισμό ευθυνών και αρμοδιοτήτων», λέει χαρακτηριστικά.

Ο αντίλογος, ωστόσο, ο οποίος σημειωτέον ήδη αρθρώνεται από γαλάζια στελέχη, είναι ότι οι όποιες αλλαγές δρομολογούνται θέλουν χρόνο για να αποδώσουν.

Επιπρόσθετα, δεν απαντούν με τρόπο καθοριστικό στο γιατί, ενώ, με δικό της νόμο, τον 4662/2020, συγκρότησε ένα υπερυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής το οποίο – υποτίθεται- θα αναλάμβανε τη διαχείριση κρίσεων όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι χιονοπτώσεις κ.λπ., στους 4 μήνες του βίου του, δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει στον κατάλληλο χρόνο, τους κατάλληλους ανθρώπους «σε ένα δωμάτιο». Στην προκειμένη, την Περιφέρεια Αττικής, την Αττική οδό, τους πυροσβέστες, την Αστυνομία, τον Στρατό, τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμα και τη λειτουργία ή μη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες τη στήριξή του στο συγκεκριμένο υπουργείο, για την ακρίβεια στην ανάγκη ύπαρξής του, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ονομαστική ή άλλη αναφορά που θα ερμηνευόταν ως απόλυτη στήριξη στον επικεφαλής του κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, παραμένουν και είναι πιεστικά. Πχ :

• Γιατί δεν βρέθηκαν όλοι όσοι όφειλαν να είναι στο συγκεκριμένο «δωμάτιο» (war room, αγγλιστί), όπως πχ εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών, ο οποίος δεν κλήθηκε σε καμία από τις δύο συσκέψεις του περασμένου Σαββατοκύριακου;

• Ποιος έχει την ευθύνη γι αυτό, 4 μήνες μετά την ίδρυση του νέου υπερυπουργείου;

• Γιατί όσοι συμμετείχαν, δεν κατόρθωσαν να συντονιστούν, αν και διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι θα διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για τους πολίτες

• Επαιξε ή όχι ρόλο πχ, το γεγονός ότι χιλιάδες δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι αναγκάστηκαν να πάνε στις δουλειές τους τη Δευτέρα το πρωί και μετά βρέθηκαν όλοι εγκλωβισμένοι στους δρόμους;

Το βέβαιο είναι ότι τα απόνερα αυτής της υπόθεσης, θα απομακρύνονται αργά, όπως ο ρυθμός με τον οποίον λιώνουν τα χιόνια. Ηδη, τα πρώτα αποτυπώθηκαν στη χθεσινή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Alphatv. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)