Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Μαύρο ρεκόρ: Σε 26 μέρες 2.334 νεκροί από την πανδημία και... συνεχίζουμε

Μαύρο ρεκόρ: Σε 26 μέρες 2.334 νεκροί από την πανδημία και... συνεχίζουμε

 
 Σήμερα 26.1: νεκροί 115 - διασωληνωμένοι 646
 
Ανείπωτη ελληνική τραγωδία, με τον κορονοϊό να θερίζει και το ΕΣΥ να μη δύναται να περιθάλψει ορθά βαριά αρρώστους.

Μέσα στον Ιανουάριο, στην πατρίδα μας έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας, με την τραγωδία να μοιάζει να μην έχει τελειωμό.

Συγκεκριμένα, προτού ολοκληρωθεί ο μήνας, δηλαδή μέσα σε μόλις 26 ημέρες, 2.334 άτομα έχουν νικηθεί από τον SARS-CoV-2 εντός της ελληνικής επικράτειας.

Πρόκειται για μια εκατόμβη νεκρών και ένα ελληνικό δράμα το οποίο συνεχίζεται εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Σήμερα (26/1), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ξανά τριψήφιο αριθμό θανάτων οι οποίοι προκλήθηκαν από επιπλοκές του ιού.

Άλλοι 115 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ 646 ασθενείς με COVID-19 είναι βαριά άρρωστοι και βρίσκονται διασωληνωμένοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Δυστυχώς, χωρίς να είναι όλοι τους μέσα σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) όπως θα ήταν το σωστό.

Διαλυμένο ΕΣΥ

Αυτό κατήγγειλε -και- σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Συγκεκριμένα, ο πρόεδρός της, Μιχάλης Γιαννάκος, κατήγγειλε δημόσια ότι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και δη στις ΜΕΘ είναι τραγική και ότι δεκάδες ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους.

«Σήμερα το Γεννηματάς έχει 9 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό στις κλινικές σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Στη Νίκαια 6 -μεταξύ αυτών ακόμη ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βασίλης Μποτίνος- 4 στο Θριάσιο, 1 στο Τζάνειο, 1 στο Αμαλία Φλέμινγκ, 2 στο Σισμανόγλειο, και 4 στον Ευαγγελισμό.

Επίσης ζήτημα προέκυψε και με τις διακομιδές του ΕΚΑΒ. «Θα πρέπει να μας πουν από το επιτελικό κράτος πόσες διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών έκανε το ΕΚΑΒ προς νοσοκομεία που διέθεταν άδειες κλίνες ΜΕΘ το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη με τον χαμό που γινόταν στους δρόμους και τα νοσοκομεία λόγω χιονιού. Πολύ λιγότερες. Το ΚΑΤ για παράδειγμα διαθέτει 44 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού. Πόσες διακομιδές κατέστησαν δυνατές να γίνουν σε άδεια κρεβάτια το διήμερο;

Τέλος, πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζει το Παίδων Πεντέλης λόγω χαλασμένης γεννήτριας. «Νοσηλεύονται παιδάκια και φυλάσσονται εμβόλια στα ψυγεία. Είναι επιτακτική ανάγκη να φτιαχτεί», τονίζει ο ίδιος.

Αμείλικτα νούμερα

Επίσης δυστυχώς, τα νούμερα είναι αμείλικτα σχετικά με την κάκιστη επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδα. Τα δεδομένα του urworldindata.org, τα οποία προκύπτουν απευθείας από τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, το ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών που αναλύει την πορεία της πανδημίας, κατατάσσουν την πατρίδα μας στις χειρότερες θέσεις.

Η σύγκρισή μας είτε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε με κράτη με τα οποία γειτνιάζουμε είτε με άλλα που βρίσκονται κοντά μας, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος:

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Όσον αφορά στη σύγκρισή μας με ολόκληρο τον πλανήτη; Σε αυτήν την περίπτωση, τα δεδομένα είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικά και ξετυλίγουν ακόμη περισσότερο το κουβάρι του ελληνικού δράματος.

Η νόσος COVID-19 κυριολεκτικά επελαύνει στην Ελλάδα. Το αποδεικνύουν καθημερινά οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες», οι οποίοι είναι ανυποχώρητοι και συνθέτουν την ακόλουθη καμπύλη.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Οι σημερινοί «σκληροί δείκτες»:

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 115, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.970 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 646 (60.2% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 518 (80.19%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19.81%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.993 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 395 (ημερήσια μεταβολή -8.56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Πηγή: ieidiseis.gr

3 σχόλια:

(3)