Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Ενεργειακή κρίση: «Κομμένες ανάσες» στην κυβέρνηση – Τα δύο σενάρια

Ενεργειακή κρίση: «Κομμένες ανάσες» στην κυβέρνηση – Τα δύο σενάρια

Η ενεργειακή κρίση και το καλο κακό σενάριο για την κυβέρνηση.

Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον φέρνει τα πρώτα, δειλά, πάντως, χαμόγελα ανακούφισης στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, η οποία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τους οικονομικούς σχεδιασμούς αλλά και την πολιτική στρατηγική των επόμενων μηνών.

Στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, επεξεργάζονται δύο σενάρια.

Το πρώτο, και πλέον αισιόδοξο, προβλέπει την αποκλιμάκωση του κόστους της ενέργειας στα τέλη του πρώτου τριμήνου του νέου έτους, δηλαδή από τις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, στο επόμενο δίμηνο, δηλαδή, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, οπότε θα αρχίσουν να ισχύουν οι νέες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στον κατώτατο μισθό, θα έχει ξεκινήσει και η σταδιακή μείωση του πληθωρισμού αλλά και των τιμών υπηρεσιών και καταναλωτικών αγαθών που έχουν πάρει «φωτιά».

Το δεύτερο, δυσοίωνο σενάριο, το οποίο προβλέπει διατήρηση της ενεργειακής κρίσης και μετά τα τέλη Μαρτίου. Παρ ότι άπαντες το ξορκίζουν, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα ότι θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στα τέλη Μαρτίου. Γι αυτό και ο ΥΠΟΚ Χρ. Σταϊκούρας, παρ ότι διαφώνησε με την πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη για μείωση του φΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, στη συνέχεια, δεν το απέκλεισε εντελώς. Η κυβέρνηση, το κρατάει στο συρτάρι και θα το ανασύρει αν απαιτηθεί από τις εξελίξεις, όχι πάντως, στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, καθώς το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν μεγάλο, ενώ θα αποτελούσε «ρίσκο» για την εικόνα της χώρας στις αγορές και μάλιστα σε μία στιγμή ακόμα και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν το επιλέγουν.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι αν η ακρίβεια διαρκέσει για πολύ, τότε η διαχείριση των πολυεπίπεδων προβλημάτω που θα αναδειχθούν θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα σε μία χρονιά που η χώρα θα πρέπει να μειώσει τα ελλείμματα, προκειμένου το 2023 να εμφανίσει πλεονασματική εικόνα.

Πέραν της αμιγώς οικονομικής οπτικής, τυχόν διατήρηση της ενεργειακής κρίσης για μεγαλύτερο των τριών μηνών διάστημα, θα επηρεάσει μετά βεβαιότητας την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις φθορές που αποτυπώνονται στην εικόνα της, λόγω της παρατεταμένης αναμέτρησης με την πανδημία. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις συσκέψεις, κυρίαρχη άποψη είναι ότι, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα κάνει την εμφάνισή της νέα μετάλλαξη, από τον Φεβρουάριο θα υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση, η οποία με τη σειρά της θα φέρει και την σταδιακή άρση όλων των περιοριστικών μέτρων και θεωρητικά θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από τη δημοσκοπική μέγγενη της πανδημίας και να αρχίσει να υλοποιεί πολιτικές με κοινωνικό και κυρίως με αναπτυξιακό αντίκτυπο, με σημαντικότερη τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)