Η υπόθεση με τους θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα είναι μια πονεμένη ιστορία, (μόλις σήμερα είχαμε 101 νέες απώλειες)η οποία ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες και δεν έχει τελειωμό. Πρόκειται για μια εκατόμβη νεκρών που, όπως αποδεικνύουν δεδομένα που έρχονται από το εξωτερικό, όμοιά της δεν υπάρχει στην Ευρώπη - και όχι μόνο.
Και ενώ η μετάλλαξη Όμικρον πράγματι προκαλεί ηπιότερη νόσηση συγκριτικά με της Δέλτα, τουλάχιστον όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, επειδή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) -και άρα έναν τεράστιο κομμάτι της πρόληψης αλλά και της πειθούς όσον αφορά στον εμβολιασμό- και γενικότερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) της χώρας μας να «νοσούν», οι θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα εκτοξεύονται για ακόμη μια φορά.
Ο «ασθενής» ΕΣΥ
Χθες Κυριακή (16/1) χάθηκαν από τον φονικό ιό 95 συνάνθρωποί μας και σήμερα 101. Όλα αυτά τη μικρή σε πληθυσμό χώρα μας. Τεράστιος είναι και ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσούν βαριά και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας μας. Νοσηλεύονται, όμως, όλους τους σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπως θα έπρεπε, ή μήπως όχι; Επιπλέον, υπάρχουν συνάνθρωποί μας που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και αυτό δεν συμβαίνει, ακόμη και αν προκύψει κενή;
Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα τις έδωσε σήμερα ο Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος κατήγγειλε ότι «πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, κυρίως ηλικιωμένοι, δεν είναι επιλέξιμοι για ΜΕΘ, ακόμη και όταν αδειάζει κρεβάτι. Βρίσκονται επί ημέρες εκτός ΜΕΘ».
«Τουλάχιστον 70 με 80 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό είναι εκτός ΜΕΘ», προσθέτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Την ώρα, λοιπόν, που ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 μειώνεται, οι απώλειες αυξάνοντα.
Ελληνικό δράμα
Παράλληλα, το ourworldindata.org μάς θυμίζει για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις όσον αφορά στους θανάτους από Covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Οι ανανεωμένοι χάρτες του, είναι αμείλικτοι: οι συγκρίσεις μεταξύ της χώρας μας και άλλων χωρών της Ευρώπης οδηγούν σε θλιβερά συμπεράσματα.
Οι καμπύλες στα ακόλουθα γραφήματά του, καθώς και οι σχετικοί μέσοι όροι, αποκαλύπτουν το μέγεθος της αποτυχίας μας να ελέγξουμε τους λεγόμενους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες και ειδικά εκείνον των θανάτων από Covid-19. Ενδεικτική είναι η σύγκριση μεταξύ των μέσων όρων της Ελλάδας και της Γερμανίας, με τη χώρας μας να έχει τριπλάσιο ποσοστό θανάτων.
Μάλιστα, σε σχέση με άλλες χώρες της ηπείρου, η πατρίδα μας έχει ακόμη χειρότερο ποσοστό. Όσον αφορά στη σύγκρισή μας τόσο με την Ευρώπη όσο και με ολόκληρο τον πλανήτη; Σε αυτήν την περίπτωση, η θλίψη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Η πορεία της νόσου στην πατρίδα μας αναφορικά με τους θανάτους είναι τέτοια τους τελευταίους μήνες, που δεν μπορεί παρά να σοκάρει οποιονδήποτε την παρακολουθεί. Το σχετικό διάγραμμα του ourworldindata.org φανερώνει μια ανατριχιαστική εικόνα. Η χώρα μας έχει περιέλθει σε μια πραγματικά δυσμενέστατη κατάσταση.
Τα στοιχεία του ourworldindata.org:
Οι σημερινοί «σκληροί» δείκτες
Στη σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όσον αφορά στην πορεία της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, οι «σκληροί» δείκτες καταδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα:
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 101, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.087 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (59.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 549 (81.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (18.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.904 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή -16.16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 555 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Πηγή: ieidiseis.gr
Κανένα ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ζωή
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκεί να πλουτίσουν τα δικά τους παιδιά.
Διαλύουν τα νοσοκομεία πεθαίνει ο κόσμος.