Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Η ακρίβεια «τρώει» τις συντάξεις και η εφορία τα… αναδρομικά - Παραδείγματα

Η ακρίβεια «τρώει» τις συντάξεις και η εφορία τα… αναδρομικά - Παραδείγματα

 Γράφει ο
Χωρίς καμία στήριξη οι συνταξιουχοι των 600 ευρώ, ενώ παραμένουν στην «ουρά» του Συμβουλίου της Επικρατείας (πιλοτική δίκη) ως προς την άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του και να καταβάλει τα Δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων-Επίδομα Αδείας για την περίοδο 2015-16.

Την σύνταξη την «τρώει» η ακρίβεια, τα αναδρομικά η εφορία και τις αναπροσαρμογές (ασφάλιση άνω των 30 ετών κ.α.), η εισφορά υγείας, το Τέλος και η Εισφορά Αλληλεγγύης…

Εν μέσω ακρίβειας η κυβέρνηση αναδιπλώνεται στο θέμα των μισθωτών και δηλώνει ότι δεν αρκεί, τελικά, η «αύξηση» των 13 ευρώ από τις αρχές του χρόνου και δια στόματος του πρωθυπουργού προαναγγέλλει και νέα αναπροσαρμογή κατά τον Μάιο. Όλως τυχαίως σε προεκλογικό χρόνο…

Ωστόσο, για τους συνταξιούχος, όπως και για τους χαμηλόμισθους του Δημοσίου Τομέα δεν προκλήθηκε καμία συζήτησι για μερική κάλυψη των απωλειών (διαθέσιμο εισόδημα) από τον πληθωρισμό.

Χωρίς στήριξη οι συνταξιούχοι των 600 ευρώ

Ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 600-1000 ευρώ οι οποίοι δεν έλαβαν αναδρομικά ούτε το 2020 (όπως έλαβαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά), ούτε πέρυσι (με την βελτίωση της ανταποδοτικής σύνταξης για όσους είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης). Ενώ όσοι είχαν έως 600 ευρώ μεικτά, έλαβαν επίδομα 250 ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα (αναπροσαρμογή δηλαδή 3,5% σε ετήσια βάση).

Άρα, στην περίπτωση των συνταξιούχων, οι πλέον αδικημένου είναι οι ασφαλισμένοι που λαμβάνουν μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ το μήνα. Και την ίδια στιγμή καθυστερεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (πιλοτική δίκη) ως προς την άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του και να καταβάλει τα Δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων-Επίδομα Αδείας για την περίοδο 2015-16 (800 ευρώ σε κάθε ένα συνταξιούχο).

Αλλά και όσοι συνταξιούχου έτυχαν ευνοϊκών αποφάσεων του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, δεν σημαίνει ότι απήλαυσαν και ικανοποιητικές αυξήσεις. Και αυτό γιατί:

1.Τα αναδρομικά του 2021 δεν φορολογήθηκαν στην πηγή (σ.σ. αντιθέτως παρακρατήθηκε 20% επί των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων Δικαστικών, ενστόλων κ.α.). Με αποτέλεσμα η εφορία να διεκδικεί τώρα πίσω 1 στα 3 ευρώ σαν φόρο. Μάλιστα, εάν οι δικαιούχοι δεν καταθέσουν συμπληρωτική φορολογική δήλωση για τα έτη που αφορούν τα αναδρομικά μέχρι τέλος Φεβρουαρίου (σ.σ. δόθηκε σχετική παράταση), κινδυνεύουν με ακόμη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση…)

2.Όσοι παλαιοί ασφαλισμένοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης είδαν ονομαστικές αυξήσεις αυτό το μήνα. Οι οποίες, ωστόσο, δεν πέρασαν στην τσέπη τους. Είτε γιατί είχαν αρνητική προσωπική διαφορά (ασφαλισμένη προ της13ης Μαΐου 2016 και του νόμου Κατρούγκαλου), είτε γιατί τους παρακρατείται μεγαλύτερη εισφορά υγείας και Τέλος Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΑΚΑΓΕ), είτε γιατί υποχρεώθηκαν σε καταβολή μεγαλύτερου φόρου (σ.σ. λόγω και υψηλότερης κλίμακες) και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης υπέρ προϋπολογισμού (ισχύει για ετήσια έσοδα άνω των 12.000 ευρώ).

Πώς αύξηση 200 € γίνεται… 69 €

Για παράδειγμα: Ασφαλισμένος έπαιρνε 1.600 ευρώ σύνταξη και πλήρωνε 48 ευρώ υπέρ ΑΚΑΓΕ, εισφορά υγείας 96 ευρώ, φόρο 244 και τέλος εισφορά αλληλεγγύης 13,2 ευρώ. Ήτοι λαμβάνουν καθαρά 1.198,2 ευρώ καθαρά το μήνα.

Με την αναπροσαρμογής κατά 200 ευρώ το μήνα, ήτοι για μεικτή σύνταξη 1.800 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά υγείας 108 ευρώ το μήνα, φόρο 296 ευρώ το μήνα, ΑΚΑΓΕ 110 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης 17,6 ευρω Ήτοι καθαρά 1.268,6.

Δηλαδή η αναπροσαρμογή των 200 ευρώ το μηνά περιορίστηκε… φορολογικά στα 69,6 ευρώ! 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

(3)