Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Κακοκαιρία Ελπίδα: Η Αττική γονάτισε - Το παράλυτο κράτος και η συγγνώμη του Στυλιανίδη

Κακοκαιρία Ελπίδα: Η Αττική γονάτισε - Το παράλυτο κράτος και η συγγνώμη του Στυλιανίδη 

 
 
Εισαγγελική παρέμβαση για το «έμφραγμα» στην Αττική Οδό. Το κώδωνα του κινδύνου για την κακοκαιρία Ελπίδα έκρουσε ο Χρ. Στυλιανίδης. Παρέλυσε ο κρατικός μηχανισμός, στην εταιρεία Αττική Οδός επιρρίφθηκαν οι ευθύνες.

Πολίτες εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό λόγω της κακοκαιρίας Ελπίδα και η Αττική μετατράπηκε σε ένα απέραντο χάος. Η κυβέρνηση επέρριψε μεγάλο μέρος των ευθυνών στην εταιρεία διαχείρισης του δρόμου, αλλά η παράλυση του κρατικού μηχανισμού, ειδικά στο λεκανοπέδιο, είναι δεδομένη.

Για τους εγκλωβισμούς, μάλιστα, υπάρχει παρέμβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Εν τω μεταξύ, ο Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι «κρατήσαμε τη χώρα λειτουργική», ενόσω οι πολίτες βιώνουν έναν απίστευτο Γολγοθά και σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να παραμένουν αβοήθητοι.

Παράλληλα, ο Χρήστος Στυλιανίδης σήμανε συναγερμό και προειδοποίησε του πολίτες ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, κατά την ενημέρωση για την κακοκαιρία Ελπίδα, σημειώνοντας ότι έως αύριο οι συνθήκες θα είναι αντίξοες σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική.

Ακόμη, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους επειδή η νύχτα θα είναι δύσκολη.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε ότι «σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα ιδίως στην περιφέρεια Αττικής, στην Εύβοια αλλά και σε Κυκλάδες εξαιτίας της μεγάλης κακοκαιρίας. Περιμένουμε μέχρι αύριο ότι οι συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι οι ίδιες με βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.

Από αύριο το μεσημέρι στην Αττική και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι ο παγετός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται στην Αττική Οδό, όπου παρά τις προσπάθειες της τροχαίας και της πυροσβεστικής, η εταιρία Αττική Οδός δεν κατάφερε να κρατήσει το δρόμο ανοιχτό».

Στυλιανίδης: Να αναζητηθούν ευθύνες στην εταιρεία Αττική Οδός

Επιπλέον, υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και αυτή θα είναι η εισήγησή μου προς τον πρωθυπουργό. Ως πολιτεία οφείλουμε μία συγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν. Γίνεται προσπάθεια αντιδρόμησης, να φτάσουν εκχιονιστικά μηχανήματα της πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να υπάρχει διάνοιξη και να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί. Αν λειτουργούσε σωστά η εταιρία διαχείρισης δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτό το πρόβλημα.

Η κατάσταση με βάση τα δεδομένα που έχουμε στην Αττική οδό βελτιώνεται. Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουμε λιγοστά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Εύβοια και Αττική. Για εμάς ήταν εξαιρετικά μείζον να διατηρηθεί η παροχή ρεύματος σε όλη τη χώρα. Πιστεύω ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα, παρά τον όγκο του χιονιού τα προβλήματα είναι λιγοστά και όπου υπάρχουν ελπίζω ότι θα μπορέσουν να αποκατασταθούν

Το 112 έχει και τη δυνατότητα γεωεντοπισμού. Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί – ειδικά η εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Στο εθνικό δίκτυο με την προετοιμασία που έγινε σημειώθηκαν προβλήματα και καθυστερήσεις το πρωί στη γέφυρα Καλυφτάκη, αντιμετωπίστηκαν και μπορέσαμε να κρατήσουμε τη χώρα μας ανοιχτή. Τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αττική λειτουργούν κανονικά, εκτός από το τμήμα του ΗΣΑΠ Ειρήνη - Κηφισιά».


Εισαγγελική παρέμβαση για το «έμφραγμα» στην Αττική Οδό

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό. Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην Αττική η οποία άντεξε μόλις 6 ώρες χιονιά κι εν συνεχεία παραδόθηκε. Προβλήματα προκλήθηκαν στο Μετρό, στον ΗΣΑΠ, οδηγοί εγκλωβίστηκαν επί ώρες μέσα στα αυτοκίνητά τους, λεωφορεία και τρόλεϊ τέθηκαν εκτός λειτουργίας, στο Δημόσιο μπήκε λουκέτο, ιδιωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές, ενώ σημειώνονται και διακοπές ρεύματος.

Δύσκολη είναι η κατάσταση σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Αττικής με τα λεωφορεία να είναι ανύπαρκτα και τους δρόμους να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Πολίτες χωρίς μέσο μεταφοράς ψάχνουν απελπισμένα ταξί προκειμένου να φτάσουν στο Μετρό, ενώ όσοι έχουν Ι.Χ. κάνουν ώρες ολόκληρες να φτάσουν στον προορισμό τους.

Το απόγευμα αποκλείστηκε η λεωφόρος Κατεχάκη στο ρεύμα προς Καρέα και στα δυο ρεύματα από την πλατεία της 28ης Οκτωβρίου.

Νωρίτερα είχε αποκλειστεί και στην συμβολή της με τη Μεσογείων. Αδιάβατη είναι και η οδός Κλεισθένους στον Γέρακα.

«Όλοι φταίνε για το απόλυτο μπάχαλο και το χάος με τα χιόνια, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη».

Κλειστή και η Εθνική Οδός

Κλειστή είναι αυτήν τη στιγμή και η Εθνική οδός στο ύψος της λεωφόρου Αθηνών στο ρεύμα προς Λαμία. Στο σημείο παραμένει η έντονη χιονόπτωση και τα προβλήματα είναι ατελείωτα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

- ΔΙAKOΠH KYKΛOΦOPIAΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Ε.Ο ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ, ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΛΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ Λ. ΑΘΗΝΩΝ

- ΔIAKOΠH KYKΛOΦOPIAΣ ΠANTOΣ EIΔOYΣ BAPEΩΣ OXHMATOΣ ANΩ TΩN 3.5 TONΩN ΣE ATTIKH OΔO, Δ.Π.Λ. YMHTTOY, ΠEPIΦEPEIAKHΣ AIΓAΛEΩ KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ. ΔYΣXEPEIA ΣTHN KYKΛOΦOPIA TΩN OXHMATΩN: 1. ΣTHN ATTIKH OΔO KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO ΠAIANIA EΩΣ METAMOPΦΩΣH, KAΘΩΣ KAI ΣTIΣ EΞOΔOYΣ AYTHΣ. ENEPΓOYNTAI ANTIΔPOMHΣEIΣ ΣTIΣ EΞOΔOYΣ ΓIA THN AΠOΣYMΦΩPHΣH 2. ΣTH Λ. MEΣOΓEIΩN KAI ΣTA ΔYO PEYMATA AΠO ΠENTAΓΩNO EΩΣ THN OΔO MIXAΛAKOΠOYΛOY. 3. ΣTH Λ. BAΣ. ΣOΦIAΣ PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ΣYNTAΓMA. H KYKΛOΦOPIA ΔIEΞAΓETAI KANONIKA ΣTHN N.E.O. AΘHNΩN - KOPINΘOY KAΘΩΣ KAI ΣTIΣ Λ. B. AMAΛIAΣ, Λ. AΛEΞANΔPAΣ, Λ. ΠOΣEIΔΩNOΣ, Λ. KHΦIΣIAΣ, KAΘΩΣ KAI ΣTIΣ OΔOYΣ ΠEIPAIΩΣ, ΣTAΔIOY KAI ΣTON EYPYTEPO KENTPIKO TOMEA AΘHNΩN.

- ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN ΣTHN Λ. ΠAN. KANEΛΛOΠOYΛOY AΠO TH ΣYMBOΛH THΣ ME THN Λ. MEΣOΓEIΩN KAI ΣTA ΔYO PEYMATA.

- ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN ΣTH Λ. EΛ. BENIZEΛOY (HΛIOYΠOΛH) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA AΠO THN ΠΛATEIA 28HΣ OKTΩBPIOY ΠPOΣ THN ΠEP. KAPEA.

- ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN 1) ΣTHN E.O. OINOHΣ - MAΓOYΛAΣ AΠO TO YΨOΣ TOY EPΓOΣTAΣIOY TITAN PEYMA ΠPOΣ BOIΩTIA. 2) ΣTHN E.O. MEΓAPΩN- AΛEΠOXΩPIOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA AΠO TO 12O XΛM. ΘEΣH ΛOYMΠA ΠPOΣ MEΓAPA. 3) ΣTHN Λ. ΠAN. KANEΛΛOΠOYΛOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA AΠO THN OΔO ΠINΔOY ΠPOΣ THN ΠEP. YMHTTOY.

- ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 1) ΣΤΗ Λ. ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΩΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ. 2) ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΧΛΟΗΣ ΕΩΣ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ. 3) ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΆΓΙΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΕΩΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ.

- ΛOΓΩ XIONOΠTΩΣHΣ YΠOXPEΩTIKH XPHΣH ANTIOΛIΣΘHTIKΩN AΛYΣIΔΩN 1) ΣTHN OΔO ΔEPBENOXΩPIΩN AΠO TO YΨOΣ THΣ KANTINAΣ ME THN EΠΩNYMIA ΘANAΣHΣ ΣTO PEYMA ΠPOΣ BOIΩTIA 2) ΣTHN Π.E.O. AΘHNΩN - ΘHBAΣ AΠO TO YΨOΣ ΠPATHPIOY YΓPΩN KAYΣIMΩN CYCLON KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ.

- ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN 1) ΣTHN OΔO ANAΣTAΣEΩΣ (ΠAΠAΓOY) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TA KOIMHTHPIA ΠAΠAΓOY ΠPOΣ TON YMHTTO. 2) ΣTH Λ. ΔIONYΣOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO THN ΠEPIOXH THΣ ANATOΛHΣ (N. MAKPH) ΠPOΣ ΠENTEΛH. 3) ΣTHN ANΩNYMO OΔO (KAIΣAPIANH) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TO YΨOΣ THΣ KAΛOΠOYΛAΣ ΠPOΣ YMHTTO.

- ΛOΓΩ XIONOΠTΩΣHΣ ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN 1) ΣTHN ΛEΩΦOPO ΠAPNHΘOΣ AΠO TO YΨOΣ TOY TEΛEΦEPIK KAI ΣTA ΔYO PEYMATA. 2) ΣTHN OΔO ΔIONYΣOY AΠO TO YΨOΣ TOY 414 ΣNEN ΠPOΣ TON AΓ. ΠETPO. KAI 3) AΠAΓOPEYΣH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN ΦOPTHΓΩN ΣTHN Π.E.O. AΘHNΩN - ΘHBAΣ AΠO TO YΨOΣ TOY ΠPATHPIOY YΓPΩN KAYΣIMΩN CYCLON PEYMA ΠPOΣ ΘHBA.

Τσίπρας: Επιτελικό μπάχαλο - Μόνος ανεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης

Σκληρή κριτική για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Ελπίδα δέχεται η Νέα Δημοκρατία. Ο κρατικός μηχανισμός παρέλυσε εν μέσω της επέλασης της κακοκαιρίας Ελπίδα και ο Αλέξης Τσίπρα εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, μέσω δημοσίευσής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει τα εξής:

«Με χιόνι, με πυρκαγιά, με βροχή, 2,5 χρόνια τώρα επιτελικό μπάχαλο.

Και πάντα κάποιος άλλος έχει την ευθύνη.

Μόνος ανεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης.

Κουράγιο και υπομονή σε όλες και όλους τους συμπολίτες μας που για άλλη μια φορά δοκιμάζονται». 

 

N. Ανδρουλάκης: Το ανεπαρκές «επιτελικό» κράτος της ΝΔ ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες

Αμέσως μετά, ο Νίκος Αδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ανεπάρκεια και μηδενική προετοιμασία εν όψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που η ίδια γνώριζε προ πολλού ότι θα πλήξουν την ελληνική επικράτεια.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατήγγειλε σε δήλωσή του:

«Χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται στην Αττική Οδό και σε άλλα σημεία τις τελευταίες ώρες από το ανεπαρκές «επιτελικό» κράτος της ΝΔ. Εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία». 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Νομίζαμε ότι θα πέσουν έξω οι προβλέψεις για τον καιρό. Τις μπερδέψαμε με τις δημοσκοπήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)