Μια ανάσα από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου στα Πανεπιστήμια με τη φυσική παρουσία των φοιτητών, όπως προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης, νέα έκθεση του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ) των καθηγητών του ΑΠΘ Αλέξη Μπένου και Ηλία Κονδύλη δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.
Τα αμφιθέατρα μπορεί να ετοιμάζονται για τη διενέργεια των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου του 2022. Χωρίς όμως πρόσθετα μέτρα προστασίας -δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος όλων των εξεταζόμενων, δωρεάν χορήγηση μασκών υψηλής προστασίας, τήρηση αποστάσεων, επαρκής φυσικός αερισμός- η αναμενόμενη σημαντική αύξηση του συνωστισμού εξεταζόμενων και διδασκόντων προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης.
Η έκθεση αναλύει την εξέλιξη της επιδημίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το οποίο λόγω του μεγέθους του αποτελεί ικανό δείγμα για τη μελέτη της δυναμικής της επιδημίας στα ΑΕΙ.
Αναδεικνύει την «καθοριστική σημασία, σε συνδυασμό με την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, της αποφυγής μαζικού συγχρωτισμού και συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, πόσο δε μάλλον όταν αυτοί στερούνται πρόσβασης σε συνεχή φυσικό αερισμό, γεγονός που αφορά την πλειονότητα των αμφιθεατρικών και εργαστηριακών αιθουσών στα ΑΕΙ της χώρας, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία χρησιμοποιεί η πανεπιστημιακή κοινότητα για τη μετάβασή της από και προς το Πανεπιστήμιο».
Η έκθεση δείχνει υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων το δεύτερο τριβδόμαδο λειτουργίας του ιδρύματος (1-21 Νοεμβρίου 2021), αύξηση που ακολουθεί την αντίστοιχη των κρουσμάτων στην κοινότητα. Δείχνει επίσης σχετική ύφεση και σταθεροποίηση των κρουσμάτων το τρίτο τριβδόμαδο (22 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 2021) συμβατή με την τάση εξέλιξης στον γενικό πληθυσμό και υπερεξαπλασιασμό των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των εορτών και την αμέσως μετά από αυτές εβδομάδα (26 Δεκεμβρίου 2021 έως 16 Ιανουαρίου 2022).
Η ανάγκη για τη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι μεγάλη, σημειώνουν οι καθηγητές, ξεκαθαρίζοντας ότι προϋπόθεση για μια τέτοια άσκηση αποτελούν η υψηλή προτεραιοποίηση της προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι οικονομικών ή άλλων συμφερόντων, η επάρκεια, αξιοπιστία και διαφάνεια των επιδημιολογικών δεδομένων και η ειλικρινής διάθεση για διαρκή βελτίωση της επιδημικής ετοιμότητας και υγειονομικής θωράκισης της χώρας έναντι των τρεχουσών ή μελλοντικών απειλών δημόσιας υγείας, προϋποθέσεις οι οποίες δεν μοιάζει να συντρέχουν, τουλάχιστον σε επαρκή βαθμό, στη χώρα μας.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου