Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Με προσχηματικές μεθοδεύσεις η κυβέρνηση αποκλείει χιλιάδες πρώτες κατοικίες από επιδοτήσεις στο ρεύμα

 

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν σε χιλιάδες νοικοκυριά οι αλλαγές στις κρατικές επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο, όχι μόνον λόγω της μείωσης της κρατικής επιδότησης ανά κιλοβατώρα που φέρνουν σε σχέση με το Δεκέμβριο,  αλλά κυρίως επειδή η πολύπλοκη διαδικασία εφαρμογής του νέου πλαισίου μέτρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσχηματικά για να αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις χιλιάδες νοικοκυριά, ακόμη και χαμηλών εισοδημάτων, και να χρεωθούν έτσι με το σύνολο των υπέρογκων αυξήσεων στο ρεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας την περασμένη Παρασκευή, τον Ιανουάριο θα επιδοτηθούν με 42 ευρώ και με 54 ευρώ τα Κοινωνικά  Οικιακά Τιμολόγια, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα όλες οι παροχές πρώτης κατοικίας, όπως δηλώνονται στην ετήσια φορολογική δήλωση (Ε1), χωρίς άλλα κριτήρια εισοδήματος ή  εμβαδού κατοικίας. Οι παροχές αυτές είναι περίπου 4.200.000 ενώ άλλα 3.000.000 παροχές που αντιπροσωπεύουν  δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες θα μείνουν εκτός επιδότησης.

Η πολύπλοκη διαδικασία

Από τις δηλώσεις Σκρέκα όμως προέκυψε ένα κρίσιμο ερώτημα σε ότι αφορά τη διαδικασία με την οποία θα γίνει ο διαχωρισμός δικαιούχων και μη, η οποία στη συνέχεια  θα κρίνει ποια νοικοκυριά θα πάρουν την έστω και μειωμένη επιδότηση τον Ιανουάριο και ποια όχι.

Επί της διαδικασίας ο υπουργός Ενέργειας δεν έδωσε διευκρινίσεις  την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που δημοσίευσε χτες η οικονομική ιστοσελίδα  euro2day.gr, η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει με την αποστολή των δικαιούχων με πρώτη κατοικία από την ΑΑΔΕ στον ΔΕΔΔΗΕ – που έχει ήδη γίνει – και με τον ΔΕΔΔΗΕ  να κάνει  στη συνέχεια την ταυτοποίηση μεταξύ κατοικίας και μετρητή και να διαπιστώνει από ποιον προμηθευτή εξυπηρετείται, ώστε οι διασταυρωμένες αυτές πληροφορίες να δοθούν στις αντίστοιχες εταιρείες σε εύλογο χρόνο και να πιστωθούν εγκαίρως – αυτό νοιάζει κυρίως την αγορά που φοβάται πως αν καθυστερήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις ο κόσμος θα αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς – οι κρατικές επιδοτήσεις Ιανουαρίου (σε όσους τελικά δοθούν).

Με τη συγκεκριμένα διαδικασία, όμως,  θα προκύψουν συνεχίζει το δημοσίευμα του  Euro2day, δύο μεγάλοι  αποκλεισμοί.

Εκτός τα φοιτητικά νοικοκυριά

Ο πρώτος αποκλεισμός αφορά τα νοικοκυριά των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από την πατρογονική εστία, επειδή το σπίτι που νοικιάζουν οι φοιτητές κατά κανόνα το δηλώνουν οι γονείς τους στη φορολογική τους δήλωση,  ως δεύτερη μισθωμένη κατοικία. Οι δεύτερες κατοικίες όμως αποκλείονται από την επιδότηση.

Κι όσοι δεν έχουν το ρεύμα στο όνομά τους

Ο δεύτερος αποκλεισμός αφορά τους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν μεταφέρει στο όνομά τους τον μετρητή του ρεύματος, επειδή υποτίθεται ότι είναι αδύνατη η ταυτοποίησή τους ως δικαιούχων με τον αριθμό παροχής τους από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Το γεγονός αυτό όμως δεν ισχύει αν λάβουμε υπόψη ότι τα τελευταία δύο χρόνια, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτρέψει το σύστημα της ΑΑΔΕ την υποβολή φορολογικής δήλωσης υπήρξε η αναγραφή του αριθμού μετρητή της πρώτης κατοικίας.

Η ΑΑΔΕ έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία

Ό,τι κι αν ισχυρίζονται λοιπόν τα στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας, η βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να δοθούν οι επιδοτήσεις σε όλες τις παροχές πρώτης κατοικίας χωρίς αποκλεισμούς  καθώς επιτρέπει όχι μόνο την ταυτοποίηση των δικαιούχων αλλά και των αριθμών παροχών τους, και δεν δικαιολογείται να αποκλειστεί κόσμος με τη δικαιολογία ότι δεν έχει στο όνομά του τον μετρητή του ρεύματος.

Αν επαληθευτούν λοιπόν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, θα φανεί ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει προσχηματικά τη διαφορά ονομάτων στο Ε1 και στο μετρητή, προκειμένου να αποκλείσει άδικα κόσμο από τις επιδοτήσεις, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να μειώσει το κόστος του μέτρου.

Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)