Οι, παλαιές τουλάχιστον, συντάξεις χηρείας δεν θα κοπούν, τα πλασματικά έτη ασφάλισης μπορούν να αναγνωριστούν οποτεδήποτε στο μέλλον και να έρθουν να επιδράσουν (κουμπώσουν) θετικά για την κατοχύρωση πιο ευνοϊκών ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, οι «αυξήσεις» του 2% από 1/1/2022 αποδείχτηκε, κιόλας, ότι είναι… ανεπαρκείς, σε κάθε νομοσχέδιο προσλαμβάνονται και άλλοι, ακόμη περισσότεροι, μετακλητοί υπάλληλοι, ενώ συστήνονται νέες Επιτροπές, δημιουργούνται και άλλοι οργανισμοί του Δημοσίου, διορίζονται περισσότερα Διοικητικά Συμβούλια.
Αναμφίβολα αυτή η εικόνα των τελευταίων εβδομάδων δείχνει ότι, τουλάχιστον στο υπουργείο Εργασίας (σ.σ. δηλαδή στο Μαξίμου…), έχουν διαταχθεί σε εκλογική ετοιμότητα…
Δείτε τις αντιφάσεις:
Βασικός μισθός
α)
Το καλοκαίρι είχε υποστηριχτεί ότι η οικονομία δεν αντέχει αυξήσεις
πάνω από 13 ευρώ το μήνα και έτσι ο βασικός μισθός διαμορφώθηκε με
κυβερνητική ευθύνη στα 663 ευρώ.
Πριν καν την εφαρμογή της νέας
«κρατικής διατίμησης της εργατικής δύναμης» στις αρχές Ιανουαρίου, είχε
αρχίσει η αμφισβήτηση της επιλογής. Ακόμη και οι κυβερνητικοί
διαπίστωναν, μετά την κατακραυγή για την αύξηση των… 58 λεπτών την
ήμερα, ότι είναι λίγα. Με ταχείες διαδικασίες θα προωθηθεί τώρα νέα
αύξηση στους μισθούς της τάξης του 5-6% από 1/4/2022.
Προς επίρρωσιν της αρχικής επιλογής σκληρής λιτότητας, τον περασμένο Νοέμβριο το οικονομικό επιτελείο προειδοποίησε ότι εάν καλυφθεί μέρος της απώλειας του διαθέσιμου εργατικού εισοδήματος από την ακρίβεια, τότε ο «πληθωρισμός θα παραταθεί χρονικά και θα ενταθεί ποσοστιαία». Τότε αυτό υπήρξε κυρίαρχη πολιτική (λιτότητας). Τώρα οι εκλογικές ανάγκες επιβάλλουν ένα πιο… λαϊκό προφίλ.
Όχι, δεν βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δεν αυξήθηκε η παραγωγικότητα της εργασίας, απλώς οι κυβερνητικοί προσπαθούν να λειάνουν ένα ακόμη κοινωνικό αγκάθι εν όψει πολιτικών εξελίξεων.
Μεταβατικά όρια
β) Στα τέλη του έτους έληγε η μεταβατική περίοδος για την κατοχύρωση των μεταβατικών-πιο ευνοϊκών ηλικιακών ορίων για συνταξιοδότηση. Μια εβδομάδα προ της λήξης το υπουργείο Εργασίας όχι μόνο έδωσε παράταση, αλλά όρισε ότι ακόμη και το 2022 ή 2023 εάν κατατεθεί αίτηση αναγνώρισης πλασματικών, αυτά δεν θα μετρήσουν την στιγμή που θα αιτηθούν (σ.σ. τι νόημα θα είχε άλλωστε καθώς ήδη ισχύει το 62ο έτος για «έξοδο» και, μάλιστα, με 40 έτη ασφάλισης). Αλλά τα συγκεκριμένα έτη θα πάνε και θα ενταχθούν πίσω στο χρόνο, σε ημερομηνία που βολεύει τους ασφαλισμένους. Έτσι ώστε να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα: Αν κάποιος (παλαιός ασφαλισμένος) αμέλησε και δεν κατέθεσε αίτηση για αναγνώριση του στρατού το 2016, έτσι ώστε να συμπληρώσει 35ετία και να συνταξιοδοτηθεί στο 59ο έτος, μπορεί να την καταθέσει σήμερα και θα κατοχυρώσει αυτό το δικαίωμα. Με το προηγούμενο σύστημα, αν η αίτηση υποβαλλόταν το 2021, θα έβγαινε στη σύνταξη στο 61ο έτος και 6 μήνες.
Συντάξεις χηρείας
γ) Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το υπουργείο Εργασίας διαπίστωσε ότι κατά τα προηγούμενα 5,5 χρόνια (σ.σ. από 13/5/2016) δεν εφαρμοζόταν σωστά ο νόμος 4387/16 ως προς το ύψος των συντάξεων χηρείας και όρισε (εξέδωσε εγκύκλιο) για μη καταβολή της εθνικής σύνταξης στους/στις χήρους/ες που λαμβάνουν και άλλη σύνταξη. Αποτέλεσμα, να χάσουν από 135 έως και 269 ευρώ κάπου 50.000 δικαιούχοι. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι ανάπηροι, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, αλλά και τα ορφανά τέκνα από τους δύο γονείς.
Μετά την κατακραυγή, το υπουργείο Εργασίας αναδιπλώθηκε και όρισε, πάλι αυθαίρετα, ότι η προηγούμενη εγκύκλιος θα εφαρμοστεί για αιτήσεις (συντάξεις λόγω θανάτου) που θα κατατεθούν από 2/1/2022.
Τελικά, η εν λόγω απόπειρα περικοπής των συντάξεων δεν αναμένεται να τελεσφορήσει (ούτε γέα τις νέες αιτήσεις). Και το… πάτημα αποτελεί η ίδια η εγκύκλιος που απλώς είναι παράνομη. Αν αληθώς ερμηνεύεται ο νόμος Κατρούγκαλου, τότε θα πρέπει να κοπούν αναδρομικά οι συντάξεις από 13/5/2016. Αλλά, αυτό απλώς δεν γίνεται σε προεκλογική περίοδο…
Διορισμοί μετακλητών
δ) Σε ένα ακόμη νομοσχέδιο, του υπουργείου Εργασίας αυτή τη φορά, που ετοιμάζεται για τη Βουλή συστήνονται νέα Νομικά Πρόσωπα (Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων, Εταιρεία Επενδυτικών Συμβουλών κ.α.) στον ΕΦΚΑ, διορίζονται πολυμελή Διοικητικά Συμβούλια, ενώ προσλαμβάνονται και Διευθυντές από τον Ιδιωτικό Τομέα με… συνεντεύξεις και παχυλούς (εκτός Δημοσίου) αμοιβές. Και αυτοί οι ανώτερου υπάλληλοι θα έχουν θητεία και θα αποκαλούνται μετακλητοί. Ακριβώς όπως οι συνεργάτες (και ψηφοφόροι) των βουλευτών και υπουργών…
Πηγή:ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου