Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Ποιες παγίδες οδηγούν σε έξτρα φόρο

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Τα ζευγάρια που θα επιλέξουν τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να μην αγνοήσουν τους κινδύνους των τεκμηρίων, το πρόβλημα με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών

Σε περιπέτειες με την εφορία μπορεί να μπλέξουν όσα ζευγάρια επιλέξουν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, όπως έχουν τη δυνατότητα έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Και αυτό, γιατί οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν παγίδες έξτρα φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 και θα πρέπει να τα εμφανίσουν στην φετινή τους φορολογική δήλωση.

Οσα ζευγάρια επιλέξουν τελικά τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει να μην αγνοήσουν τους κινδύνους των τεκμηρίων, το πρόβλημα με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Eιδικότερα:

  1. Τεκμήρια. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των τεκμηρίων, στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, αφού τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Οπότε αν ο ένας σύζυγος βαρύνεται με υψηλές τεκμαρτές δαπάνες, δεν έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί το Οικογενειακό εισόδημα. Ιδιαίτερα θα πρέπει να απασχολεί μην πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων, ειδικά τις περιπτώσεις όπου ένας ή μία σύζυγος είναι άνεργος ή έχει περιουσιακά στοιχεία που δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά του/της.
    Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή, ο ένας σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών ετών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια, διαφορετικά θα πληρώσει επιπλέον φόρο. Οπως αναφέρει και η ΑΑΔΕ, όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.
     
  2. Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Πρόβλημα υπάρχει και στις περιπτώσεις των ηλεκτρονικών αποδείξεων των οικογενειακών δαπανών. Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν. Στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Ετσι, σε αυτή την περίπτωση ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να καλύψει μόνος του το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα.
  3. Τέκνα. Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο, καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Το εισόδημα του ανήλικου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει

Το κίνητρο για ορισμένες περιπτώσεις θα είναι ότι αν ο ένας σύζυγος καλείται να πληρώσει ή χρωστά στην εφορία, ο άλλος θα εισπράττει κανονικά την επιστροφή φόρου που τυχόν δικαιούται και δεν θα την χάνει λόγω συμψηφισμού.

Επιπλέον, θα επιλέξουν την ξεχωριστή δήλωση τα ζευγάρια σε διάσταση ή όσοι δεν τηρούν «κοινό ταμείο» και έχουν λόγους να κρατούν την μυστικότητα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών τους στοιχείων.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)