Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Η πολυδιαφημισμένη «σύμπραξη» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στην υγεία, εξαιρεί τους… πολύ ασθενείς

Πού εντοπίστηκαν τα 37.676 κρούσματα σήμερα, όλες οι περιοχές: 14.709 στην Αττική, 4.145 στη Θεσσαλονίκη 

Κοροϊδία χωρίς τέλος...

Με τυμπανοκρουσίες τις τελευταίες ημέρες, το Υπουργείο Υγείας και οι συν αυτώ «παπαγάλοι» διαλαλούσαν ότι ο ιδιωτικός τομέας «μπαίνει στη μάχη» και θα βοηθήσει τα δημόσια νοσοκομεία διαθέτοντας κλίνες στο ΕΣΥ για την αποσυμφόρησή του και την καλύτερη αντιμετώπιση της πίεσης από την πανδημία.

Κατά πως φαίνεται όμως, για μια ακόμη φορά, ωραία τα μεγάλα λόγια, αλλά οι πράξεις είναι αυτές που δείχνουν την αλήθεια. Και η αλήθεια ξεγυμνώνει διαρκώς την κοροϊδία της Κυβέρνησης και τα μικροπολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια.

Όπως αποκάλυψε ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και Διευθυντής Νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, οι ιδιωτικές κλινικές πρακτικά δεν παίρνουν κανέναν ασθενή COVID στην Αττική!

Και στο έγγραφο που παρέθεσε, το οποίο εστάλη από την ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας (με υπογραφή Ιωάννη Κωτσιόπουλου) προς τους Διοικητές της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (αλλά και τον Γενικό Διευθυντή Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Πρόεδρο του ΣΕΚ) εξηγείται το γιατί.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό έγγραφο, το οποίο αναγράφει τις οδηγίες για τη νοσηλεία ασθενών Covid-19 προς τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, ως κριτήρια εισαγωγής έχουν θεσπιστεί τα εξής:

«Μπορούν να διακομιστούν νοσηλευόμενοι ασθενείς, ή ασθενείς του ΤΕΠ (σ.σ. Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας, χωρίς την παρουσία σημείων, ή συμπτωμάτων πολύ σοβαρής νόσου που μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε ανάγκη για μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Εξαιρούνται επίσης ασθενείς που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από άλλη ειδικότητα, όπως χειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, έγκυοι, ασθενείς σε τεχνητό νεφρό κλπ

 

Δηλαδή οι… πολύ νοσούντες εξαιρούνται από τα κριτήρια εισαγωγής στις ιδιωτικές κλίνες, κάτι που βέβαια δεν είναι νέο, καθώς και πέρυσι κάτι παρόμοιο είχε γίνει, το οποίο όμως καλύφθηκε με μεγαλοστομίες περί «αρμονικής συνεργασίας» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα…

«Κοροϊδία οι δήθεν 300 κλίνες ιδιωτικών κλινικών, κλινικάρχες επιλέγουν ποιους θα νοσηλεύσουν»

Θέση για το θέμα πήρε και ο τομεάρχης Υγείας το ΣΥΡΙΖ Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας πως 17 ασθενείς covid σε φορεία στη Νίκαια περίμεναν «συναίνεση» από ιδιωτικές κλινικές για να νοσηλευθούν και χαρακτήρισε «κοροϊδία» και «δήθεν», τις 300 κλίνες ιδιωτικών κλινικών.

Η δήλωσή του:

«Αυτές τις μέρες, παρά τις καθησυχαστικές επιδημιολογικές προγνώσεις του «συστήματος Μαξίμου» η πίεση στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Και επειδή η κυβέρνηση δεν προετοίμασε έγκαιρα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έχει εμφανιστεί στην καθημερινότητα των νοσοκομείων μια νέα «λίστα ντροπής · είναι οι ασθενείς που παραμένουν στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) μέχρι να βρεθεί κρεβάτι απλής νοσηλείας. Η περίπτωση του Νοσοκομείου Νίκαιας που χθες παρέμεναν στα ΤΕΠ σε φορεία ή ράντζα 17 ασθενείς με covid περιμένοντας να «συναινέσουν» οι ιδιωτικές κλινικές για τη διακομιδή τους, είναι πολύ χαρακτηριστική.

Μόνο που οι κλινικάρχες εξασφάλισαν από το Υπουργείο Υγείας ειδικά κριτήρια εισαγωγής ασθενών covid “χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων πολύ σοβαρή νόσου” (βλ. Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, 7/1/2022)!

Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας κοροϊδεύουν τον κόσμο λέγοντας ότι έχουν εξασφαλίσει 300 κλίνες του ιδιωτικού τομέα – οι οποίες ούτως ή άλλως δεν φτάνουν ούτε για τις εισαγωγές μιας μέρας -, αφού αυτό γίνεται υπό τον όρο της επιλογής των περιστατικών.

Η υγειονομική τραγωδία συνεχίζεται. Δεν υπάρχουν μόνο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, υπάρχουν και νοσηλευόμενοι εκτός κλινών covid.

Η μόνη λύση αυτή την ώρα είναι η άμεση πρόσληψη στο ΕΣΥ όλων των διαθέσιμων υγειονομικών (επιλαχόντες σε μόνιμες κρίσεις γιατρών, γιατροί και νοσηλευτές που είναι στις λίστες επικουρικού προσωπικού), καθώς και η εφαρμογή μιας ενιαίας ταχύτητας στο σύστημα υγείας, με επιστράτευση των αναγκαίων δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα και των δομών των ενόπλων δυνάμεων και αναλογική επιβάρυνση όλων.

Έτσι θα διασφαλιστεί η ισόρροπη κατανομή των νοσηλευόμενων με κορονοϊό με βάση τις υπάρχουσες κλίνες και το ανθρώπινο δυναμικό σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορέσει να συνδυαστεί η covid και η μη covid φροντίδα στα δημόσια νοσοκομεία».

Πηγή:newsbreak.gr

1 σχόλιο:

(3)