Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Κοινωνική ένταση από την ακρίβεια: Αγροτικά μπλόκα, κλείσιμο μαγαζιών, 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

Κοινωνική ένταση από την ακρίβεια: Αγροτικά μπλόκα, κλείσιμο μαγαζιών, 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

Γράφει ο

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία και αλλού, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προσανατολίζεται η ΓΣΕΕ, κλείσιμο μαγαζιών συζητούν οι μικρομεσαίοι- Πανυγειονομική απεργία στις 24 Φεβρουαρίου, 26 Φεβρουαρίου συγκέντρωση συνδικάτων στην Αθήνα, αποφασισμένοι για σκληρή αντίδραση στη ΛΑΡΚΟ.

Κινητοποιήσεις φέρνει η ακρίβεια στη χώρα, ενώ σε διεκδικήσεις βρίσκονται και σημαντικοί κλάδοι στη χώρα, γεγονός που επιτείνει την κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό.

-Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τους αγρότες, καθώς στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα στη χώρα, με τον τόνο να δίνει όπως κάθε φορά το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία. Οι αγρότες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις 100% από φυσικές καταστροφές, με τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τώρα να μην μπορούν να ανταποκριθούν έστω και σε κάποια από αυτά. Το μέγαρο Μαξίμου εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση, καθώς σε (προ)εκλογικό έτος δεν επιθυμεί σύγκρουση με τους αγρότες, ενώ ανησυχεί μήπως οι κινητοποιήσεις κορυφωθούν με κλείσιμο των δρόμων από τα τρακτέρ, οπότε και θα μπει στο δίλημμα να χρησιμοποιήσει αστυνομικές δυνάμεις. Οι οργανωτές των εκδηλώσεων, πάντως, αναμένουν από το επόμενο διάστημα στοχοποίηση των κινητοποιήσεών τους και οργανώνουν με προσεκτικά βήματα τις επόμενες κινήσεις τους.

-Η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», προγραμματίζει 24ωρη απεργία για το θέμα της ακρίβειας, συνδέοντάς την και με αιτήματα των εργαζομένων για την αντιμετώπισή της, όπως η ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού-τώρα και όχι τον …Μάιο! Η Γενική Συνομοσπονδία, μάλιστα, ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα μεγάλη καμπάνια για το μείζον θέμα της ακρίβειας.

-Οι μικρομεσαίοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εφόσον δεν υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους, συζητούν το κλείσιμο των καταστημάτων τους, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται το επόμενο διάστημα.

-Στις 24 Φεβρουαρίου, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ οργανώνουν 24ωρη πανυγειονομική απεργία, ζητώντας όχι μόνο μόνιμες προσλήψεις, ενίσχυση των νοσοκομείων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά και να αποσυρθούν οι σχεδιασμοί για το «νέο ΕΣΥ». Το «νέο ΕΣΥ», άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει το σημείο βασικής αντιπαράθεσης μετά το τέλος της πανδημίας.

-Στις 26 Φεβρουαρίου συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και όχι μόνο, διοργανώνουν με αφορμή και τα δυο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας διαδήλωση στο Σύνταγμα. «Ως εδώ και μη παρέκει» είναι το σύνθημα του συλλαλητηρίου του Συντάγματος.

-Σε μείζον θέμα συνολικότερης πολιτικής και κοινωνικής αναμένεται να εξελιχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα της ΛΑΡΚΟ, καθώς τα σωματεία απορρίπτουν το τελεσίγραφο των αρμοδίων, αρνούνται τις απολύσεις και ετοιμάζονται για σκληρή αναμέτρηση. Η απόφαση του Συντονιστικού των Σωματείων είναι ομόφωνη, ενώ προγραμματίζεται απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου και κινητοποίηση στην Αθήνα, καθώς και μαζικό συλλαλητήριο στη Λάρυμνα, την άλλη Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου. Η «υπόθεση ΛΑΡΚΟ» αναμένεται να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της κυβέρνησης, όχι μόνο γιατί τα σωματεία της (με την εμπειρία της ιστορικής πολύμηνης κινητοποίησης του 1977) θα έχουν πανελλαδική συμπαράσταση, αλλά και γιατί στην κακοδιαχείριση εμπλέκονται και σημαντικά στελέχη της σημερινής Νέας Δημοκρατίας.

-Να σημειώσουμε, τέλος, την απεργία των εργαζομένων στην COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά την Δευτέρα, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, εφαρμογή του νόμου για Βαρέα και Ανθυγιεινά, επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)