Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Κλείνουν την Εθνική Οδό οι αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας - Τι απαντούν στην πρόσκληση Λιβανού

Κλείνουν την Εθνική Οδό οι αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας - Τι απαντούν στην πρόσκληση Λιβανού

 
 
Βγάζουν τα τρακτέρ στην Εθνικό Οδό το μεσημέρι της Κυριακής 06/02 οι αγρότες. Η απάντηση του πρόεδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζου Μαρούδα μέσω του iEidiseis.gr

Τον συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στον κόμβο της Νίκαιας τηνΚυριακή αποφάσισαν οι αγρότες, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποί τους το πρωί του Σαββάτου στο δημαρχείο της κοινότητας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας στο iEidiseis, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και για περισσότερο από μία ώρα θα προχωρήσουν στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού στον κόμβο της Νίκαιας. «Θα προχωρήσουμε στο κλείσιμο της Εθνικής. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας και περιμένουμε ενισχύσεις και από άλλα μπλόκα, κατεβαίνουν κι άλλα τρακτέρ σε εμάς», λέει στο iEidiseis.

Ερωτηθείς για την πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθηνε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, λέγοντας πως η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή, ο κ. Μαρούδας ήταν καυστικός, «να την κλείσουμε να μην κάνει ρεύμα», είπε στο iEidiseis.


Παράλληλα, καλούν τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και άλλους αρμόδιους φορείς να βρεθούν αύριο στον κόμβο και στη νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν, ώστε να συζητήσουν για τα προβλήματα τους.

Υπενθυμίζεται πως χθες μετά από διαπραγματεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, τα τρακτέρ, περίπου 300 στον αριθμό, μπήκαν δεξιά και αριστερά της Εθνικής οδού με μία λωρίδα ελεύθερη.

Συγκέντρωση αγροτών και στα χωριά της Θεσσαλονίκης

Στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης - Επανομή, Βασιλικά, Μεσημέρι, Σχολάρι - αλλά και στη Θέρμη, θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται από αύριο οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους, διεκδικώντας λύση στα προβλήματα επιβίωσης που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν, εξαιτίας μεταξύ άλλων του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και της διαδικασίας αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Όπως επεσήμανε σχετικά ο γενικός γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης, η απόφαση για «κατέβασμα» των τρακτέρ και των αγροτικών οχημάτων στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ελήφθη χθες από τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής και του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης στην Επανομή, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Τη Δευτέρα αναμένεται να συσταθεί και το συντονιστικό όργανο των αγροτών, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες των κινητοποιήσεών τους.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με το κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο να έχει ξεπεράσει το 1,5 ευρώ και τις τιμές των λιπασμάτων να έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Επιπλέον, ειδικά στην περιοχή μας που καλλιεργούνται κυρίως κηπευτικά και δεν έχουμε δέντρα, κάτι που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις μας για τις ζημίες πρέπει να είναι ακόμα πιο άμεσες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΛΓΑ. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον αγροτικό τομέα πρόσφατα, δεν μας ικανοποιούν. Διεκδικούμε να αναληφθεί μέριμνα για τη μείωση του κόστους του ρεύματος και των λιπασμάτων, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να επιδοτείται από το κράτος, και να αποζημιωνόμαστε 100%» τόνισε ο κ.Στεφανίδης.

Λιβανός: Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή για διάλογο

Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πάντοτε ανοιχτή για διάλογο, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» για τις κινητοποιήσεις των αγροτών. «Με μεγάλη χαρά θα δεχτώ και τα συντονιστικά όργανα όλων όσων διαμαρτύρονται για να καθίσουμε να κάνουμε μια εξαντλητική συζήτηση και να τους εξηγήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε ως κράτος. Δεν αμφισβητεί κανείς τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα ούτε οι αγρότες, ούτε ο μέσος Έλληνας» υπογράμμισε.

Ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι κάνει διάλογο όπου κι αν πηγαίνει στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα στον Μαραθώνα, τη Λακωνία και την Αργολίδα, ενώ αναφερόμενος στο μπλόκο της Νίκαιας είπε ότι η αστυνομία είναι εκεί ,όχι για να έρθει σε ρήξη με τους παραγωγούς, αλλά για να διαφυλάξει την κυκλοφορία, την νομιμότητα. Όπως είπε ο υπουργός η πλειοψηφία των αγροτών δεν βρίσκεται στα μπλόκα. Αναφερόμενος στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι είναι φυσικό οι αγρότες να ζητούν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δίδυμη κρίση (κλιματική και ενεργειακή) αλλά η κυβέρνηση λειτουργεί μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και εντός των κοινοτικών κανονισμών.

Ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις για έξοδο από την ΕΕ και την ΚΑΠ προέρχονται από την «αγωνιστική διάθεση» του ΚΚΕ, ενώ σε ερώτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βεβαρημένο παρελθόν δεν τολμά να μπει σε αυτόν τον διάλογο, καθώς η εποχή της διακυβέρνησής του ήταν πολύ σκληρή για τους αγρότες. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)