Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Πως θα εκδόσουν πιστοποιητικό νόσησης όσοι νόσησαν δεύτερη φορά

Πιστοποιητικό νόσησης: Ανακοινώσεις για όσους νόσησαν δεύτερη φορά

Πρόβλημα με την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης έχουν όσοι νοσούν για δεύτερη φορά με Covid. Αρκετοί είναι οι πολίτες που νοσούν για δεύτερη φορά από κορονοϊό και δεν μπορούν να εκδώσουν δεύτερο πιστοποιητικό νόσησης - καθώς ο νόμος δεν τους δίνει αυτό το δικαίωμα - αλλά ούτε και πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς πρέπει να μεσολαβήσει ένα ικανό διάστημα πριν προχωρήσουν στην τρίτη δόση.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπ. Υγείας για την πορεία του κορονοϊού ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης, ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά νόσησης όσων νόσησαν δεύτερη φορά.

Η Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει το πρωτόκολλο, καθώς πολίτες που έχουν κάνει τον βασικό εμβολιασμό τους και έχουν νοσήσει δύο φορές αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως «ανεμβολίαστοι».

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης

Οι προϋποθέσεις έκδοσης είναι:

  • Κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο
  • Ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊό COVID-19 (rapid test). Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία

ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Για τη φυσική νόσηση μίλησε χθες και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, η προστασία από φυσική νόσηση μετά από Όμικρον είναι αισθητά μικρότερη και κυμαίνεται στο 60%. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, πως η φυσική νόσηση δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα και εξαρτάται από την ηλικία, από την βαρύτητα της νόσου και τα υποκείμενα νοσήματα τα οποία έχουν, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά για ότι ο εμβολιασμός παρέχει σημαντική προστασία και έναντι της Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)