Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Τριετίες: Τι αλλάζει τελικά στον ιδιωτικό τομέα μετά την απόφαση του ΣτΕ

Τριετίες: Τι αλλάζει τελικά στον ιδιωτικό τομέα μετά την απόφαση του ΣτΕ 

 

Εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αναμενόταν από το 2019 και η οποία αφορά στις τριετίες δηλαδή τα επιδόματα προϋπηρεσίας που παίρνουν όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν πάνω από τρία χρόνια προϋπηρεσία στη δουλειά τους.

Η απόφαση αφορά μόνο σε όσους εργαζόμενους είχαν θεμελιωμένες τριετίες, δηλαδή προϋπηρεσία, έως το 2012, γιατί από τότε και μετά λόγω και των μνημονιακών νόμων έχουν παγώσει.

Με την απόφαση, απορρίφθηκε η αίτηση του ΣΕΒ η οποία ζητούσε επί της ουσίας να καταργηθούν οι τριετίες. Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, αναφέρουν πως διασώζονται οι τριετίες σε αυτούς που ήδη τις λαμβάνουν, δηλαδή δεν αλλάζει τίποτα στο μισθό των εργαζομένων που είναι παλιοί εργαζόμενοι δηλαδή είχαν προϋπηρεσία έως 2012.

Ενδέχεται να αλλάξει το τοπίο για τις κατώτατες αποδοχές που καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2022, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία «ξεπαγώνουν» οι τριετίες που παρέμεναν...παγωμένες από το 2012.

Το Δ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ως απαράδεκτες τις προσφυγές που κατέθεσαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων με τις οποίες ζητούσαν την ακύρωση εγκυκλίου του 2019 του υπουργείου Εργασίας με την οποία προβλεπόταν αύξηση 11% στις κατώτατες αποδοχές των δικαιούχων επιδομάτων προϋπηρεσίας (σ.σ. «τριετίες»).

Οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο των εργαζομένων αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη. Το επίδομα προϋπηρεσίας, («τριετίες»), ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και μπορεί να καταβληθεί έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.

Σε κάθε περίπτωση, το επίδομα προϋπηρεσίας, γνωστό και ως «τριετία», ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού. Μπορούν να καταβληθούν έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.

Χορηγείται όμως πια μόνο σε όσους είχαν συμπληρώσει την εν λόγω χρονική προϋπόθεση έως τον Φεβρουάριο του 2012.

Τότε, δημοσιεύθηκε η λεγόμενη 6η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία υποχώρησε ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών στα 511 ευρώ.

Το όριο που τέθηκε τότε ήταν ότι για οποιαδήποτε άλλη μεταβολή θα έπρεπε η ανεργία να έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Με βάση πάντως το νέο ύψος των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που προστεθούν και οι τριετίες τα νέα ποσά που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:

Για εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με έως 3 χρόνια προϋπηρεσία οι αποδοχές για πλήρη απασχόληση διαμορφώνονται στα 663 ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθεί και επίδομα γάμου στα 729,30 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 729,3 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 795,60 ευρώ. Αντίστοιχα, για μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια οι κατώτατες αποδοχές για πλήρη απασχόληση ορίζονται σε 795,6 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 861,90.

Τέλος, για μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών οι μικρότερες μηνιαίες αποδοχές που επιτρέπεται να λάβει, εφόσον έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης, διαμορφώνονται σε 861,90 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 928,20 ευρώ τον μήνα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)