Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

ΦΠΑ: Τέλος στα σενάρια για μείωσή του - Τι λένε Πατέλης, Οικονόμου, Σταϊκούρας

ΦΠΑ: Τέλος στα σενάρια για μείωσή του - Τι λένε Πατέλης, Οικονόμου, Σταϊκούρας

Κλειδωμένη στο «συρτάρι» θα μείνει η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ, καθώς για την ώρα δεν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να γίνει κάτι τέτοιο. Τι λένε για το θέμα ο Αλέξης Πατέλης, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Την ώρα που όλο κι αυξάνονται οι «φωνές» για μείωση του ΦΠΑ, τουλάχιστον στα τρόφιμα, η κυβέρνηση βάζει το σενάριο για τα καλά στον «πάγο», καθώς μετά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε έβαλε τέλος στην οποία συζήτηση.

«Τη δεκαετία του ’80, όπως ξέρετε, είχαμε διψήφιο πληθωρισμό. Δεν υπήρχε τότε μία πρόταση για μείωση στο ΦΠΑ, ως μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Και ομολογώ ότι ως οικονομολόγος δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στo Capital.gr και πρόσθεσε: «Μία μείωση του ΦΠΑ θα είχε μόνο προσωρινό όφελος και πολύ πιθανό να μην μετακυλείτο στις τιμές αλλά να το κρατούσανε οι επιχειρήσεις. Και φυσικά δεν έχει σχέση με τον ρυθμό αύξησης των τιμών, με την έννοια του ότι πληθωρισμός είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Οπότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει με σύνεση. Έχει στηρίξει αρκετά τα εισοδήματα μέχρι στιγμής και έτσι θα πορευτούμε».

Οικονόμου: Πώς είναι σίγουρο ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κρατήσουν τη μείωση του ΦΠΑ προς όφελός τους;

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σχετικές δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης στον ΣΚΑΪ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ενδεχομένως η μείωση του ΦΠΑ να μην έφτανε ποτέ στον καταναλωτή.

«Πρώτον θα δίναμε λάθος σήμα. Δεύτερον είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα η κίνηση αυτή που θα στερούσε σημαντικό κομμάτι εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην είχε το αντίστοιχο και ανάλογο αποτύπωμα που θέλει ο κόσμος», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε: «Δεν σήμαινε αυτόματα ότι θα πληρώναμε πολύ φτηνότερα τα είδη στα σούπερ μάρκετ ή πολύ φτηνότερα ακόμα και την βενζίνη. Πως είναι σίγουρο αυτό ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κρατήσουν αυτό το όφελος; Δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης ότι ακόμη και εάν μειωνόταν ο ΦΠΑ προσωρινά για κάποιους μήνες, μετά θα υπήρχε ο κίνδυνος οι αυξήσεις να είναι πολύ μεγαλύτερες.

«Καταλαβαίνω απολύτως τον κόσμο που είναι σε κατάσταση μεγάλης πίεσης και ό,τι ακούγεται του φαίνεται ευχάριστο», τόνισε ο κ. Οικονόμου και επανέλαβε ότι θα μπορούσαν τέτοια μέτρα να οδηγήσουν την οικονομία σε περιπέτειες και να πληγούν πάλι οι πιο αδύναμοι.

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει προοπτική μείωσης του ΦΠΑ στο άμεσο μέλλον

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόσο τη Δευτέρα, όσο και σήμερα απέκλεισε – τουλάχιστον για την ώρα - το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, επικαλούμενος κι αυτός από την πλευρά του το ενδεχόμενο να μην κερδίσει στο τέλος ο καταναλωτής. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όποια παρέμβασή μας θα πάει στον πολίτη και δεν χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτης επιδότησης για την αγορά τροφίμων.

Δυο μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα, είχε πει: «Όλα είναι ανοιχτά, αλλά δεν υπάρχει τέτοιά προοπτική στο άμεσο μέλλον, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)