Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Τσίπρας στο 3ο Συνεδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής

Τσίπρας: Άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις - Ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί

 

 

👉5+1 δεσμεύσεις

 👉Άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις

👉Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

 

 

 «Να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας το προσκλητήριο των μεγάλων αλλαγών στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φθάσει τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του 3ου Συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας το πλαίσιο με 5+1 δεσμεύσεις για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική. Ενώ προχώρησε και σε άνοιγμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. «Ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο μέτωπο της Ακρίβειας μίλησε για παρεμβάσεις για άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς. Στα Εργασιακά για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων. Αναφερόμενος στους μικρομεσαίους και στους αγρότες μίλησε για διαγραφή χρέους της πανδημίας και μικροπιστώσεις. Μιλώντας για το πλέγμα κοινωνικής προστασίας τόνισε την ανάγκη για ένα νέο ΕΣΥ και για επιστροφή 13ης σύνταξης. Μιλώντας για την νέα γενιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους. Ενώ μίλησε και για την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε και σε άνοιγμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις.

tsipras sinedrio7

«Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας εκ νέου το δίλημμα της εποχής μας. Όπως εξήγησε ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο σκληρός. Οι ανισότητες διευρύνονται, οι παγκόσμιες απειλές αναδύονται ξανά μαζί με τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Τόσο που καθιστούν σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ ένα παλιό για την ανθρωπότητα δίλλημα. «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να αποδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι»

«Στο Συνέδριό μας καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και για το ίδιο το κόμμα μας. Να αποδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε πρώτα εμείς για καταφέρουμε να αλλάξουμε τη χώρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Σας καλώ να ανοίξουμε χωρίς φόβο και προκαταλήψεις το κόμμα στην κοινωνία. Τόσο αποφασιστικά που σε κάποιο σημείο το κόμμα να γίνεται ένα με τις αγωνίες, τις διεκδικήσεις, τα σκιρτήματα και τα κινήματα των κοινωνικών ομάδων σε κάθε χώρο δουλειάς και κατοικίας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σας καλώ να εντάξουμε στο κόμμα τον κόσμο που μας στηρίζει πολιτικά και εκλογικά, γιατί αυτός ο κόσμος είναι που θα μας προσφέρει τη γνώση και την πείρα του, τη δράση και τη συμμετοχή του, τη ζωντάνια που μας βοηθάει να αποφύγουμε τη γραφειοκρατική αναπαραγωγή του εαυτού μας» ήταν το κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την κεντρική αρένα στα μέλη του κόμματος.

Σε αυτό τον πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές που ομόφωνα εισηγείται η επιτροπή καταστατικού, καθώς και τη πρότασή μου για εκλογή της συλλογικής μας ηγεσίας, Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, απευθείας από τη βάση του Κόμματος. Χωρίς διαμεσολάβηση, όλα τα μέλη του Κόμματος να έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη της επιλογής. Από τον πρόεδρο και τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής ή τους βουλευτές, μέχρι το τελευταίο μέλος της πιο μακρινής οργάνωσής μας, όλοι να έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη λήψη των αποφάσεων και στην εκλογή των οργάνων».

Άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρα προχώρησε σε άνοιγμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. «Εμείς, η βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν. Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές. Και ένα κοινό πρόγραμμα προόδου θα δώσει στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης τη μεγάλη δύναμη που χρειάζεται για να αλλάξει την κοινωνία. Τους καλώ λοιπόν να ανοίξουν τα χαρτιά τους».

«Εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο. Ούτε αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανένα. Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στήσει» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

5+1 δεσμεύσεις

Για πέντε βασικές τομές άμεσα υλοποιήσιμες, τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης συν μια μεσοπρόθεσμη έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Πέντε βασικές μας δεσμεύσεις για την ακρίβεια, την εργασία, τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, τη κοινωνική προστασία και τη Νέα γενιά. Συν μια για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

-Ειδικότερα, για την ακρίβεια ο Αλέξης Τσίπρας είπε «να προστατεύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα μισθωτών και μικρομεσαίων από τη 3η βδομάδα του μήνα. Πως θα το πετύχουμε αυτό; Με μια δέσμη παρεμβάσεων που έχουμε ήδη σχεδιάσει: Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της.

TSIPRAS SINEDRIO3

Δεσμευόμαστε για αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από τη τιμή του φυσικού αερίου, με παρεμβάσεις όπως αυτές που ξεκίνησαν οι προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ισπανία και τη Πορτογαλία, αλλά και για πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλυ της ακρίβειας.

Δεσμευόμαστε για ανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

Για επιτάχυνση επενδύσεων ΑΠΕ

Για χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη αξιοποίησης των λιγνιτικών πεδίων, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια.

Για επιτάχυνση της στρατηγικής επιλογής των ενεργειακών κοινοτήτων και διάχυσή τους στις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την ιδιοπαραγωγή και την ιδιοκατανάλωση.

Δεσμευόμαστε για άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για ολική επιστροφή του στους αγρότες.

Δεσμευόμαστε για μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης.

Τέλος, επειδή σε αυτή τη χώρα όλο μιλάνε για λεφτόδεντρα, όταν είναι να στηρίξουμε το δικαίωμα της πλειοψηφίας στην αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά καθημερινά οι ίδιοι ποτίζουν τα κλεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας και κάνουν τους ανήξερους μπροστά στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δις ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.

Αυτό είναι το σχέδιό μας για να κάνουμε πράξη τη πρώτη μας βασική δέσμευση, την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας.

tsipras sinedrio6

-«Η δεύτερη βασική μας δέσμευση είναι η ανάκτηση της εργασίας. Όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας. Αλλά και για την σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών. Και θέλω να επισημάνω ότι η δέσμευσή μας να στηρίξουμε αποφασιστικά τον κόσμο της εργασίας δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι όπως έχει αποδείξει η πράξη και ισχυρός κινητήρας ανάπτυξης».

-«Η τρίτη βασική μας δέσμευση είναι αυτή που αφορά στη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου. Όπου Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Είναι μια παρέμβαση που το πιθανότερο δε θα έχει καν σοβαρή δημοσιονομική επίπτωση. Αφού και για τα Δημόσια ταμεία, ιδίως μετά τη κρίση ακρίβειας, ισχύει το αρχαίο ρητό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Είναι λοιπόν πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης. Αν επιθυμούμε μια οικονομία με τις μμε στη πλειοψηφία τους χρεοκοπημένες ή αν επιθυμούμε μια νέα αρχή με δυνατότητα να σωθούν όσες περισσότερες εξ αυτών. Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.
Τέλος, έχουμε ήδη μελετήσει τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενταχθεί στο σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων τόσο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όσο και η αγροτική παραγωγή που σήμερα απουσιάζουν από το κυβερνητικό σχεδιασμό».

«Η τέταρτη βασική μας δέσμευση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Και κατά κύριο λόγο της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα Νεό ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων. Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα. Να εδραιώσουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Να δημιουργήσουμε δίκτυο ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης και κατ’ οίκον φροντίδας. Να προχωρήσουμε σε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ξεκινώντας απο αυτούς που έδωσαν τη μάχη της πανδημία στη πρώτη γραμμή. Να αναμορφώσουμε το μισθολόγιο με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα ένταξης στο ΕΣΥ. Να εξαλείψουμε την ανάγκη της αποκλειστικής νοσοκόμας, με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Να εντάξουμε το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να δημιουργήσουμε ένα νέος χάρτη Δημόσιας Υγείας και ένα ΕΣΥ που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του.

Σε ότι δε αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους εξαπατημένους από τον κ. Μητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα επιστρέψει στους, θεσπίζοντας ξανά τη 13η Σύνταξη».

tsipras sinedrio5

-«Η πέμπτη βασική μας δέσμευση αφορά τη Νέα γενιά. Τη πρώτη γενιά μετά το πόλεμο που γνωρίζει ότι θα ζήσει σε δυσμενέστερες συνθήκες από ότι οι προηγούμενες. Τη γενιά που πλήρωσε το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και σήμερα συνεχίζει να πληρώνει το κόστος, με νέους φραγμούς και στη μόρφωση και στην εργασία και σε βασικά δικαιώματα, όπως αυτό της στέγης. Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι θα αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των νέων, των παιδιών μας, στη γνώση.
Με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών. Και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Δεσμευόμαστε επίσης για διπλασιασμό του αριθμού των μελών ΔΕΠ αλλά και της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια σε βάθος τετραετίας.

Για δωρεάν φοίτηση σε Μεταπτυχιακά προγράμματα και Ειδική χρηματοδότηση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων. Και κυρίως για διαμόρφωση ενός Εθνικού σχεδίου ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης. Και έρχομαι τώρα σε ένα μείζον θέμα που αφορά τόσο τους φοιτητές, όσο όμως, και κυρίως, τις νέες και τους νέους που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και μένουν ακόμη στο παιδικό τους δωμάτιο. Στα νέα παιδιά, στα νέα ζευγάρια που δεν τολμούν να κάνουν το βήμα να οργανώσουν το δικό τους σπίτι, να ονειρευτούν τη δική τους οικογένεια.

Δεσμευόμαστε λοιπόν για να καταπολεμήσουμε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Για να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη. Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια. Με τη δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια. Με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα συνδυάζει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και κυμαινόμενη επιδότηση της στέγης για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών. Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο εως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά. Σκοπεύουμε έτσι να δημιουργήσουμε άμεσα τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση οικονομικά προσιτής και αξιοπρεπούς κατοικίας, ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους».

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «αυτές είναι οι πέντε άμεσες βασικές μας δεσμεύσεις που θα νομοθετηθούν και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς τις πρώτες 100 μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης. Μαζί με αυτές αξία έχει να καταθέσουμε και τη μεσοπρόθεσμη δέσμευση που αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου».

Και εξήγησε πως «η αναστροφή της πορείας της χώρας και της οικονομίας απαιτεί ριζοσπαστικές αναδιανεμητικές πολιτικές. Αλλά όχι μόνο αυτό. Απαιτούνται και δομικές αλλαγές, πρώτα και κύρια στο παραγωγικό μοντέλο για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη και ουσιαστική ευημερία. Με στροφή στην ποιότητα, σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με αντίστοιχο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Που θα στηρίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο και ιδίως τα υψηλά καταρτισμένους νέους εργαζόμενους που θα έχουν καλές αμοιβές».

Πράσινη μετάβαση

Ιδιαίτερη αναφορά στην πράσινη μετάβαση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως «ένα σχέδιο για την πράσινη μετάβαση που μεταθέτει τα βάρη στους πολλούς είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει. Η πράσινη μετάβαση για να υπάρξει πρέπει να είναι δίκαια» και τόνισε:
«Δεσμευόμαστε λοιπόν για την Αποκέντρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε νοικοκυριά, ΜμΕ, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες και Δήμους. Με εξασφάλιση του αναγκαίου χώρου στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία από ευρωπαϊκούς πόρους.

Δεσμευόμαστε για Ενίσχυση και επέκταση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες - επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια με πολλαπλάσιους πόρους και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία

Δεσμευόμαστε για Στήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα.

TSIPRAS SINEDRIO1

Για ένα Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής με σύντομες αλυσίδες αξίας και μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον αγροτικό τομέα.
Και για στοχευμένα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, δημιουργίας και ενθάρρυνσης ένταξης του αγροτικού κόσμου σε συνεργατικά σχήματα».

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο του τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «δεν είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί ατυχία. Είναι ένας άνθρωπος που ασπάζεται ατυχείς πολιτικές. Πολιτικές που προκαλούν καταστροφή».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο πρωθυπουργός-εργολάβος που από την πρώτη στιγμή γνώριζε απολύτως ποια δουλειά και για ποιους έπρεπε να κάνει. Ποιοι τον ανέδειξαν, ποιοι τον στήριξαν, για ποιους ήρθε να κυβερνήσει. Ούτε η πανδημία δεν άλλαξε αυτή του τη στρατηγική. Το αντίθετο. Μετέτρεψε την πανδημία σε ευκαιρία για να κάνει ακόμα περισσότερα».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα όμως που η ακρίβεια σαρώνει εκατομμύρια νοικοκυριά, ο κ. Μητσοτάκης πέφτει θύμα των ίδιων του των επιλογών. Η εικονική πραγματικότητα που πάσχισε να δημιουργήσει για τους πολίτες, έγινε τελικά η πολιτική του καταδίκη. Και έρχεται απότομα αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων του. Έρχεται αντιμέτωπος με τις πραγματικές συνέπειες κάθε στρατηγικής του επιλογής».

«Είμαστε περήφανοι για το 2015-2019»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στην ομιλία του, με αυτοκριτική διάθεση, για τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πως «κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπο τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε». Ενώ τόνισε πως «είμαστε το μόνο κυβερνητικό κόμμα που μόλις πέρασε στην αντιπολίτευση έκανε αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων του. Το μόνο κυβερνητικό κόμμα που συζήτησε δημόσια στις οργανώσεις του τον απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας». Τόνισε όμως πως όλες οι επιλογές στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν έτσι ώστε «να βγάλουμε το λουρί από το σβέρκο της χώρας. Αυτή ήταν η προτεραιότητα».

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος σε όλα αυτά που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε «πως σήμερα μπορώ να το πω χωρίς καμιά αλαζονία. Είμαστε περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε την εμπιστοσύνη του λαού μας. Είμαστε περήφανοι που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Είμαστε περήφανοι που επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είμαστε περήφανοι που φέραμε τη δικαιοσύνη στους χώρους εργασίας. Είμαστε περήφανοι που δώσαμε υπόσταση και δύναμη στο ΕΣΥ που κατέρρεε και απέκλειε τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Είμαστε περήφανοι που μειώσαμε 10 μονάδες την ανεργία. Είμαστε περήφανοι που στηρίξαμε τα δημόσια σχολεία. Είμαστε περήφανοι που αυξήσαμε τις δαπάνες για τα δημόσια πανεπιστήμια. Είμαστε περήφανοι που επαναφέραμε τη 13η σύνταξη. Είμαστε περήφανοι που είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που άφησε πίσω της γεμάτα ταμεία και όχι καμένη γη και ελλείμματα. Είμαστε περήφανοι που νομοθετήσαμε τη δυνατότητα κτήσης ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Είμαστε περήφανοι που θεσμοθετήσαμε τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και επεκτείναμε το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Είμαστε περήφανοι που καταργήσαμε την υποχρεωτικότητα της Σαρία για τη μειονότητα».

Ξεχωριστή αναφορά, κάτω από ένα ιδιαίτερα έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα των συνέδρων, έκανε στην Συμφωνία των Πρεσπών ευχαριστώντας προσωπικά για την συμβολή στην επίτευξη της τον Ζόραν Ζάεφ και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Είμαστε περήφανοι που πιστέψαμε και υλοποιήσαμε με όποιο κόστος, την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Που δεν κάναμε πίσω παρά τις πιέσεις και σήμερα ξέρουμε ότι κάναμε το ορθό για τη χώρα.Το πατριωτικό μας καθήκον. Μια Συμφωνία που ξαναέδωσε ευρωπαϊκή προοπτική σε μια περιοχή που συσσώρευε επικίνδυνα εντάσεις, αφήνοντας περιθώρια ενίσχυσης τρίτων δυνάμεων στα Βόρεια σύνορά μας. Και είναι το μήνυμά της ακόμα πιο επίκαιρο αυτές τις μέρες του πολέμου. Ως μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών σε μια ήπειρο που δοκιμάζεται από τη φρίκη του πολέμου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μα πάνω απ’ όλα, συντρόφισσές και σύντροφοι, είμαστε περήφανοι που καταφέραμε τον Αύγουστο του 2018, με την έξοδο από τα μνημόνια, να δώσουμε ξανά στη χώρα την ελευθερία να επιλέγει και να ορίζει αυτή το μέλλον της» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)