Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Ζάεφ: Χτίσαμε τα θεμέλια μιας νέας σχέσης...



Στην κοινή αποφασιστικότητα με τον Αλέξη Τσίπρα για ένα «τεράστιο κοινό βήμα προς όφελος των χωρών μας» στάθηκε ο Ζόραν Ζάεφ κατά την παρέμβασή του στη δεύτερη ημέρα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο...πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έγινε δεκτός με θέρμη, χειροκροτήματα και αγκαλιές και, όπως ήταν αναμενόμενο, επικεντρώθηκε στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα, ενάντια σε πολλές αντιξοότητες και εμπόδια και στις δύο χώρες.

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα ανέφερε «οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ακόμη στενότερα από πριν. Πρέπει να προωθήσουμε ξεκάθαρα τις ιδέες της Αριστεράς, δυνατά και με σαφήνεια. Και πρέπει να δράσουμε με βάση αυτές τις ιδέες. Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Διαφωνώ με την άποψη που λέει ότι η ακροδεξιά επικρατεί ή θα επικρατήσει στην Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία που έχουν δείξει ακριβώς το αντίθετο. Ας μείνουμε ενωμένοι. Ας κάνουμε περισσότερα για τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Ας γυρίσουμε σελίδα».

Έκανε αναφορά και στα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της Ρωσικής επιθετικότητας, τα οποία «ξύπνησαν κίνδυνο, ανησυχία, και φόβο». «Η μόνη λύση είναι η ειρήνη. Ο αναγκαίος διάλογος αντί για τη βία. Επομένως, στηρίζω πλήρως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «μια άμεση διπλωματική λύση που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, θα υπερασπίζεται τις κοινές αξίες, και θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Καταλήγοντας ο Ζόραν Ζάεφ πρόφερε στα ελληνικά το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «νέα αρχή». «Νέα αρχή για τους πολίτες μας, για τις χώρες μας, για την περιοχή μας, για την Ευρώπη».

Τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας υποδέχθηκε, χθες, στην έναρξη του συνεδρίου και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ευχαρίστησε ονομαστικά τόσο τον Ζόραν Ζάεφ, όσο και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, που ήταν επίσης παρών στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου.


«Με τον Αλέξη εργαστήκαμε για την ειρήνη και πετύχαμε να επιλύσουμε μια διαφορά με βαθιές ιστορικές ρίζες. Και αυτή η επιτυχία είχε αντίκτυπο πολύ πέραν των ορίων της περιοχής μας. Δεν μπορεί να επικρατεί μόνο το δίκαιο του ισχυρού. Στο σημερινό κόσμο υπάρχει ακόμη ο δρόμος του σεβασμού και του συμβιβασμού, ο δρόμος της αμοιβαίας κατανόησης, ο δρόμος της ειρήνης και της σταθερότητας», σημείωσε ο Ζ. Ζάεφ για να συμπληρώσει «επικεντρώσαμε το πολιτικό μας όραμα σε έναν κοινό στόχο. Χτίσαμε μια πολιτική σχέση που εξελίχθηκε σε συνεργασία και κατέληξε σε φιλία. Και οι δύο χτίσαμε τα θεμέλια μιας νέας σχέσης, μακράς πνοής, μεταξύ των χωρών μας πάνω σε αυτήν τη φιλία».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)