Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Εφτάψυχοι αυτοί οι άτιμοι λαϊκιστές!

Ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο του Columbia στη Νέα Υόρκη, Adam Tooze, τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στους Δελφούς, ως προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών «Eteron» και συζήτησε με τον διευθυντή του Ινστιτούτου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μιλώντας στο news247 για τη στάση των θεσμών απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, είπε: «Δεν νομίζω ότι η κριτική μπορεί να είναι πιο ευγενής με το πέρασμα του χρόνου. Ηταν μια καταστροφή. Mια από τις μεγάλες καταστροφές της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής της Ευρώπης, τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Και από οικονομική άποψη, η ζημιά που προκλήθηκε στην Ελλάδα είναι τόσο κακή όσο οτιδήποτε άλλο συνέβη στην Ευρώπη από τη Μεγάλη Υφεση του 1929… Και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτό συνέβη τον 21ο αιώνα πια και ενώ η λύση στο πρόβλημα ήταν έτοιμη, όπως γνωρίζουμε πλέον… Αυτά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά την πανδημία, δεν εφαρμόστηκαν στο απόγειο της κρίσης χρέους. Οπότε πιστεύω ότι η αποτίμηση του τι υπέστη η Ελλάδα από τους θεσμούς πρέπει να είναι καταδικαστική. Δυστυχώς, είναι ένας εκτροχιασμός και πρέπει να παραμείνει ως θεμελιώδες ζήτημα για την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Και δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις εκθέσεις του ίδιου του ΔΝΤ για όσα έκανε στην Ελλάδα και θα δείτε πόσο επικριτικοί είναι για τις ίδιες τους τις ενέργειες».

Πράγματι, στις εκθέσεις του ΔΝΤ υπάρχουν πολλές επικρίσεις για τις επιλογές του Ταμείου, για τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή για τις υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με το πότε η Ελλάδα θα επέστρεφε καθαρή από βάρη στον δρόμο της ανάπτυξης και για άλλα πολλά. Επεσαν έξω σχεδόν σε όλα. Ε, και; Πλήρωσε κανείς από τους σπουδαιοφανείς εμπειρογνώμονές του για τις εγκληματικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα με το μαστίγιο, με χυδαίους εκβιασμούς και βροντώδεις απειλές; Μήπως έκαναν εκπτώσεις στα ποσά που χρώσταγε η Ελλάδα; Κάποια διευκόλυνση στην αποπληρωμή; Αστεία υπόθεση.

Αλλά και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, εταίροι και σωτήρες, μήπως είναι λιγότερο ένοχοι; Ο πολύς Ντάισελμπλουμ (το τσιράκι του Σόιμπλε) -θυμάστε αυτός που κατηγορούσε τους Νότιους ότι ρέπουν προς την τρυφηλότητα ξενυχτώντας και καταναλώνοντας μπόλικο αλκοόλ- παραδέχτηκε ότι αυτό που έκαιγε τους Ευρωπαίους εκείνη την περίοδο ήταν η σωτηρία των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών, που ήταν φορτωμένες με τα ελληνικά ομόλογα. Σήμερα, είναι στα αζήτητα. Ο φιλέλληνας Γιούνκερ, που έβαλε πλάτη, όπως ισχυρίστηκε εκ των υστέρων, για να μη φύγουμε από την ευρωζώνη, ομολόγησε ότι «τσαλακώσαμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων». Σήμερα απολαμβάνει την παχυλή σύνταξή του και γράφει βιβλίο. Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι πιέσαμε πολύ τους Ελληνες και πως ήταν λάθος που τους αποκαλούσαμε τεμπέληδες και διεφθαρμένους. Σήμερα, κατηγορείται για την ανοχή που έδειξε στη Ρωσία του Πούτιν.

Και πού είναι όλοι αυτοί, οι εγχώριοι υποστηρικτές των σκληρών πολιτικών; Αυτοί που καλούσαν τον Σόιμπλε να μην υποκύψει στους προσωρινούς ενοικιαστές του μεγάρου Μαξίμου και φώναζαν «βάστα γερά, Γερούν». Αυτοί που μας είχαν πει ότι φταίμε για όσα παθαίνουμε και ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας γλιτώσουν από την καταστροφή και δεν πρέπει να θυμώνουμε. Σήμερα κυβερνούν, υποδύονται τους ιδιοκτήτες της χώρας και επιμένουν ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη και για την Ελλάδα δεν είναι οι ίδιοι και οι ομοτράπεζοί τους στην Ε.Ε. με τις πολιτικές που εφαρμόζουν, αλλά οι λαϊκιστές. Κι αν τα πράγματα δυσκολέψουν κι άλλο, ξέρετε ποιοι θα φταίνε. Αυτοί οι άτιμοι λαϊκιστές. Εφτάψυχοι, πανάθεμά τους!

Ανάγωγα

Παιδιά της κυβέρνησης, ο διαιτητής κοιτάζει το ρολόι του, βάζει τη σφυρίχτρα στο στόμα και ετοιμάζεται να λήξει το ματσάκι. Μετά θα πλακώνεστε μεταξύ σας για το ποιος φταίει...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)