Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Όταν οι γραφειοκράτες θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των διπλωματών τους: Η “απολογία” της κ. Νούλαντ…


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Είτε συμπαθεί κανείς τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είτε όχι, θα συμφωνήσει πως η προσφορά του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντική.

Με την άφιξή του στην Ελλάδα, ο κ. Πάιατ είχε ένα όραμα για την ισχυροποίηση της στρατιωτικής σχέσης της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και το όραμα έγινε πραγματικότητα και μάλιστα ξεκίνησε από μία αριστερή κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, και συνεχίστηκε -και θα έλεγα- ολοκληρώθηκε από τον δεξιό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ήταν από τις περιπτώσεις που οι παλαιοί έλεγαν “δεν γίνονται αυτά τα πράγματα”. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αμερικανός πρέσβης κατάφερε και έπεισε τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δεχθεί τη δημιουργία βάσης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία πλέον θεωρείται η δεύτερη Σούδα, και σε ισχύ και σε παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

  • Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο κ. Πάιατ πέτυχε αλλαγή πάγιων θέσεων της Ουάσιγκτον για την Ελλάδα.
  • Και επίσης ότι έπαιξε δραματικό ρόλο όταν η κατοχική Τουρκία κράτησε “όμηρο” το Καστελόριζο ένα ολόκληρο καλοκαίρι και όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ως απόλυτο …”ούφο” έλεγε στον κ. Μητσοτάκη πως τσακώνεστε με τους Τούρκους από τα αρχαία χρόνια… Ιδέα της Ιστορίας δεν είχε ο εν λόγω Αμερικανός πρόεδρος.
Τότε, ο Αμερικανός πρέσβης φρόντισε να ενημερώνει τον Μάικ Πομπέο, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έκανε παρεμβάσεις την κατάλληλη στιγμή: και για την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας και για την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τους τουρκικούς όχλους. Ο Πομπέο εμπιστευόταν τον κ. Πάιατ. Και ο τελευταίος μπόρεσε να χρησιμοποιήσει αυτή την εμπιστοσύνη προς όφελος της Ελλάδας. Χωρίς αμφιβολία και πρόκειται για μαρτυρία που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Όλο αυτό το σκηνικό παραλίγο να το χαλάσει η κ. Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών, που παρέμεινε στην εποχή των …οδοστρωτήρων: Όταν οι Αμερικανοί διπλωμάτες έμπαιναν στα γραφεία ξένων ηγετών με …λασπωμένα παπούτσια. Χωρίς σεβασμό, δηλαδή… Δεν λέω ότι η κ. Νούλαντ δεν σεβάστηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ή τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά σίγουρα οι δηλώσεις της έδειξαν ασέβεια.

Επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον και προφανώς διαβάζοντας τις αναφορές των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Αθήνα και τη Λευκωσία, αντιλήφθηκε τη ζημία που προκάλεσε. Και έσπευσε να διορθώσει δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν -και από εμάς- φιλοτουρκικές.

Μας ικανοποιούν οι νέες δηλώσεις της κ. Νούλαντ; Θα έλεγα πως ναι, μας ικανοποιούν, φτάνει να εννοεί όσα είπε στην ΕΡΤ και την Λένα Αργύρη και να τα διατηρήσει ως θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το βασικό ερώτημα είναι πως μπορούν οι ΗΠΑ να επιβραβεύουν μία χώρα, την Τουρκία, που τις περιπαίζει και τις καθυβρίζει, και να ισοπεδώνουν την Ελλάδα και την Κύπρο, που παραμένουν πυλώνες σταθερότητας και οχυρά της Δύσης απέναντι στην επιθετική Ρωσία. Ελπίζω ότι όταν η κ. Νούλαντ και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ξαναβρεθούν ενώπιον των σημαντικών επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας, να έχουν πειστικές απαντήσεις. Διότι, όπως γνωρίζουν, θύμωσαν με τις πράξεις και τις δηλώσεις τους σημαντικούς Δημοκρατικούς νομοθέτες.

  • Όσο για τον κ. Πάιατ, όπως έχω ξαναγράψει, δεν προκάλεσε καμία ζημία στην Ελλάδα, όπως άλλοι διπλωμάτες που είχαν και ευθύνες για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και που δικαιολόγησαν αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Ας είμαστε ειλικρινείς διότι πρόκειται περί της αλήθειας.

Ο κ. Πάιατ βοήθησε την Ελλάδα. Η κ. Νούλαντ και άλλοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, που ασχολούνται με τη χώρα μας, την Κύπρο και την Τουρκία, πρέπει να σεβαστούν το έργο του και να δημιουργήσουν πάνω στην ελληνοαμερικανική σχέση που βοήθησε να κτιστεί.

Η Ελλάδα (και η Κύπρος) δεν θα δημιουργήσουν ποτέ προβλήματα στην Αμερική. Τα προβλήματα έρχονται μονίμως από την Άγκυρα και τους ηγέτες της Τουρκίας. Όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιλέγουν να υποστηρίζουν την Τουρκία, δεν πρέπει να περιμένουν ότι η Αθήνα και η Λευκωσία θα συνεχίσουν να είναι οι βλάκες της υπόθεσης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σε ένα από τα μηνύματα του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης έγραψε ότι είχε την τιμή να επισκεφτει μαζί με Αμερικανούς βουλευτές, τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και άλλους Έλληνες αξιωματούχους τη βάση της Σούδας, το στολίδι -όπως σημείωσε- της ελληνοαμερικανικής αμυντικής σχέσης με την Ελλάδα. Πολύ σημαντική κουβέντα από ένα διπλωμάτη που προσπάθησε πολύ και είδε τις προσπάθειες του να στέφονται από επιτυχία…

Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)