Τρίτη 19 Απριλίου 2022

«Κοριοί» στα τηλέφωνα 65 πολιτικών στην Ισπανία - Αποκαλυπτικά στοιχεία

«Κοριοί» στα τηλέφωνα 65 πολιτικών στην Ισπανία - Αποκαλυπτικά στοιχεία
 
 
Στο «στόχαστρο» του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus βρέθηκαν ο πρόεδρος της Καταλανικής Κυβέρνησης, μαζί με ευρωβουλευτές, Καταλανούς νομοθέτες, νομικούς και ακτιβιστές.

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Ισπανία, με τουλάχιστον 65 Καταλανούς πολιτικούς και ακτιβιστές να γίνονται στόχοι των κατασκοπευτικών λογισμικών Pegasus και Candiru. Τα πρόσωπα – στόχους αποκάλυψε έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Μεταξύ προσώπων που φέρεται να παρακολουθούνταν ήταν ο Πέρε Αραγονές, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης μαζί με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταλανούς νομοθέτες, νομικούς, ακτιβιστές και μέλη των οικογενειών τους.

«Η επιχείρηση μαζικής κατασκοπείας κατά της καταλανικής ανεξαρτησίας είναι ντροπή. Αποτελεί μια εξαιρετικά σοβαρή επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία», έγραψε ο Αραγονές στο Twitter.

Ποιος κατασκόπευε τους Καταλανούς

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος κρύβεται πίσω από το κατασκοπευτικό θρίλερ, το Citizen Lab του Πανεπιστημίου Τορόντου, που διενέργησε τις έρευνες δείχνει προς την κατεύθυνση των ισπανικών αρχών. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η κατασκοπεία «δεν αποδίδεται σε κάποια συγκεκριμένη οντότητα, ωστόσο, «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και στοιχεία που υποδηλώνουν σχέση με τις ισπανικές αρχές».

Υπενθυμίζεται πως οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης από τη στιγμή που η Καταλονία προσπάθησε να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της μετά από τι δημοψήφισμα το 2017, το οποίο το ισπανικό ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό. Η αποτυχημένη ώθηση για την ανεξαρτησία οδήγησε τον τότε καταλανό πρόεδρο Carles Puigdemont να εξοριστεί στο Βέλγιο.

Το spyware Pegasus αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας NSO Group και έχει χρησιμοποιηθεί από πληθώρα χωρών για να κατασκοπεύει πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές εντός και εκτός της ΕΕ. Δημοσιογράφοι αποκάλυψαν τον περασμένο Ιούλιο ότι το λογισμικό πιθανότατα χρησιμοποιούνταν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθούν τους αντιπάλους τους. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)