Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Αποκάλυψη των New York Times: «Οι Ουκρανοί έριξαν βόμβες διασποράς σε δικές τους πόλεις»

Bόμβες διασποράς χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί

 

 Η αμερικανική εφημερίδα Νew York Times μεταφέρει την αποκαλυπτική μαρτυρία ενός χωρικού. Το Κίεβο σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρησιμοποίησε το απαγορευμένο όπλο για να απομακρύνει τους Ρώσους από την περιοχή

Ο Ουκρανός Γιούρι Ντοροσένκο μιλάει για την βόμβα διασποράς που προσγειώθηκε ελάχιστα μέτρα από το σπίτι του στο χωριό Χουσαρίβκα, στις αρχές Μαρτίου.

«Oι βόμβες διασποράς που προσγειώθηκαν δίπλα στο σπίτι του κ. Ντοροσένκο δεν προήλθαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Με βάση στοιχεία που εξέτασαν οι New York Times κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή, είναι πολύ πιθανό να είχε εκτοξευθεί από τα ουκρανικά στρατεύματα που προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν την περιοχή» γράφει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα.

«Κανένας δεν πέθανε σε εκείνο το χτύπημα στο χωριό, νότια του Χαρκόβου, έναν αγροτικό οικισμό που περιβάλλεται από σιτοβολώνες και γραμμές φυσικού αερίου, αν και τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις το βομβάρδιζαν το μεγαλύτερο μέρος του μήνα, στοχεύοντας τις ρωσικές δυνάμεις».

Το αφιέρωμα συνεχίζεται αναφέροντας ότι: «… η απόφαση των Ουκρανών να χτυπήσουν το χωριό τους με πυρομαχικά διασποράς που έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν αδιάκριτα αθώους ανθρώπους υπογραμμίζει τον στρατηγικό τους υπολογισμό: Αυτό έπρεπε να κάνουν για να ανακαταλάβουν τη χώρα τους, ανεξάρτητα από το κόστος.»

Τα πυρομαχικά διασποράς - μια κατηγορία όπλων που περιλαμβάνουν ρουκέτες, βόμβες, πυραύλους, όλμους και βλήματα πυροβολικού - ανοίγουν στον αέρα και διασπείρον μικρότερες βόμβες σε μια ευρεία περιοχή. Ο κίνδυνος για τους αμάχους παραμένει σημαντικός έως ότου εντοπιστούν και απορριφθούν κατάλληλα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί από ειδικούς.

Η Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2010, απαγορεύει τη χρήση τους λόγω της αδιάκριτης βλάβης που μπορούν να προκαλέσουν στους αμάχους: Οι ανθρωπιστικές ομάδες έχουν σημειώσει ότι το 20% ή περισσότερο των υποπυρομαχικών κατά προσωπικού αποτυγχάνουν να εκραγούν κατά την πρόσκρουση, αλλά μπορεί να εκραγούν αργότερα. Περισσότερα από 100 κράτη έχουν υπογράψει το σύμφωνο, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία και η Ρωσία δεν το έχουν υπογράψει.

«Δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά είναι σίγουρα απογοητευτικό να ακούς ότι έχουν προκύψει στοιχεία που δείχνουν ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποίησε πυρομαχικά διασποράς σε αυτήν την τρέχουσα σύγκρουση», δήλωσε η Mary Wareham, διευθύντρια υπεράσπισης του τμήματος όπλων στο Human Rights Watch.

«Τα πυρομαχικά διασποράς είναι απαράδεκτα όπλα που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν αμάχους σε ολόκληρη την Ουκρανία». Σύμβουλος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν καταλάβει τη Χουσαρίβκα από ουκρανικές μονάδες τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, καταλαμβάνοντας κτίρια στα περίχωρά της και κοντά στο κέντρο της κοινότητας.

Πηγή: newsbomb.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)