Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Θεσσαλονίκη – Επεισόδια στο ΑΠΘ: Μυστηριώδης άνδρας προκαλεί τα ΜΑΤ και μετά εξαφανίζεται

https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2022/05/ZSF.png

 

 

Στήνουν σκηνικό να δράσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Εντύπωση έχει προκαλέσει ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στο twitter, στο οποίο φαίνεται ένας άνδρας να προκαλεί τα ΜΑΤ,  πυροδοτώντας έτσι τα χθεσινά επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια διά μαγείας να εξαφανίζεται.

Όπως φαίνεται, ο άντρας εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά στα ΜΑΤ και αρχίζει να τα προκαλεί, με αποτέλεσμα η διμοιρία να επιτεθεί στην ομάδα φοιτητών που διαμαρτυρόταν στο σημείο. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο ίδιος άνδρας μιλάει ατάραχος στο κινητό του τηλέφωνο ενώ παραδίπλα εκτυλίσσονται τα επεισόδια με τους άνδρες των ΜΑΤ να προχωρούν σε χρήση χημικών, κρότου λάμψης, αλλά και των γκλοπ τους, για να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους φοιτητές.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν άγρια και αναίτια επίθεση από τους αστυνομικούς και καταγγέλλουν προβοκάτσια αφού κάνεις, όπως υποστηρίζουν, δε γνωρίζει τον άνδρα από τον οποίο ξεκίνησε το επεισόδιο.

Λίγη ώρα μετά το επεισόδιο ο άντρας εντοπίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις και προσήχθη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με την προσαγωγή του να μετατρέπεται σε σύλληψη.

 

Στήνουν σκηνικό να δράσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

 

 

Χημικά από τα ΜΑΤ στη Σχολή Θετικών Επιστημών με αποτέλεσμα να διακοπούν τα μαθήματα. ● Κουκουλοφόροι έφτασαν ανενόχλητοι στην είσοδο της Πρυτανείας, την έσπασαν και οι αστυνομικοί ξέσπασαν πάνω στις ομάδες φοιτητών που ήταν στο σημείο, ξυλοφορτώνοντας όσους και όσες διαμαρτύρονταν για την παρουσία της αστυνομίας. ● Ολα μοιάζουν με προετοιμασία ανάληψης καθηκόντων της ΟΠΠ.Ι ● Ερωτήματα για τη θέση της Συγκλήτου. ● Μεγάλη διαδήλωση χθες στη Θεσσαλονίκη και σφοδρές καταγγελίες από τα κόμματα της Αριστεράς.

Η στρατηγική της διαρκούς έντασης και τα… ολοήμερα μαθήματα κρότου-λάμψης και ξυλοδαρμών που έχουν επιλέξει οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και η κυβέρνηση είχαν χθες… εξεταστική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Τα «μαθήματα» αυτά παραδόθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στη Σχολή Θετικών Επιστημών εντός της οποίας έπεσαν χημικά από τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα να διακοπούν τα υπόλοιπα μαθήματα και καθηγητές και φοιτητές να φεύγουν όπως όπως από τον χώρο.

Με δεκάδες ασφαλίτες μέσα στο πανεπιστημιακό campus και διμοιρίες των ΜΑΤ να κυκλοφορούν συνεχώς και να συγκρούονται με ομάδες κουκουλοφόρων, κατά… παράδοξο τρόπο οι κουκουλοφόροι έφτασαν ανενόχλητοι στην είσοδο της Πρυτανείας, την έσπασαν και οι αστυνομικοί ξέσπασαν πάνω στις ομάδες φοιτητών που ήταν στο σημείο, ξυλοφορτώνοντας όσους και όσες διαμαρτύρονταν για την παρουσία της αστυνομίας αλλά δεν είχαν σχέση με τα σπασίματα. Μέσα σε αυτό το κλίμα και σαν μη συνέβη τίποτα η Σύγκλητος συνεδρίασε και καταδίκασε ομοφώνως τα… σπασίματα του προηγούμενου Σαββάτου στο τμήμα Βιολογίας.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ σε τηλεδιάσκεψη ασχολήθηκε με τα γεγονότα του Σαββάτου, κάνοντας λόγο για «εγκληματική επίθεση, η οποία συνιστά βάναυση προσβολή στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στον Ελληνα φορολογούμενο, που χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο» και στηρίζει «τις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου».

Αφού αναφέρει ότι προσεχώς θα αρχίσουν οι εργασίες στη βιβλιοθήκη, η Σύγκλητος θεωρεί ότι «οι βάρβαρες και αντιδημοκρατικές ενέργειες όλων αυτών των ομάδων στρέφονται συνειδητά εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου, του μόνου που έχει ο ελληνικός λαός. Επιδιώκουν να καθορίσουν τις χρήσεις του δημόσιου χώρου και να επιβάλουν τον δικό τους νόμο ή αλλιώς να διαλύσουν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, μετατρέποντας κάθε τόσο το ΑΠΘ σε χώρο συγκρούσεων». Τα μέλη της Συγκλήτου δηλώνουν ακόμη ότι «στέκονται ενωμένα για να υπερασπιστούν τη δημοκρατική νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημόσια περιουσία απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας και τις εγκληματικές αυτές ομάδες, οι οποίες επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και επί δεκαετίες επιχειρούν να επιβάλουν ένα καθεστώς τρομοκράτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας».

EUROKINISSI

Σε ό,τι αφορά τα χθεσινά επεισόδια η Σύγκλητος αρκέστηκε σε μια φράση να καταδικάσει «τις σημερινές επιθέσεις και φθορές τόσο στη ΣΘΕ όσο και στο κτίριο διοίκησης». Για τον αναίτιο φοβερό ξυλοδαρμό φοιτητών και φοιτητριών μπροστά στην Πρυτανεία ούτε λόγος, για τους φοιτητές που πήγαν στο νοσοκομείο (ευτυχώς δεν είχαν κάτι σοβαρό), σιωπή. Αλλοι καθηγητές πάντως με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.» σχολίαζαν ότι τα χθεσινά επεισόδια ήταν «τραγικά γεγονότα σε κακή σκηνοθεσία, καθώς πρώτα γίνονταν οι έφοδοι και μετά τα ΜΑΤ έδερναν τους φοιτητές που δεν είχαν σχέση με τις καταστροφές».

Με δυο λόγια η χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας, την οποία διακαώς επιθυμεί η Πρυτανεία και η κυβέρνηση, είχε πολύ μεγάλη… επιτυχία αφού κατάφεραν να καταστήσουν αναγκαία και τη σημερινή τους παρουσία. Ολα μοιάζουν με προετοιμασία ανάληψης καθηκόντων της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ) στις 17 Μαΐου -όπως ανακοινώθηκε- δηλαδή -συμπτωματικά- μία μέρα πριν από τις φοιτητικές εκλογές.

Τι σκέφτονται και τι προσδοκούν στην κυβέρνηση; Χαρακτηριστικές και ενδεικτικές οι δηλώσεις -μέχρις αυτοτρολαρίσματος- στο Πρώτο Πρόγραμμα του υφυπουργού Παιδείας, Αγγελου Συρίγου, σχετικά με τις καταστροφές στο Βιολογικό του ΑΠΘ: «Η αστυνομία φύλαγε τον χώρο, τους εργαζόμενους που πήγαιναν για να φτιάξουν τη βιβλιοθήκη και μετά έφευγε. Από ένα σημείο και έπειτα προβληματίζεσαι τι πρέπει να φυλάς. Θα φυλάμε και τα ντουβάρια πλέον. Η βιβλιοθήκη θα γίνει οπωσδήποτε, η βία θα ξεριζωθεί». Και ο ίδιος ενώπιον του προβλήματος που έχουν δημιουργήσει διαπιστώνει πως «πείτε ότι υπήρχε η πανεπιστημιακή αστυνομία, το βράδυ, σε έναν χώρο σαν το Αριστοτέλειο, πόσοι θα χρειάζονταν, 200-300 άτομα για να περιπολούν αυτούς τους τεράστιους χώρους; Επίσης η πανεπιστημιακή αστυνομία θα είναι άοπλη, δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τύπους με βαριοπούλες, πάλι θα πρέπει να μπει η κανονική αστυνομία. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι για να λύνει μικροπροβλήματα όταν υπάρχουν. Δεν είναι για να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις».

Οσα δεν είπε ευθέως ο υφυπουργός, δεν παραδέχεται η Πρυτανεία, τα συνόψισε ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης, μιλώντας στο Radio North 98: «Ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο ένα νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο προέβλεπε 10 πράγματα για τα Πανεπιστήμια. Το μόνο που προχώρησε είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Από την απογευματινή πορεία στη Θεσσαλονίκη για το ΑΠΘ

Προβλέπονται περιφράξεις, προβλέπονται ελεγχόμενες είσοδοι, κάρτα φοιτητή, κάμερες. Δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως και θα βάλουμε 100 ανθρώπους μέσα στο ΑΠΘ, 200 στην Αθήνα, 100 στην Πάτρα να κάνουν τι; Θα στοχοποιηθούν και θα έχουμε άσχημα αποτελέσματα. Και θα το δείτε: Η αστυνομία θα κάθεται απέξω να φυλάει την αστυνομία μέσα. Αυτό θα γίνει. Αυτές είναι οι πληροφορίες μας».

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης «καταγγέλλει και καταδικάζει τις προβοκατόρικες καταστροφές στις σχολές του ΑΠΘ καθώς και την ασύστολη βία των ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων, που δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια», ενώ «είναι φανερό πως οι καταστροφές στο ΑΠΘ εξυπηρετούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει το πολιτικό αδιέξοδο που δημιούργησε με την εγκατάσταση της αστυνομίας».

«Αδιανόητες και ντροπιαστικές» χαρακτηρίζει τις εικόνες στο ΑΠΘ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζοντας πως «φοιτητές και φοιτήτριες να πνίγονται στα χημικά εντός του πανεπιστημιακού χώρου, να ξυλοφορτώνονται και να συλλαμβάνονται μόνο σε καθεστώτα σαν αυτά του κ. Ερντογάν έχουμε ξαναδεί». «Οσο θα πέφτει η κυβέρνηση, όσο θα απονομιμοποιείται, τόσο θα "στηρίζεται" στη βία!» σχολίασε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, καταδικάζοντας την «άγρια επίθεση των ΜΑΤ μέσα στο ΑΠΘ». Με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ «καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους Συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν μόνο ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς».

Ο «πόλεμος» στο ΑΠΘ συνεχίστηκε με ανακοινώσεις ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η Ν.Δ. απάντησε σε ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε ότι ενώ «δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για την επιδρομή των μπαχαλάκηδων με βαριοπούλες και την καταστροφή του χώρου όπου κατασκευαζόταν βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, βγήκε σήμερα διά της νεολαίας του να καταγγείλει την αστυνομία, που είναι εκεί προκειμένου να προστατέψει τον χώρο και να τον αποδώσει στις πανεπιστημιακές αρχές και τους φοιτητές» και ότι «ο κ. Τσίπρας, που κάνει δηλώσεις για τα πάντα, δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν τα ίδια τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι ντροπή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύπτει τους καταστροφείς».

«Ως εδώ με τις φτηνές προβοκάτσιες και τη στημένη ένταση. Πριν να είναι αργά» ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τη Ν.Δ. «κόμμα της ανομίας και της διάλυσης της δημόσιας παιδείας», που έχει «την κύρια ευθύνη για τη μετατροπή του ΑΠΘ σε πεδίο μάχης» και θα έπρεπε να προσέχει «ειδικά σήμερα που ένας νέος άνθρωπος που έμεινε προφυλακισμένος για μήνες απαλλάχθηκε οριστικά από τις κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του για τα θλιβερά γεγονότα της Νέας Σμύρνης».

■Δεκάδες διαδηλωτές βρέθηκαν μετά τις 5 το απόγευμα και στην Κατεχάκη, έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις εικόνες άγριας καταστολής στο ΑΠΘ.

Με πληροφορίες από: documentonews.gr & efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)