Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλείται να βάλει ο ασθενής, για να προμηθευτεί τα απαραίτητα για την υγεία του φάρμακα. Η κυβέρνηση εμμένει σε ένα ασφυκτικό πλαφόν στα ποσά που προτίθεται να δαπανήσει για τα φάρμακα. Η εμμονή αυτή σε κλειστούς προϋπολογισμούς (στο 2,1 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια) επιβαρύνει τους ασθενείς, αφού η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει αποδειχθεί διαχρονικά ανεπαρκής.
Ενδεικτικό ότι δεν φτάνουν τα χρήματα αυτά για να καλύψουν τις ανάγκες των αρρώστων είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (ειδική έκδοση για το φάρμακο ΙΟΒΕ-ΣΦΕΕ), οι ασθενείς πλήρωσαν 1,578 δισ. ευρώ επιπλέον το 2020 από την τσέπη τους!
Από αυτά τα 1,578 δισ. ευρώ συνολικά, 639 εκατομμύρια έδωσαν για φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά βαρύνονται με συμμετοχή, 939 εκατομμύρια ευρώ έδωσαν για τα φάρμακα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ή για φάρμακα που τα αποζημιώνει, αλλά οι ασθενείς επέλεξαν να τα αγοράσουν ιδιωτικά, γιατί η δαπάνη μαζί με την επίσκεψη στον γιατρό είναι ισόποση.
Από τα 939 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν οι ασθενείς για φάρμακα που επιβαρύνουν τους ίδιους, τα 292 εκατ. αφορούν Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και τα 88 εκατ. φάρμακα της Αρνητικής Λίστας που δεν αποζημιώνονται. 581 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία όμως επέλεξαν να πληρώσουν οι ίδιοι. Πρόκειται για φάρμακα που κοστίζουν κατά μέσο όρο 7 ευρώ, ενώ η επίσκεψη στον γιατρό για συνταγογράφηση 10 ευρώ.
Οι αριθμοί μπορεί να είναι αμείλικτοι, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τις ανάγκες των αρρώστων, υπηρετώντας τους κλειστούς προϋπολογισμούς. Σε πρακτικό επίπεδο, αναδιανέμει την πίτα στη φαρμακοβιομηχανία, εισάγοντας νέο τύπο υπολογισμού των επιστροφών, και από 1/1/2022 το μέγιστο ποσό επιστροφής θα είναι ανάλογο με την αξία των φαρμάκων (νοσοκομειακή τιμή μείον rebate 5% συν ΦΠΑ).
Δηλαδή για τα φάρμακα στο ΕΣΥ:
● για φάρμακα αξίας από 0,01 έως 5 ευρώ το clawback είναι 0%
● για φάρμακα από 5,01 έως 15 ευρώ το clawback θα είναι έως 20%
● για φάρμακα από 15,01 έως 30 ευρώ το clawback θα είναι έως 40%.
Οσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, για τα έτη 2020-2022 οι φαρμακευτικές δαπάνες ορίζονται ως εξής:
■ Δαπάνη ύψους 2.088 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 87 εκατ. ευρώ αφορούν τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (φάρμακα υψηλού κόστους) και 2.001 εκατομμύρια ευρώ για λοιπή φαρμακευτική δαπάνη.
■ Για υπηρεσίες Υγείας η δαπάνη θα είναι 1.553 εκατ. ευρώ.
■ Το όριο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ορίζεται στα 528 εκατομμύρια ευρώ.
Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης η δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των εμβολίων γρίπης που δεν διατέθηκαν ή διατέθηκαν στην αγορά και επεστράφησαν λόγω έλλειψης ζήτησης, όλου του ποσού ή εν μέρει, με το ποσό που οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας ή οι φαρμακευτικές εταιρείες επιβαρύνονται από την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback).
Τέλος, η τροπολογία συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και Σάββατα, έτσι ώστε να αποστέλλονται εγκαίρως οι αντιικές θεραπείες για τη νόσο Covid-19, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση -μόνη της- έχει σφυρίξει το τέλος της πανδημίας.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου