Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Φορολογικές δηλώσεις: Χρεωστικό ένα στα τέσσερα εκκαθαριστικά

 

Πάνω από 6,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν φέτος στην ΑΑΔΕ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021. Μέχρι χθες Τετάρτη 4 Μαΐου είχαν ξεπεράσει τις 413.000.

Με βάση τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί και είναι 544.758, το 73% των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, είτε έχει επιστροφή φόρου, είτε είναι μηδενικά, ενώ το 26,12% καλείται να πληρώσει φόρο.

Ειδικότερα:

  • Για 142.303 εκκαθαριστικά, ήτοι 26,12%, είναι χρεωστικά και ο φόρος που προκύπτει ανέρχεται σε 72,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 508 ευρώ.
  • Για 81.077 εκκαθαριστικά, ήτοι 14,88%, θα υπάρχει συνολική επιστροφή 22 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 271 ευρώ κατά μέσο όρο,
  • Για 321.378 εκκαθαριστικά, το 58,99%, είναι μηδενικά.

Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά, ξεκινά στις 29 Ιουλίου.

Όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν, είναι οι εξής:

  • Εφάπαξ καταβολή εφόσον εξοφληθεί το σύνολο του ποσού έως τις 29 Ιουλίου, εξασφαλίζοντας έκπτωση 3%.
  • Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στις 29 Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.
  • Ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα πληρωμής σε έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με επιτόκιο που φτάνει στο 4,5% για πληρωμή σε έως 12 δόσεις και πάνω από το 6% για πληρωμή σε έως 24 δόσεις.

Για την ένταξη στη ρύθμιση δε χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική τους κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, θα πάρει την έκπτωση του 3% και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)