Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Στην πρίζα η κυβέρνηση από γκάλοπ και δυσαρέσκεια: Άρον - άρον μέτρα για το ρεύμα

Στην πρίζα η κυβέρνηση από γκάλοπ και δυσαρέσκεια: Άρον - άρον μέτρα για το ρεύμα

Τα μέτρα για το ρεύμα. Το παρασκήνιο, η επιδότηση των λογαριασμών και το πλαφόν στη χονδρική.

Στην άρον-άρον ανακοίνωση του εθνικού σχεδίου για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων έναντι των αυξήσεων στο ρεύμα, η οποία θα γίνει σήμερα από τον πρωθυπουργό Κ Μητσοτάκη, οδηγήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις που προηγήθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα.

Ενδεικτική της σπουδής του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι την Τρίτη τοποθετούσαν τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στο ενδιάμεσο από την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από το Αμπού Ντάμπι μέχρι την αναχώρησή του στις 15 Μαίου για τις ΗΠΑ, και χθες, αιφνιδίως έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα απευθύνει σήμερα νέο τηλεοπτικό μήνυμα και θα ακολουθήσει, αύριο, Παρασκευή, η εξειδίκευση των μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι λόγοι που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ανάγκασαν το Μέγαρο Μαξίμου σε αγώνα δρόμου για να γίνει εφικτή η σημερινή παρουσίαση των μέτρων είναι τέσσερις:

  • Το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ, το οποίο αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Στην αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του υπήρχαν βάσιμοι φόβοι για τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε βήμα έκφρασης παραπόνων και καταγγελιών από γαλάζιους συνέδρους πανελλαδικά για την αβάστακτη ακρίβεια, ιδιαίτερα στους λογαριασμούς ρεύματος. Κάτι τέτοιο, αφενός θα υπονόμευε τα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός και αφετέρου θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, υποδαυλίζοντας περαιτέρω το κλίμα που επικρατεί
  • Τις δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν με τρόπο ανησυχητικό ότι το θέμα της ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος αποτελεί όχι μόνο την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης, αλλά εν δυνάμει είναι πιθανό να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα κοινωνικών εκρήξεων, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τις πολιτικές ισορροπίες
  • Την εμφανή αξιοποίηση από την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ της ακρίβειας στο ρεύμα. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στις κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις, ο κ. Αλ. Τσίπρας έχει προσδώσει σχεδόν δημοψηφισματικό χαρακτήρα στην επικείμενη εκλογή του, με βασικό αίτημα την έκφραση δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική και ειδικά για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης
  • Τη διαφαινόμενη απροθυμία της Ε.Ε να λάβει αποφάσεις για κοινές λύσεις έναντι της ενεργειακής κρίσης, όπως συνέβη με τον κορωνοϊό. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι με φόντο την απροθυμία αυτή, η Αθήνα επιλέγει την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των μέτρων, γιατί θέλει να προλάβει και τυχόν εκδήλωση δυσαρέσκειας από Ευρωπαίους παράγοντες.

Είναι ίσως η πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας, που το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό το ακριβές περιεχόμενο των σημερινών ανακοινώσεων, προφανώς διότι γνωρίζει ότι τα περιθώρια σημαντικών παρεμβάσεων με έντονο επικοινωνιακό αποτύπωμα, αρχίζουν και λιγοστεύουν δραματικά.

Αυτά που πάντως πρέπει να θεωρούνται δεδομένα είναι ότι η στήριξη που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, θα είναι οριζόντια για όλους και θα παρέχει «ομπρέλα» προστασίας για καταναλώσεις πολύ πάνω από τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα που ίσχυε ως σήμερα, ενώ πιθανότατα θα αφορά τις κύριες αλλά και τις εξοχικές κατοικίες.

Το πλέον πιθανό είναι ότι η παρέμβαση θα βασίζεται σε ένα διπλό σύστημα παρέμβασης, τόσο με πλαφόν στη χονδρική τιμή, όσο και μέσω επιδοτήσεων, δηλαδή συνέχιση της ενίσχυσης στους καταναλωτές με τη μορφή αυξημένων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.

Αυτά που μένουν να αποσαφηνιστούν σήμερα είναι τα εξής:

  • Για πόσο διάστημα θα παραταθεί η επιδότηση των λογαριασμών; Θα αφορά μόνον τον Μάϊο ή θα παραταθεί και τον Ιούνιο;
  • Tί όριο θα έχει το πλαφόν στην χονδρική και η παράλληλη κρατική στήριξη των παραγωγών ενέργειας και κυρίως από πότε θα αρχίσει να ισχύει; Από τον Ιούνιο, από τον Ιούλιο ή αργότερα;
  • Ποια θα είναι η πρόβλεψη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής;

Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ εφόσον θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να αποκλείεται να επεκταθεί και σε μέρος του 2023, οπότε το κόστος θα ανέβει.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)