Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Ποιες κυρώσεις στη Ρωσία εξετάζει να άρει η ΕΕ

Ποιες κυρώσεις στη Ρωσία εξετάζει να άρει η ΕΕ
 
 
 
 
Άρση ορισμένων κυρώσεων σε Ρωσικές τράπεζες επεξεργάζεται η ΕΕ.

Εν αναμονή της συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκία και ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη για μια συμφωνία που θα αφορά την διευκόλυνση στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ένα έγγραφο που συμβουλεύτηκε το AFP την Τρίτη έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να ξεμπλοκαριστούν περιουσιακά στοιχεία σε ρωσικές τράπεζες που συνδέονται με το εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Ρωσία ήταν έτοιμη να διευκολύνει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ήθελε επίσης να αρθούν οι εναπομείναντες περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών, δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση Rossiya απαντώντας σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης στο τέλος της επίσκεψής του στο Ιράν.

Την Τρίτη ο Ρώσος ηγέτης είχε πει ότι δεν έχουν επιλυθεί ακόμη όλα τα ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές σιτηρών, «αλλά το γεγονός ότι υπάρχει κίνηση είναι ήδη καλό».

Μετά τις συνομιλίες τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον πρόεδρο του Ιράν, ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε συμφωνία εξαρτάται από την προθυμία της Δύσης να υποχωρήσει σε κάποιο έδαφος.

«Θα διευκολύνουμε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά προχωράμε από το γεγονός ότι θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί που σχετίζονται με τις αεροπορικές παραδόσεις για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών», είπε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει χρησιμοποιήσει τις καλές της σχέσεις τόσο με το Κρεμλίνο όσο και με το Κίεβο για να προσπαθήσει να μεσολαβήσει για μια συμφωνία σχετικά με έναν ασφαλή τρόπο παράδοσης των σιτηρών.

Την Τετάρτη, ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες αναμένεται να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη μαζί με εκπροσώπους της Τουρκίας και του ΟΗΕ, με τις ελπίδες να αυξάνονται για μια ανακοινωθείσα συμφωνία.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το αδιέξοδο στα σιτηρά είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου για πολλούς ανθρώπους».

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)