Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Λογαριασμοί ρεύματος με άγνωστη επιδότηση για τον Αύγουστο - Αυτά είναι τα 3 μέτρα

 Λογαριασμοί ρεύματος με άγνωστη επιδότηση για τον Αύγουστο - Αυτά είναι τα 3 μέτρα

 

 
  Επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, χωρίς να δώσει τα ποσά και πόσο θα ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά.

Την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα ποσά. Όπως ανέφερε κατά τη συνέντευξη τύπου θα υπάρξει επιδότηση, αλλά ακόμη δεν υπάρχει το ποσό. 

Για την ώρα η επιδότηση είναι στα «τυφλά», καθώς δεν είναι γνωστό το μέγεθος στους λογαριασμούς ρεύματος.

Όπως έγινε γνωστό οι επιδοτήσεις θα αφορούν πράσινο και κίτρινο τιμολόγιο, θα υπάρχει όριο στις 500 Κιλοβατώρες και θα είναι οριζόντιες. Κοινωνικό τιμολόγιο και τιμολόγιο πολυτέκνων θα λάβουν μεγαλύτερη επιδότηση.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για 3 κινήσεις

-Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Ο φόρος θα επιβληθεί για τουλάχιστον 2 μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος δεν ανακοινώνεται.

-Επιδότηση νοικοκυριών θα αφορά στον Αύγουστο του 2024. Πότε και πόσο θα ανακοινωθεί τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου γιατί δεν ξέρουμε τις τιμές.

-Θα βάλουμε υπέρ των καταναλωτών πρόσθετο μηχανισμό.

Ξαφνικά έχουμε εκτίναξη σε τιμές ημερήσιες και τα βράδια ανεβαίνουμε, υπογράμμισε ο υπουργός. 

Επσήμανε ότι τον Ιανουάριο πετύχαμε μέσες τιμές στα πράσινα τιμολόγια 14 σεντσ η κιλοβατώρα, στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές. Τον Ιούλιο η τιμή ανέβηκε και επιστρέψαμε κοντά σε αυτές του Ιανουαρίου, ίσως και μεγαλύτερη.

Τι συνέβη από την 11η Ιουλίου και μετά

Αυτό που έχει έρθει είναι ένας συνδυασμός καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα, καύσωνα μη συνηθισμένα από την Ουκρανία μέχρι όλα τα Βαλκάνια.

Αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία και μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης προς τη Δύση

Οι διασυνδέσεις προς τη Δύση είναι πιο αδύναμες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι έχετε την Αυστρία με τιμές 100 ευρώ τη στιγμή που η Ουγγαρία έχει 800. Γιατί γεμίζουν τα καλώδια και αποσύζευξη των δύο ενεργειακών συστημάτων. Παύει να μπορεί να εισάγει φθηνή ενέργεια και οι ακριβές τιμές που δημιουργούνται στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία κατεβαίνουν προς Νότο και πιέζουν και τις δικές μας τιμές. Αυτό προβλέπεται πως θα κρατήσει ακόμα μερικές ημέρες. Δεν αναμένεται να έχουμε αυτό το φαινόμενο και τον Αύγουστο. 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)