Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Κύκλωμα εκβιαστών: Η συνοδεία σε πρόεδρο ομάδας, ο αντιδήμαρχος και το ροζ ξενοδοχείο - Τι «άκουσε» ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ.

Κύκλωμα εκβιαστών: Η συνοδεία σε πρόεδρο ομάδας, ο αντιδήμαρχος και το ροζ ξενοδοχείο - Τι «άκουσε» ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ.
 

 

 Το κύκλωμα εκβιαστών λάμβανε χρήματα για «προστασία» από τουλάχιστον 76 καταστήματα.

Γράφει ο

Αίσθηση προκαλούν οι συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της έρευνας του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής για το ξήλωμα της εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε καταστηματάρχες, έκαιγε μαγαζιά και προχωρούσε σε ξυλοδαρμούς.

Χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης ενός εκ των «σκληρών» του κυκλώματος, είναι συνομιλία που καταγράφηκε λίγες ώρες μετά τον εμπρησμό γνωστής καντίνας στα δυτικά προάστια της Αττικής. Ο εμπρηστής πήρε ως αμοιβή 500 ευρώ από τα συνολικά 2.000 ευρώ που καταβλήθηκαν στην «ομάδα» του για τη «δουλειά».

Ο δράστης συνομιλεί με φίλο του, λέγοντας ότι έγινε κατά 500 ευρώ πλουσιότερος, με τον φίλο του να απαντά ότι τα χρήματα ήταν λίγα για κάτι τέτοιο. Ο δράστης του ανταπάντησε ειρωνικά: «…ααα εγώ το έκανα και κοιμήθηκα και ήσυχος, ξες τι καλά κοιμήθηκα;… Βέβαια είχα λίγο υπερένταση γιατί έλεγα πήραμε το πεντακοσάρι, αλλά…».

Στη συνέχεια της συνομιλίας ο δράστης λέει ειρωνικά ότι θα μεταβεί στους ιδιοκτήτες για να τους συμπαρασταθεί και να τους υπενθυμίσει ότι τους είχε συμβουλέψει να πληρώσουν για προστασία: «… Τι πάθατε ρε μ@@@ες; Τι πάθατε ρε; Και σας είπα πληρώνετε κάποιον να έρχεται να τα παίρνει από εδώ… Τώρα σας κάνανε αντίποινα. Και δεν μπορώ και να… πώς να έρθω να φάω, εκεί τους λέω εγώ δεν νιώθω ασφαλής…».

Το ίδιο μέλος της συμμορίας ανέλαβε τον εμπρησμό φορτηγού στη Νέα Ιωνία. Ο δράστης είχε «φτιάξει» άλλοθι: Φρόντισε να πάει σε ροζ ξενοδοχείο με εκδιδόμενη γυναίκα. Σύμφωνα με την έρευνα, πήγε με τη μοτοσικλέτα του και έβαλε φωτιά στο φορτηγό και στη συνέχεια γύρισε στο ξενοδοχείο.

Ο «κοριός» κατέγραψε την παρακάτω συνομιλία: «Το βράδυ είχε να πάω να βάλω βόμβα σε ένα φορτηγό. Έχω και άλλοθι, έχω και άλλοθι. Γιατί άμα γίνει κάτι, εγώ ήμουν με την γκόμενα, τι; Για το φόκο μιάμιση χήνα (σ.σ. εννοεί 1.500 ευρώ)». Μάλιστα, μετά τον εμπρησμό πήγε για τρέξιμο στο σημείο του εμπρησμού του φορτηγού, αποστέλλοντας φωτογραφία σε φίλο του που συνοδευόταν από το κείμενο: «… είναι αλήθεια ότι ο τέτοιος ξανά γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος…».

Το κύκλωμα έκανε διάφορες «εξυπηρετήσεις» κατά παραγγελία, ενώ αναλάμβανε και έξτρα «δουλειές» για πρόσθετο «μεροκάματο» (εκτός της δραστηριότητας της «προστασίας» σε καταστήματα). Χαρακτηριστική είναι η «εξυπηρέτηση» που ανέλαβαν να κάνουν και αφορούσε στη φύλαξη προέδρου ομάδας σε αγώνα που έγινε στην Πελοπόννησο. Όπως, επίσης, ενδεικτική είναι η… ανάθεση που πήραν για τη φύλαξη πανηγυριού στη Δυτική Αττική.

Από την έρευνα της Δίωξης Εκβιαστών προέκυψε, επίσης, επικοινωνία μέλους της εγκληματικής οργάνωσης με αντιδήμαρχο δήμου της δυτικής Αττικής, ο οποίος φέρεται να ζήτησε τη διάθεση ατόμων για «χαρτζιλίκι» για την ημέρα των δημοτικών εκλογών. Η συνομιλία καταγράφηκε από τον «κοριό» της Αστυνομίας, ωστόσο, δεν προέκυψαν περισσότερα στοιχεία διότι στη συνέχεια οι δύο άντρες συμφώνησαν να τα πουν διά ζώσης.

Κύκλωμα εκβιαστών: «Προστασία» σε 76 καταστήματα

Το κύκλωμα εκβιαστών λάμβανε χρήματα για «προστασία» από τουλάχιστον 76 καταστήματα. Αυτό αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. που συνέλαβε συνολικά 14 άτομα και σχημάτισε δικογραφία για τρεις έγκλειστους σε φυλακές της χώρας.

Η έρευνα της Δίωξης Εκβιαστών ξεκίνησε μετά από έκρηξη χειροβομβίδας σε πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, όπου διαμένουν δύο ηγετικά στελέχη της κερκίδας του Παναθηναϊκού.

Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν τους δύο φυσικούς αυτουργούς της επίθεσης, διαπιστώνοντας ότι ανήκουν σε κύκλωμα της νύχτας. Με τον ίδιο τρόπο είχε γίνει επίθεση (τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη στην πολυκατοικία) σε ψητοπωλείο στο Μαρούσι, όπου οι δράστες εκτόξευσαν και πάλι χειροβομβίδα. Οι αστυνομικοί συσχέτισαν τις δύο υποθέσεις και άρχισαν να ξεδιπλώνουν την έρευνα.

Η αναφορά στο «Αφεντικό»

Ειδική μνεία κάνουν οι αστυνομικοί σε συνομιλία που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. μεταξύ μελών του κυκλώματος που σχολιάζουν τις ανακατατάξεις που πραγματοποιήθηκαν στην «ομάδα» μετά τη δολοφονία ανθρώπου της νύχτας που χαρακτηριζόταν ως «Μεγάλο Αφεντικό».

Σχολιάζεται ότι, μετά τη δολοφονία, η «άλλη πλευρά» θα «εκπροσωπείται» από πρόσωπο -ισχυρό στη νύχτα με βαρύ ποινικό παρελθόν- και ότι όσο ζούσε ο δολοφονηθείς, επικρατούσε «ειρήνη» μεταξύ των δύο αυτών πλευρών.

Στις συνομιλίες αναφέρεται ακόμη ότι στη θέση του δολοφονημένου επιχειρηματία στην ομάδα ως «Αφεντικό» έχει αναλάβει έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού και ότι υπό τη δική του ηγεσία η ομάδα τους ήταν πλέον πιο ισχυρή και οργανωμένη. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)