Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Ένοχος για διαφθορά κρίθηκε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ

 menendez

Ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων είχε κατηγορηθεί για δωροληψία, άσκηση αθέμιτης επιρροής, παρακώλυση της δικαιοσύνης, καθώς και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης. Μαζί του κρίθηκαν ένοχοι δύο επιχειρηματίες.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε χθες ένοχο για διαφθορά τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, γράφοντας τον επίλογο της πολιτικής σταδιοδρομίας του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους των Δημοκρατικών.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, που πολλές φορές είχε υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις στην ένταση με την Τουρκία, κρίθηκε ένοχος και για τις 16 κατηγορίες που αντιμετώπισε, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας, της απάτης, του εκβιασμού, της παρακώλυση της δικαιοσύνης, ότι λειτουργούσε ως πράκτορας της Αιγύπτου και την κατηγορία της συνωμοσίας.

Οι ένορκοι διαβουλεύονταν επί τρεις ημέρες προτού ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στη δίκη, η οποία διήρκησε εννέα εβδομάδες.

Μετά τη σημερινή ετυμηγορία έκανε ο Μενέντεζ έγινε ο πρώτος γερουσιαστή των Ηνωμένων Πολιτειών που κρίθηκε ένοχος ότι ενεργούσε ως πράκτορας μιας ξένης δύναμης και ο έβδομος που καταδικάστηκε για ομοσπονδιακό έγκλημα ενώ ήταν στην εξουσία.

Ο 70χρονος Μενέντεζ αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο πολλών ετών φυλάκισης. Οκτώ από τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε επισύρουν πιθανές ποινές 20 ετών. Ο Μενέντεζ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν.

Ψηφοφορία στη Γερουσία για την αποπομπή του 

Η καταδίκη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσει ένα τελειωτικό πλήγμα στην ιστορική πολιτική καριέρα του κ. Μενέντεζ τεσσάρων δεκαετιών και θα του δημιουργήσει έντονες πιέσεις να παραιτηθεί από το αξίωμά του πριν λήξει η θητεία του στο τέλος του έτους. Είχε αντισταθεί στις εκκλήσεις να το κάνει πριν από τη δίκη του, αλλά θα μπορούσε τώρα να αντιμετωπίσει μια σπάνια ψηφοφορία αποβολής από τους συναδέλφους του στη Γερουσία, εάν δεν αποχωρήσει οικειοθελώς.

Άμεσα τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Γερουσία για την αποπομπή του Μενέντεζ ζήτησε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, ο Φιλ Μέρφι, σε περίπτωση που ο 70χρονος γερουσιαστής δεν υποβάλει την παραίτησή του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την καταδίκη του από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ο γερουσιαστής Μενέντεζ γνωστοποίησε πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν προτίθεται να παραιτηθεί.

Οι κατηγορίες 

Η ετυμηγορία έρχεται επτά χρόνια αφότου ο κ. Μενέντεζ δικάστηκε σε μια άσχετη ομοσπονδιακή υπόθεση δωροδοκίας, που διεξήχθη στο Νιου Τζέρσεϊ, στην οποία ένα δικαστήριο είπε ότι δεν μπορούσε να καταλήξει σε ετυμηγορία και κηρύχθηκε κακοδικία. Όταν ο κ. Μενέντεζ κατηγορήθηκε στο Μανχάταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που αντιμετώπισε δύο φορές ομοσπονδιακές κατηγορίες δωροδοκίας.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς ο γερουσιαστής και η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ, δωροδοκήθηκαν με μεγάλα ποσά σε μετρητά, με ράβδους χρυσού και ένα πολυτελές αυτοκίνητο τα τελευταία πέντε χρόνια από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ με αντάλλαγμα διευκολύνσεις που συνιστούν διαφθορά.

Επίσης κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων, ο οποίος απαιτεί από τους ανθρώπους να εγγραφούν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ εάν ενεργούν ως «πράκτορες ξένου εντολέα». Ως μέλος του Κογκρέσου, ο Μενέντεζ είχε απαγορευθεί να είναι πράκτορας μιας ξένης κυβέρνησης, ακόμα κι αν εγγραφεί ως μέλος.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η συνωμοσία έλαβε χώρα από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2022. Ισχυρίζεται ότι τον Μάιο του 2019, ο Μενέντεζ, η σύζυγός του και ένας επιχειρηματίας συνεργάτης του, Ουαέλ Χάνα, συναντήθηκαν με έναν Αιγύπτιο αξιωματούχο πληροφοριών στο γραφείο του Μενέντεζ στη Γερουσία, στην Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press για το κατηγορητήριο, συζήτησαν για έναν Αμερικανό πολίτη που τραυματίστηκε σοβαρά σε αεροπορική επιδρομή του 2015 από τον αιγυπτιακό στρατό χρησιμοποιώντας ένα αμερικανικό ελικόπτερο Apache.

Οι δύο επιχειρηματίες, ο Ουαέλ Χάνα και ο Φρεντ Ντάιμπς, που κατηγορήθηκαν μαζί με τον γερουσιαστή, κρίθηκαν επίσης ένοχοι.

Η κυρία Μενέντεζ, 57 ετών, κατηγορήθηκε  μαζί με τον σύζυγό της, αλλά δεν δικάστηκε μαζί του. Τον Απρίλιο, η δικαστής ανέβαλε τη δίκη της αφού οι δικηγόροι της είπαν ότι θα υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Έχει δηλώσει αθώα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η κ. Μενέντεζ ήταν ο «ενδιάμεσος» του γερουσιαστή, απαιτώντας πληρωμές, λάμβανε πληρωμές και περνούσε μηνύματα, αλλά πάντα τον κρατούσε ενήμερο», είπε ο εισαγγελέας, Πολ Μ. Μοντελεόνι, στην καταληκτική του αγόρευση.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)