Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Jamie Dimon: Ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης που θέλει για υπουργό του ο Τραμπ

Jamie Dimon: Ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης που θέλει για υπουργό του ο Τραμπ
 

 

 Το μεγάλο αφεντικό της JP Morgan με τον οποίο «φλερτάρει» ο Ντόναλντ Τραμπ.

Έναν άνθρωπο που έχει ταυτιστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ να αναθέσει το «βαρύ» υπουργείο Οικονομικών, τον ισχυρό άνδρα της JP Morgan, Jamie Dimon.

Τουλάχιστον αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Tο αν ο τραπεζίτης έχει ερωτηθεί είναι μια άλλη συζήτηση. Και αυτό γιατί ο ελληνικής καταγωγής Jamie Dimon έχει υπάρξει σφοδρός πολέμιος του Τραμπ αν και το τελευταίο διάστημα σε μια μεταστροφή του φάνηκε να υποστηρίζει εκ των υστέρων κάποιες δηλώσεις και πολιτικές του πρώην προέδρου.

Ο Jamie Dimon καταδίκασε έντονα την αιματηρή επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021. Για την ακρίβεια εξαπέλυσε μύδρους κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιώντας αισχρή φρασεολογία καθώς συζητούσε για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου. Θεωρείται ένας από τους σταθερούς χρηματοδότες του Δημοκρατικού Κόμματος αν και ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «σχεδόν Δημοκρατικό». Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε πει για αυτόν πως τον θεωρεί «έναν από τους εξυπνότερους τραπεζίτες που έχουμε (σ.σ. στις ΗΠΑ).

Ωστόσο, πρόσφατα εξήρε κάποιες από τις πολιτικές του και τις θέσεις του Τραμπ. «Είχε, λίγο ως πολύ, δίκιο για το NATO, δίκιο για τη μετανάστευση. Έδωσε ώθηση στην οικονομία. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις του είχαν αποτέλεσμα. Είχε εν μέρει δίκιο για την Κίνα. Δεν έκανε λάθος για κάποια από αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», δήλωσε o Dimon νωρίτερα φέτος στο CNBC για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Έλληνας τρίτης γενιάς

Ο Jamie Dimon πάντως, ένας από τους «επιδραστικότερους τραπεζίτες στον κόσμο» είναι Ελληνας τρίτης γενιάς και κατάγεται από τη Μικρά Ασία. Το ελληνικό του όνομα είναι Δημήτρης Παπαδημητρίου. Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου το 1956, στη Νέα Υόρκη

Το επίθετο της οικογένειας σε «Dimon» άλλαξε από τον παππού του, Παναγιώτη, ο οποίος μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη λίγο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ και ο ίδιος εργαζόταν στη Σμύρνη ως τραπεζικό στέλεχος. Μάλιστα, αρχικά εργάστηκε στο παράρτημα της Τράπεζας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ενώ στη συνέχεια είχε πολλές συνεργασίες με ομογενείς.

Ο πατέρας του, ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, ή Ted Dimon όπως το άλλαξε, εργάστηκε στη Merrill Lynch, οπότε ο CEO της JP Morgan έχει μακρά οικογενειακή παράδοση στον οικονομικό τομέα.

Ο Jamie Dimon είναι Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, της μεγαλύτερης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει επιλεγεί αρκετές φορές από το περιοδικό TIME ως ένας από τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου. Η περιουσία του υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το ένα δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Δείκτη του Bloomberg και η νέα του συμφωνία με την τράπεζα, ώστε να παραμείνει για κάποια χρόνια ακόμη στο «τιμόνι» της, ζαλίζει.

Νωρίτερα στην καριέρα του, είχε εργαστεί μεταξύ άλλων για την American Express, τη Citigroup, τη FED και την Goldman Sachs. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και Ψυχολογία, ενώ αποφοίτησε και από το Πανεπιστήμιο του Harvard.

O Mr Teflon

Τον ισχυρό άντρα της JP Morgan συνοδεύει και ένας μύθος. Είναι γνωστός και ως ο άνθρωπος που έσωσε τη Wall Street όταν οι τράπεζες κατέρρεαν.

Διαχειρίζεται έναν πραγματικό κολοσσό των επενδύσεων, με συνολικά κεφάλαια άνω των 3,95 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Το παρατσούκλι του στη Wall Street είναι Mr Teflon και όχι τυχαία. Ο Dimon κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει από το τσουνάμι που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά και να βγει ενισχυμένος από την κρίση. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)