Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Οι πρώτες ποινικές διώξειςΝοσοκομείο Έδεσσας






Οι διώξεις ασκήθηκαν κατά παντός υπευθύνου σε βαθμό κακουργήματος


Δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας Έδεσσας για το σκάνδαλο με τις υπέρογκες προμήθειες ιατρικών υλικών στην ορθοπεδική κλινική του εκεί νοσοκομείου.

Οι διώξεις ασκήθηκαν κατά παντός υπευθύνου ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  «φωτογραφίζονται» γιατροί της ορθοπεδικής κλινικής.

Η υπόθεση συζητήθηκε χθες και στη Βουλή έπειτα από επίκαιρη ερώτηση την οποία είχε καταθέσει η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, με αφορμή το τελευταίο δημοσίευμα της «Θεσσαλονίκης».

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στον ανακριτή, ο οποίος καλείται να προσωποποιήσει τις διώξεις και να προσδιορίσει το ακριβές ύψος της ζημίας που υπέστη το νοσοκομείο. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση σέρνεται από το 2006, με αλλεπάλληλες απόπειρες κουκουλώματος. Στη διάρκεια αυτών των περίπου εξίμισι χρόνων έγιναν τέσσερις έλεγχοι (ένας από ορκωτούς ελεγκτές και τρεις από επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας - ΣΕΥΥΠ) και εκδόθηκαν δύο πορίσματα. Το πρώτο, τον Ιούνιο του 2011, υπολόγισε τη ζημία στα 18,5 εκατ. ευρώ μόνο για τη διετία 2008-2009, δείχνοντας ως υπαίτιους τρεις γιατρούς της ορθοπεδικής και έναν πρώην διοικητή του νοσοκομείου. Το πόρισμα αυτό όμως δεν κατέστη ποτέ «επίσημο», καθώς ο επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ Μιχάλης Σαμπατακάκης χρησιμοποίησε διάφορα προσχήματα προκειμένου να μην το παραλάβει. Κατόπιν αυτού, διέταξε νέο έλεγχο το 2012, ο οποίος έριξε τη ζημία σε επίπεδα μερικών χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στις 21 Ιανουαρίου η «Θ», οι επιθεωρητές που διαπίστωσαν τη ζημία στα 18,5 εκατ. ευρώ διώκονται ποινικά με τον ισχυρισμό ότι δεν παρέδωσαν εγκαίρως το πόρισμά τους!

Σύμφωνα ωστόσο με εισαγγελικές πηγές, «εκτός από το επίσημο πόρισμα το οποίο παραδόθηκε στη δικαιοσύνη τον περασμένο Νοέμβριο, υπήρχαν στη δικογραφία και άλλα στοιχεία, βάσει των οποίων το ύψος της απιστίας μεγεθύνεται».

Στη Βουλή η συγκάλυψη

Μιλώντας στη Βουλή η Θ,Τζάκρη κατήγγειλε ότι επιχειρείται συγκάλυψη, τονίζοντας ότι «αυτή η υπόθεση σέρνεται από το 2006 και η πολιτεία ακόμη δεν κατόρθωσε να επιβάλει τη νομιμότητα. Μάλιστα φτάσαμε στο σημείο οι ελεγκτές, οι οποίοι αποκάλυψαν το σκάνδαλο και επαινέθηκαν από την πολιτική ηγεσία και εδώ στη Βουλή, να μετατρέπονται σε κατηγορούμενους και να παραπέμπονται για παράβαση καθήκοντος». Η βουλευτής ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Υγείας «εφόσον υπάρχουν λαθροχειρίες να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Δεν καταλαβαίνω γιατί διώκονται οι επιθεωρητές και για ποιον λόγο δεν ανανεώθηκε η θητεία τους», διερωτήθηκε.

Απαντώντας ο Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε πως «δεν έχω διάθεση να συγκαλυφθεί οποιαδήποτε υπόθεση. Κάλεσα στο γραφείο μου τον επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ και του ζήτησα να μου δώσει εξηγήσεις γιατί δεν παρέλαβε το πρώτο πόρισμα. Μου είπε ότι ποτέ δεν του παραδόθηκε πόρισμα από τους προηγούμενους επιθεωρητές, γι’ αυτό διέταξε νέο έλεγχο». Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι σε δηλώσεις του στη «Μ» στις 20 Φεβρουαρίου 2012 ο κ. Σαμπατακάκης είχε πει ότι «δεν υπάρχει καμία ολιγωρία στο θέμα της έκδοσης του πορίσματος», διαβεβαιώνοντας πως «το πόρισμα είναι έτοιμο και έως το τέλος της εβδομάδας θα παραδοθεί τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και στον εισαγγελέα», ενέργειες οι οποίες όμως δεν έγιναν ποτέ εκ μέρους του.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε χθες ότι θα αναζητήσει τι απέγινε το πρώτο πόρισμα. «Για μένα όλα τα πορίσματα έχουν την ίδια αξία και το δεύτερο δεν πρόκειται να ακυρώσει το πρώτο». Αναφερόμενος στις διώξεις σε βάρος των επιθεωρητών είπε πως «δεν έχω υπόψη μου ότι διώκονται οι προηγούμενοι επιθεωρητές», τονίζοντας πως «η ύπαρξη των δύο πορισμάτων με τις διαφορετικές εκτιμήσεις για το ύψος της ζημίας δημιουργεί πράγματι υπόνοιες. Ωστόσο δεν θα επιτρέψω να νομιμοποιηθούν οι όποιες μεθοδεύσεις προηγήθηκαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)