Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Στο παιχνίδι του θερμαλιστικού τουρισμού επιχειρεί να μπει η Ελλάδα


ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ .


ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ  για  ολόκληρη την Αλμωπίας  με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στον χώρο των ιαματικών πηγών . Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε το 5% των δυνατοτήτων  και των δραστηριοτήτων , γύρω από τον Θερμαλισμό.
Στη Θεσσαλονίκη έγινε το Σάββατο μία σπουδαία ημερίδα την οπία είναι άγνωστο αν την παρακολούθησε η δημοτική αρχή Αλμωπίας ή η διοίκηση  της επιχείρησης των Λουτρών .

Τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο θερμαλισμός, εντάσσεται ως μορφή θεραπευτικής αγωγής, στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών και των εκάστοτε συστημάτων υγείας.
Στην περιοχή της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας,  τριάντα οκτώ περιοχές  διακρίνονται για το πλούσιο θερμό υδάτινο δυναμικό τους, έχοντας θερμά νερά με φυσική ανάβλυση ή με γεώτρηση.


Στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου  στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» το  υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης αναλύθηκαν οι επενδυτικές προοπτικές θερμαλιστικού τουρισμού καθώς και η ενεργειακή αξιοποίηση της γεωθερμίας της Μακεδονίας και της Θράκης.
« Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα ζητήματα με το θερμαλισμό στη Β. Ελλάδα καθώς και ένα νέο πεδίο που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε για την ανάπτυξη της γεωργίας, τη γεωθερμία» τόνισε ο υπουργός ΜΑ- ΘΡΑ Θεόδωρος Καράογλου, κατά τη διάρκεια της ημερίδας.
Ο κ. Καράογλου επισήμανε πώς από τις 38 περιοχές στη Μακεδονία, οι οποίες διακρίνονται για το πλούσιο θερμό υδάτινο δυναμικό τους, οι 32 από αυτές είναι «γεωθερμικές» με πλούσιο και βεβαιωμένο δυναμικό, που φτάνει τα 7.520 κυβικά μέτρα την ώρα από φυσικές αναβλύσεις ή από γεωτρήσεις μικρού βάθους.
«Οι υπόλοιπες 6 αποτελούν ψυχρά μεταλλικά νερά αναγνωρισμένα ως ιαματικά, που τα συναντούμε σε εργοστάσια εμφιάλωσης, όπως είναι η Σουρωτή, η Δουμπιά και το Ξινό Νερό Φλώρινας, χωρίς εκμετάλλευση, όπως για παράδειγμα στο Μεταλλικό Κιλκίς και για ιαματική χρήση, όπως το Λουτροχώρι Σκύδρας και η Πικρολίμνη Κιλκίς» τόνισε ο κ. Καράογλου.

Ενδυνάμωση διασυνοριακής συνεργασίας

Για να μπορέσει να φέρει επενδύσεις και θετικά αποτελέσματα ο θερμαλιστικός τουρισμός χρειάζεται, πρώτα απ' όλα, αναγνώριση των ιαματικών φυσικών πόρων, άδεια λειτουργίας και το σημαντικότερο να υπάρχει πιστοποίηση αυτών των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Την 1 Μαΐου του 2010 πάρθηκε μια απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για το αν ο θερμαλισμός θα ενταχθεί στο σύστημα υγείας της Ευρώπης. Στις 19  Ιανουαρίου 2011 εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και εντάχθηκε ο θερμαλισμός ως μορφή θεραπευτικής αγωγής» τονίζει ο πρόεδρος Ενωσης Επιχειρήσεων Θερμαλισμού Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού Ζήσης Αγγελίδης συμπληρώνοντας ότι τον Οκτώβριο του 2013 εντάσσεται ο θερμαλισμός στη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των κρατών και των εκάστοτε συστημάτων υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα υπήρξε απαξιωμένος για πάνω από 40 χρόνια. «Αυτή τη στιγμή ο θερμαλιστικός τουρισμός κινεί περίπου 24 εκ. κόσμο στην Ευρώπη που ταξιδεύει για τη φροντίδα του. Αυτό περιλαμβάνει θεραπεία, πρόληψη και αποκατάσταση» εξηγεί  ο κ. Αγγελίδης, επισημαίνοντας ότι για μια τέτοια θεραπεία ο ΕΟΠΥΥ δίνει 150 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας του εξωτερικού (π.χ. Γερμανία, Ιταλία κ.α.) δίνει κοντά στα 1.700 ευρώ!

Δεκατέσσερις αναγνωρισμένες πηγές

Πρόσφατα, το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναγνώριση και πιστοποίηση των ιαματικών πηγών της Ελλάδας, προκειμένου το τουριστικό ιαματικό προϊόν να εναρμονισθεί με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος επισήμανε ότι υπάρχουν 720 πηγές μεταλλικών νερών εκ των οποίων οι 105 είναι ανακηρυγμένες. «Για τις 78 υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία όσον αφορά τις ιδιότητές τους και μέχρι τώρα οι 22 έχουν καταθέσει φάκελλο για αναγνώριση εκ των οποίων οι 14 αναγνωρίστηκαν» τόνισε ο κ. Λιάσκος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων Κωνσταντίνος Κουσκούκης χαρακτήρισε ως σταθμό για τον ιαματικό τουρισμό τη σημερινή ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και επισήμανε ότι επί 7 χρόνια δεν είχε αναγνωριστεί καμιά πηγή. «Εχουμε αναγνωρίσει 14 ιαματικές πηγές εκ των οποίων οι 7 βρίσκονται στη Β. Ελλάδα» τόνισε στο www.agelioforos.gr ο κ. Κουσκούκης συμπληρώνοντας ότι οι Κρηνίδες στο νομό Καβάλας έχουν δυο αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές, εκτός από τη πηλοθεραπεία, και το ιαματικό της νερό για λουτροθεραπεία.

Επενδύσεις στη Χαλκιδική
Την ανησυχία του για την ολοκλήρωση της ένταξης του θερμαλιστικού τουρισμού στη διασυνοριακή συνεργασία εξέφρασε ο πρόεδρος της εταιρίας MED SEA HELF Στέργιος Πιτσιόρλας.
«Ξεκινάμε μια επένδυση στη θέση Θέρμες Κάνιστρο, στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.,  ένα μεγάλο συγκρότημα που θα περιλαμβάνει ένα πεντάστερο ξενοδοχείο 640 κλίνων, ένα χωριό με παραθεριστικές κατοικίες και μια μαρίνα 90 θέσεων» εξηγεί ο κ. Πιτσιόρλας συμπληρώνοντας «τυχαία, ανακαλύψαμε ζεστά νερά μέσα στο οικόπεδο και έτσι υποχρεωθήκαμε να σκεφτούμε εξ αρχής όλο το σχέδιο. Μπήκαμε στη λογική να φτιάξουμε ένα θερμαλιστικό κέντρο που θα απευθύνεται στη διεθνή αγορά».
Να σημειώσουμε ότι η εταιρία MED SEA HELF είναι ελληνική με Ρώσους μετόχους, το σύνολο της επένδυσης κυμαίνεται στα 150 εκ. ευρώ ενώ υπολογίζεται το συγκρότημα να είναι έτοιμο σε δυο χρόνια.

Η Ελλάδα μπορεί, είναι θέμα Πολιτείας
Στις εισηγήσεις της σημερινής ημερίδας, το λόγο πήρε και η ιατρός και διευθύντρια ιαματικών λουτρών Chianciano Siena στην Ιταλία Loredana Lignola, η οποία έδωσε πολλά παραδείγματα από χώρες της Ευρώπης το πώς έχουν εκμεταλλευτεί το θερμαλιστικό τουρισμό.
Τρανταχτό παράδειγμα η γειτονική μας Βουλγαρία, η οποία διαθέτει περί τις 800 ιαματικές πηγές και ένας μεγάλος αριθμός αυτών ανήκει στο διασυνοριακό σύστημα.
Στην Τσεχία από το 1948 ως το 1993 οι ιαματικές πηγές ανήκαν στο κράτος, κάτι που δεν ισχύει πια. Διαθέτει 37 ιαματικά λουτρά, δέχεται 437.000 αφίξεις ετησίως όπου το 5% είναι τουρίστες ιαματικού τουρισμού.
Η Πολωνία διαθέτει 40 ιαματικά λουτρά εκ των οποίων τα 25 με θεραπευτικές ιδιότητες, η Σλοβενία μετράει 15 ιαματικά κέντρα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, 650.000 επισκέπτες το χρόνο, εκ των οποίων το 40% είναι Ιταλοί.
Η Γερμανία έχει 300 ιαματικά κέντρα με ετήσιο τζίρο 26 δις ευρώ και 10 εκ. επισκέπτες εκ των οποίων το 5% είναι αλλοδαποί.
Η δε Ιταλία διαθέτει πάρα πολλά ιαματικά κέντρα, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα υγείας και έτσι οι Ιταλοί, κάθε χρόνο, επωφελούνται ολοκληρωτική κάλυψη, με έξοδα του κράτους, αρκεί να υπάρχει πιστοποιητικό από το θεράποντα ιατρό.

Η προσφορά της γεωθερμικής ενέργειας
Τέλος, ο γεωλόγος και Δρ. Γεωθερμίας Νίκος Κολιός εξήγησε την προσφορά της γεωθερμικής ενέργειας στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Επισήμανε τα τεράστια οφέλη που μπορεί να έχει η χώρα από τη γεωθερμική ενέργεια, και τα πολύ σημαντικά πεδία που υπάρχουν στην Ελλάδα, τόσο υψηλής όσο και χαμηλής ενθαλπίας.
«Η γεωθερμική ενέργεια δημιουργεί επιχειρήσεις, με πολλές θέσεις εργασίας και παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και μάλιστα εξαγώγιμα » τόνισε ο κ. Κολιός ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική γεωθερμική θερμίδα που έχει εντοπιστεί και στη Θεσσαλονίκη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)