Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Προς συμφωνία βάσει της συνταγής του ΔΝΤ; Έντονο παρασκήνιο στη χθεσινή διαπραγμάτευση

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων, ως σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές κινήσεις λαμβάνεται το ύψος του 2% του ΑΕΠ.
 Άρα,
κατά τον ίδιο παράγοντα, αυτό μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα επίσης με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».
Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο το νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις και ο υπουργός αποχώρησε χωρίς δηλώσεις. Το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής (ΝΟΜΕ κ.λπ.). 
Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας. Στο μεταξύ υπερωρίες έκαναν χθες βράδυ τα κλιμάκια των θεσμών, μετά την συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ συγκεντρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ για να κάνει την επισκόπηση της ημέρας και τον προγραμματισμό των επομένων ημερών, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι αποστολές της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Κοινοτικό στέλεχος ανέφερε πως στις χθεσινές συναντήσεις κυβέρνησης – θεσμών εξετάσθηκαν περισσότερο τα θέματα ιδιωτικοποιήσεων και ενέργειας και λιγότερο τα δημοσιονομικά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από ελληνικές πηγές, όπως αναφέρει ο Θανάσης Κουκάκης στο CNN.gr. Στόχος κυβέρνησης και θεσμών είναι έως το EuroWorking Group της Τρίτης 7 Μαρτίου να έχει υπάρξει πρόοδος σε όλα τα θέματα και να έχει καταρτιστεί το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών στελεχών. 
Πάντως, ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε ερώτηση του CNN Greece ανέφερε πως τα κλιμάκια των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα και μετά την προσεχή Δευτέρα 6 Μαρτίου. 
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις συνομιλίες τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υιοθετούν την παραδοχή του ΔΝΤ πως το δημοσιονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί για το 2019 ανέρχεται σε ύψος στο 2% του ΑΕΠ, ήτοι στα 3,6 δισ. ευρώ.
 Η σχετική παραδοχή γίνεται για την οικονομία των συζητήσεων, δεδομένου ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι πως τον Απρίλιο , όταν ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 από την Eurostat το ΔΝΤ θα υιοθετήσει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία και θα δεχθεί πως το δημοσιονομικό κενό τόσο για το 2018 όσο και για το 2019 είναι μικρότερο από εκείνο που υπολόγιζε και πως τα μέτρα θα πρέπει να κινηθούν στην περιοχή των 2,8 δισ. ευρώ. 
Πάντως, ενδιάμεσα η κυβέρνηση καλείται να προνομοθετήσει μέτρα 1% του ΑΕΠ στο μέτωπο της φορολογίας (μείωση αφορολογήτου) και 1% στις συντάξεις (κατάργηση προσωπικής διαφοράς) προκειμένου να κρατήσει το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα. Κατά την κυβερνητική αφήγηση εάν ξεπεράσουμε το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα αντισταθμιστικά μέτρα θα είναι περισσότερα και θα εξισορροπήσουν τα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, εάν το πλεόνασμα είναι κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ τότε είτε θα υπάρξει η ανάγκη λήψη επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας είτε θα επιλεγεί η ακύρωση κάποιων εκ των αντισταθμιστικών μέτρων που κανονικά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

07:04, 1 Μαρτίου 
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)