Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Συμψηφισμοί με ασφαλιστικές οφειλές για το πετρέλαιο

«Για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης εκδόθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους με αριθμό 121/2015, σύμφωνα με την οποία το επιστρεφόμενο ποσό συμψηφίζεται όχι μόνο με τις φορολογικές, τελωνειακές αλλά και με τις ασφαλιστικές οφειλές των δικαιούχων αγροτών».
Αυτό απάντησε
η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου από τη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αττικής της ΝΔ Γ. Βλάχου σχετικά με τις πιστώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης
Όπως ανέφερε η υφυπουργός «σε συνέχεια της γνωμοδότησης αυτής υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην οποία καθορίστηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης μέσω των απαιτούμενων συμψηφισμών, όπου απαιτείτο».
Επιπλέον η ίδια εξήγησε ότι «η υλοποίηση της εφαρμογής ολοκληρώθηκε με πολύ γρήγορες διαδικασίες παρ’ όλες τις τεχνικές δυσκολίες και την πολυπλοκότητα του συστήματος συμψηφισμού με στοιχεία από ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΗΔΙΚΑ, TAXIS και, όπως είπε, ήδη έχουν αποδοθεί τα οφειλόμενα ποσά που αφορούν τη β’ δόση του 2014 και το έτος 2015, δηλαδή χρήσεις 2013 και 2014. Ενώ άμεσα, θα καταβληθούν και το οφειλόμενα ποσά για το έτος 2016, χρήση 2015».
Η διαδικασία συμψηφισμού βάσει των προδιαγραφών που καταρτίσθηκαν, όπως την περιέγραψε η υφυπουργός έχει ως εξής:
Πρώτον, έγινε αποστολή του αρχείου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς την ΔΗΛΕΔ, η οποία δεν είναι πλέον στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ανεξάρτητη αρχή.
Δεύτερον, δημιουργία αρχείου από τη ΔΗΛΕΔ και υπολογισμός του αρχικού ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Τρίτον, συμψηφισμοί με τελωνειακά χρέη, προσδιορισμός του υπολοίπου.
Τέταρτον, έλεγχος του αρχείου για οφειλές στις ΔΟΥ. Σ’ αυτή την περίπτωση αν το αρχικά προσδιοριζόμενο ποσό επιστροφής είναι μέχρι 1.500 ευρώ, γίνεται έλεγχος μόνο για βεβαιωμένα χρέη: ατομικά, συνυποχρέωσης, συνυπευθυνότητας, διαφορετικά γίνεται έλεγχος αντίστοιχος του αποδεικτικού ενημερότητας.
Αν δεν υπάρχουν οφειλές, για επιστροφές μέχρι 1.500 ευρώ ή είναι φορολογικά ενήμερος, αποστέλλονται προς έλεγχο για ασφαλιστικές εισφορές προς ΗΔΙΚΑ.
Αν υπάρχουν οφειλές και είναι μόνο ατομικές, γίνεται κεντρικά συμψηφισμός και τυχόν εναπομείναντα υπόλοιπα αποστέλλονται προς έλεγχο για ασφαλιστικές εισφορές στην ΗΔΙΚΑ.
Αν υπάρχουν οφειλές και ο συμψηφισμός δεν γίνεται να γίνει κεντρικά λόγω ιδιαίτερης και μεγάλης περιπτωσιολογίας –έχουμε περιπτώσεις αποβιώσαντος με επιστροφή μεγαλύτερη του χρέους, κατάσταση πτώχευσης, συμψηφισμένα χρέη κλπ- το ποσό εξ ολοκλήρου αποστέλλεται στη ΔΟΥ, προκειμένου αυτή να διενεργήσει τυχόν συμψηφισμούς, έλεγχο ασφαλιστικών οφειλών και σε περίπτωση υπολοίπου να το αποδώσει στον δικαιούχο.
Πέμπτον, το αρχείο που στέλνεται από την ΔΗΛΕΠ στην ΗΔΙΚΑ επιστρέφει ενημερωμένο μετά τους συμψηφισμούς στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης από τη δεύτερη, ώστε τυχόν υπόλοιπα να αποδοθούν στους δικαιούχους.

Συνοψίζοντας, η αρμόδια υπηρεσία της ανεξάρτητης αρχής Δημοσίων Εσόδων στο αρχείο δικαιούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ υπολογίζει τα αρχικά προς επιστροφή ποσά και στη συνέχεια συμψηφίζει με τελωνειακές, φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές. Ό,τι δεν δύναται να γίνει απ’ αυτή, αποστέλλεται στις αρμόδιες ΔΟΥ, ώστε να συνεχίσουν την ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)