Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Στην ανοδική τροχιά της υπό κάλυψης βαδίζει φέτος και η υπαίθρια πατάτα

Φανή Γιαννακοπούλου 
Παραμένουν ψηλά οι τιμές παραγωγού για την υπαίθρια πατάτα ακόμη και μετά το Πάσχα παρά τις εισαγωγές της φθηνότερης αιγυπτιακής. Οι επόμενες εβδομάδες, μάλιστα, θα σημάνουν φουλ παραγωγή και ζήτηση για το ποιοτικό ελληνικό προϊόν.

Μετά τις λιγοστές ανοιξιάτικες υπό κάλυψη που έφυγαν με 60 λεπτά και οι υπαίθριες διατηρούνται στα ίδια υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Fresher που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 22 Απριλίου.
Στο γεγονός ότι τελειώνουν σύντομα οι εισαγόμενες ποσότητες πατάτας από την Αίγυπτο αλλά και στο ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην εγχώρια αγορά άλλο φρέσκο προϊόν καθώς και ούτε απόθεμα με παλιές σοδειές ποντάρουν οι παραγωγοί της υπαίθριας καλλιέργειας από την Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν οι γεωπόνοι από τους νομούς της Ηλείας και της Αχαΐας οι χαμηλές θερμοκρασίες το προηγούμενο διάστημα καθυστέρησαν τη συγκομιδή για τις υπαίθριες πατάτες αλλά το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα μπουν σε πλήρη παραγωγή. Επιπλέον, θα ξεκινήσουν και πιο δυναμικά οι εξαγωγές δίνοντας έτσι ώθηση στη ζήτηση του προϊόντος.
«Οι εξαγωγές κρίνονται αναγκαίες καθώς λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, των συνεχόμενων μέτρων και των περικοπών των συντάξεων έχει μειωθεί σημαντικά η αγοραστική δύναμη και κατ’ επέκταση η κατανάλωση όχι μόνο της πατάτας αλλά και σχεδόν όλων των κηπευτικών», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Fresher παραγωγοί πατάτας.
Στα θετικά της φετινής σεζόν για την πατάτα θεωρούνται οι τιμές στον παραγωγό που πληρώνονται με 60 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για αύξηση κατά 50% από την προηγούμενη χρονιά όπου η πατάτα άγγιζε τα 40 λεπτά το κιλό και ακολούθησε μετά πτωτική πορεία. «Η έναρξη της συγκομιδής για την υπαίθρια πατάτα έγινε τη Μεγάλη Δευτέρα και εμείς μέχρι στιγμής έχουμε λάβει 250-300 τόνους και έχουμε ήδη εξάγει το 50% σε Πολωνία και κάποιες μικρές ποσότητες στην Τσεχία», επισημαίνει ο Γιώργος Γκούµας, γενικός διευθυντής της Agrexpo που έχει την έδρα της στην Καλαµάτα και εξάγει πατάτες στην Ευρώπη.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό Fresher που κυκλοφορεί το Σάββατο 22 Απριλίου μαζί με την εφημερίδα Agrenda
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)