Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Ασφαλιστικό: Η προκαταβολή της εθνικής σύνταξης αφήνει… χωρίς εισόδημα 90.000 άτομα

Χρήστος Μέγας
Χρήστου Μέγα


Ο Γολγοθάς των συνταξιούχων με την προκαταβολή της εθνικής σύνταξης.

Από υπουργό σε υπουργό και από ημερομηνία σε… τέρμινα πάνε οι συνταξιούχοι οι οποίοι περιμένουν σε μια… ουρά που μεγαλώνει προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά ή τις συντάξεις τους.

Στη χειρότερη μοίρα όλων μέσα στην καραντίνα βρίσκονται 170.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, οι οποίοι βλέπουν τις υποσχέσεις να περνούν και τις προσδοκίες των να… προσπερνιούνται. Μεταξύ αυτών περίπου 140.000, από ένα σύνολο 175.000 εν αναμονή συνταξιούχων, οι οποίοι δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη και άλλες 20.000 ασφαλισμένοι οι οποί-οι, ναι μεν έχουν αιτηθεί σύνταξη αναπηρίας, πλην όμως τα ΚΕΠΑ που θα εξετάσουν το αίτημά τους καθυστερούν. Και, φυσικά, δεν έχουν κανένα πόρο να ζήσουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν τεράστια προβλήματα υγείας και ιατρικά έξοδα…

Ακόμη και όταν ολοκληρωθεί η απονομή (μόνο) της εθνικής σύνταξης, θα μείνουν πλήρως ακάλυπτοι 90.000 συμπολίτες μας: οι 70.000 που δεν θα πάρουν ούτε την… εθνική προκαταβολή και άλλες 20.000 που δεν λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη.

Τελικά, τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης δεν αφορούν μόνο την αγορά, την σαββατιάτικη λειτουργία των καταστημάτων ή το click away και click inside, αλλά και τις χρόνιες υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους ασφαλισμένους ή τους πιστωτές… Το πρόσχημα αυτή τη φορά δίνει η πανδημία και η αύξηση στο 70% της τηλεργασίας. Με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να μην μπορεί να υλοποιήσει ούτε τις… έσχατες υπουργικές δεσμεύσεις, οι οποίες συνεχώς τροποποιούνται επί τα χείρω και μέρα με την ημέρα πάνε και πιο πίσω τις περαιώσεις. Έτσι, όλα βρίσκονται στον αέρα. Αναδρομικά, απόδοση συντάξεων, διορθώσεις, βεβαιώσεις και εκκαθαριστικά.

-Η τελευταία εξαγγελία του (νέου) υπουργού Εργασίας περί… εθνικής προκαταβολής (απόδοση μόνο της εθνικής σύνταξης των 345 € για 15 έτη ασφάλισης και 384 € για 20 χρόνια), τελικά θα αφορά σε 70.000 άτομα, από ένα σύνολο 140.000 εν αναμονή συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν την παραμικρή σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Και μόνο το 20% των αιτούντων (175.000 στο σύνολο) λαμβάνει σήμερα προσωρινή σύνταξη. Με αποτέλεσμα, άλλες 70.000 συνταξιούχοι να συνεχίσουν και μετά το Πάσχα (χρονικό όριο απόδοσης της εθνικής προκαταβολής) να μείνουν χωρίς εισόδημα. Όπως εξάλλου διάγουν τα τελευταία 3 ή 5 χρόνια (ανάλογα με το ταμείο από το οποίο προέρχονται και έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης).

-Ως προς τις συντάξεις αναπηρίας, ναι μεν αυτές παρατάθηκαν μέχρι τον Απρίλιο, αλλά η ρύθμιση αφορά μόνο στις περιπτώσεις που έληξε η προσωρινή (συνήθης διάρκειας ενός έτους) σύνταξη. Για τους λοιπούς, που το τελευταίο διάστημα αιτήθηκαν αναπηρικής σύνταξης, δεν προβλέπεται καμία ενίσχυση.

-Η ενασχόληση των υπαλλήλων με την εθνική σύνταξη μεταθέτει τον στόχο για την προσωρινή και, κατά μείζονα λόγο, για την οριστική σύνταξη. Πόσο μάλιστα όταν η οριστική απονομή απαιτεί τον ενδελεχή έλεγχο του φακέλου (έτη ασφάλισης σε περισσότερα του ενός ταμεία, συντάξιμο μισθό -μέσα επίπεδα από το 2002 μέχρι την ημέρα της αίτησης κ.α.). 

Νέα αίτηση του ασφαλισμένου

-Η προσθήκη ενός ακόμη επιπέδου… σταδιακής (με το σταγονόμετρο) απόδοσης της σύνταξης (εθνική σύνταξη, προσωρινή και μετά η οριστική), αυξάνει τον γραφειοκρατικό φόρτο, καίτοι η… εθνική παροχή θα γίνεται σχετικά αυτοματοποιημένα με βάσει νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όπου θα λαμβάνονται υπόψη μόνο δύο στοιχεία: η ηλικία του ασφαλισμένου (62 ετών για 20 έτη ασφάλισης και 67 ετών για 15). Αλλά θα απορρίπτεται η καταβολή της εθνικής σύνταξης στην περίπτωση που υπάρχουν μεν 40 έτη συνολικής ασφάλισης, αλλά στον τελευταίο φορέα, π.χ. το ΙΚΑ, θα έχουν διανυθεί μόνο 18. Ακόμη και στην περίπτωση που ο αιτών είναι 66 ετών! Με αυτή την… ενδιάμεση καταβολή της εθνικής σύνταξης, αντικειμενικά επιβαρύνεται γραφειοκρατικά η διαδικασία καταβολή της προσωρινής από τον ΕΦΚΑ μέχρι του 90% της εκτιμώμενης (τελικής) σύνταξης. Φυσικά καθυστερεί και η διαδικασία εκκαθάρισης της αίτησης και καταβολής του πλήρους ποσού της σύνταξης.

-Συνακόλουθα, πολλοί εν αναμονή συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να καταφύγουν εκ νέου στον ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά προκειμένου να δηλώσουν-επιβεβαιώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό (IBAN) όπου θα πιστωθεί η εθνική σύνταξη.

-Η ενασχόληση των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας με την εθνική προκαταβολή ή τις προσωρινές συντάξεις, μεταθέτει και τις διαδικασίες επανακαθορισμού των παλαιών συντάξεων για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης (όπου η ανταποδοτική σύνταξη για 40 έτη ασφάλισης αυξάνεται στο 50%), καθώς και την βελτίωση των αποδοχών σε όσους συνταξιούχους εργάζονται (περικοπή μόλις του 30% των αποδοχών). Υποχρεώσεις που ακόμη δεν έχουν προωθηθεί καίτοι ο σχετικός νόμος «μετράει» ήδη 12 μήνες από την ψήφισή του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)