Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Κορονοϊός: Γιατί η υγειονομική επιτροπή βρίσκεται στο στόχαστρο

Βασίλης Σκουρής
Βασίλη Σκουρή


Θα αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα της κακής διαχείρισης της πανδημίας; Οι προσπάθειες να στραφεί εναντίον της η αγορά για τους περιορισμούς που θεσπίζονται. Ο τρόπος που καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις.

Και ξαφνικά η υγειονομική επιτροπή του υπουργείου Υγείας υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα άρχισε να ενοχλεί κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ορισμένους αρθρογράφους και σχολιαστές.

Λάθη σε εκτιμήσεις, κατά κοινή εκτίμηση, οι ειδικοί δεν έχουν κάνει. Μπορεί κάποιοι να ενοχλούνται από την πολυφωνία στα κανάλια, κυρίως από τις αλήθειες που λέγονται για την πανδημία, αλλά οι δημόσιες εμφανίσεις των μελών της επιτροπής συνέβαλαν τα μέγιστα και να πληροφορηθούμε για τον κορονοϊό (και άρα να τον αντιμετωπίσουμε καταλληλότερα ως άτομα), αλλά και από μια περίοδο και μετά να μην πέφτουμε θύματα ενός απίστευτου –και ανιστόρητου- εφησυχασμού που καλλιεργούσε η κυβέρνηση, θέλοντας να εξυπηρετήσει τις πολιτικές και κομματικές της επιδιώξεις.

Γιατί όμως η Επιτροπή, εκεί που αποτελούσε τον παράγοντα που στην κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα επικαλούνταν για κάθε εξέλιξη, ειδικά στην πρώτη φάση της πανδημίας, τώρα βρέθηκε στο στόχαστρο; Και, μάλιστα, γιατί στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως εκείνοι που δεν καλλιεργούν τον εφησυχασμό και που επιβεβαιώνονται κάθε φορά από τις εξελίξεις και όχι εκείνοι πχ που βγαίνουν στις τηλεοράσεις με χάρτες, να μας διαβεβαιώσουν πως δεν αποτελεί κίνδυνο η παρουσία 27 μαθητών σε μια τάξη;

Όπως πολλοί ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν εάν συζητήσεις μαζί τους η επιτροπή επιδιώκεται να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα σε μια κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση της κρίσης-εξέλιξη που κάθε νουνεχής άνθρωπος απεύχεται, αλλά και θα πρέπει να παλέψει να μην συμβεί.

Όπως οι ίδιοι λένε, κυβερνητικά στελέχη (ακόμα και δημοσίως) δείχνουν την επιτροπή ως υπεύθυνη που «καθυστερούν να ανοίξουν τα μικρομάγαζα» ή «ξανακλείνουν», καθώς το κριτήριο των μελών της είναι «αποκλειστικά υγειονομικό και δεν νοιάζονται για τις οικονομικές παραμέτρους». Η πίεση, μάλιστα, από την αγορά είναι τόσο μεγάλη, που οι ίδιοι οι επιστήμονες στις δημόσιες εμφανίσεις τους αναγκάζονται να τονίζουν πως σαφώς λαμβάνουν υπόψη τους για τις αποφάσεις τους όλες τις οικονομικές επιπτώσεις.

Μέλη της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα ενοχλημένα από την προσπάθεια να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον τους.

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, πως οι ίδιοι πολλές φορές δεν καλούνται να αποφασίσουν επί ενός θέματος, αλλά επί της απόφασης που έχει λάβει η κυβέρνηση για το θέμα.

-Δεν εκλήθησαν, για παράδειγμα, να αποφασίσουν τον περασμένο Σεπτέμβριο για το εάν πρέπει και κυρίως με ποιους όρους πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να ετοιμάσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για ανοιχτά σχολεία, με τον συγκεκριμένο αριθμό μαθητών ανά τάξη.

-Ούτε εκλήθησαν να πουν τη γνώμη τους για το εάν χρειάζονται ενίσχυση και πόση τα αστικά μέσα μεταφοράς στην πρωτεύουσα, αλλά τι μέτρα πρέπει να ληφθούν με την παρούσα κατάσταση και με ενίσχυση στο βαθμό που το επιτρέπει η οικονομία! (Για αυτό, άλλωστε, ατυχώς, ο Σωτήρης Τσιόδρας στη συνέντευξη με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι αφού δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα λεωφορεία πρέπει να φορούμε μάσκες κοκ)!

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και πολλά ακόμα παραδείγματα στην κατεύθυνση αυτή, το κύριο όμως είναι ότι η επιτροπή στοχοποιείται προκειμένου να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα σε τυχόν αποτυχία της διαχείρισης του τρίτου κύματος της πανδημίας και να απορροφήσει η κυβέρνηση ένα μέρος της δυσαρέσκειας της αγοράς.

Είναι τόσο δύσκολη η πίεση της επιτροπής που μέλη της έχουν σκεφτεί (ή έχουν δεχθεί προτροπές ακόμα και από οικείους τους) να υποβάλλουν την παραίτησή τους. Κάτι τέτοιο, όμως, το αποκλείουν κατηγορηματικά, καθώς θα δυσκόλευε ακόμα περισσότερο τη διαχείριση της αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ μάλιστα τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Κάνουν λάθη τα μέλη της Επιτροπής; Ουκ ολίγα-αλλά επί αυτού ίσως αξίζει τα «Παιχνίδια Εξουσίας» να επανέλθουν με νέο σημείωμά τους!

Πηγή: ieidiseis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)