Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Η κυβέρνηση χρυσώνει την Eldorado Gold

Σαν το χρυσάφι έλαμψε η αλήθεια, έστω και με καθυστέρηση δυόμισι ετών, για την ετοιμότητα της Eldorado Gold να καθετοποιήσει την παραγωγή της, ώστε να παράγει εντός Ελλάδας τον χρυσό που βρίσκεται κρυμμένος στα σπλάχνα της Χαλκιδικής.

Ενώ η Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα, ο σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατήγγειλε ως βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2018 ότι η... τότε κυβέρνηση Τσίπρα εμπόδιζε την εταιρεία να προχωρήσει στην καθετοποίηση της παραγωγής, έρχεται τώρα ο ίδιος ο κ. Σκρέκας και παραχωρεί παράταση δύο ετών για να καταθέσει η Eldorado Gold πρόταση για το πώς θα κατασκευάσει εργοστάσιο μεταλλουργίας χρυσού.

Ως γνωστόν η Eldorado Gold εκμεταλλεύεται εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες τα μεταλλεία της Κασσάνδρας, αλλά δεν παράγει εδώ τον χρυσό ώστε να φορολογείται και ανάλογα. Το προϊόν της εταιρείας είναι συμπυκνώματα τα οποία μεταφέρονται στο εξωτερικό για να παραχθεί το πολύτιμο μέταλλο.


Η συζήτηση γύρω από την κατασκευή του εργοστασίου που θα οδηγούσε στην καθετοποίηση της παραγωγής κρατά χρόνια, καθώς το ζητούμενο είναι αυτό να γίνει χωρίς την ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος. Ομως οι φιλικές περιβαλλοντικά μέθοδοι κοστίζουν...

Με την τροποποιητική σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την περασμένη Παρασκευή έδωσε στην εταιρεία χρόνο έως 24 μηνών «για να καταθέσει νέα πρόταση για την υλοποίηση, βάσει νέας τεχνοοικονομικής μεθόδου, της δέσμευσης για καθετοποίηση της παραγωγή με την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού». Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό, καθώς η σύμβαση προς το παρόν μένει κρυφή αν και η κυβέρνηση υπόσχεται να τη φέρει προς κύρωση στη Βουλή.

Ομως στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, όταν συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση προς τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο ερωτών βουλευτής Κ. Σκρέκας ήταν απόλυτα σίγουρος για την ετοιμότητα της εταιρείας στην οποία τώρα δίνει 24μηνη παράταση:

«Ο επενδυτής έρχεται και λέει στην κυβέρνησή σας, στην Ελληνική Πολιτεία και στο Ελληνικό Δημόσιο "παρακαλώ πολύ, δώστε μου τις άδειες που καθυστερείτε για να ολοκληρώσω την επένδυση που είναι μια καθετοποιημένη επένδυση, η οποία θα παράγει τελικά προϊόντα» και εσείς έρχεστε και του λέτε "όχι, δεν σου δίνουμε τις άδειες για να ολοκληρώσεις την επένδυση. Απόδειξέ μας ότι θες να κάνεις την επένδυση"» έλεγε τότε ο κ. Σκρέκας. Προειδοποιούσε μάλιστα τον Γιώργο Σταθάκη ότι θα έχει ευθύνες εάν το Δημόσιο κληθεί να πληρώσει (η Eldorado είχε στείλει εξώδικο) αποζημιώσεις, τον έψεγε ότι δεν δίνει τις άδειες διότι «του τραβάν το λουρί κάποιες κομματικές οργανώσεις» και κατέληγε με το γνωστό τροπάριο της τότε εποχής για τη «φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης».

Πώς συνέβη τώρα και ο ίδιος κ. Σκρέκας είναι ένας από τους τρεις (μαζί με Αδωνη και Σταϊκούρα) που υπέγραψαν την Παρασκευή και έδωσαν στην Eldorado δύο χρόνια να το σκεφτεί περαιτέρω για το εργοστάσιο μεταλλουργίας;

Ισως η εξήγηση κρύβεται στην απάντηση που έδωσε τότε ο κ. Σταθάκης ότι, αντί η εταιρεία να μιλά για διαφυγόντα κέρδη από επενδύσεις που δεν έκανε, θα μπορούσε το Δημόσιο «να θέσει θέμα διαφυγόντων κερδών, διότι έχουμε δραματική καθυστέρηση τεχνικής επάρκειας και τεχνικών μελετών και ολοκλήρωσης της επένδυσης».

Εναν χρόνο πριν από τη συζήτηση που προαναφέραμε, τον Σεπτέμβριο του 2017, η Eldorado Gold είχε βγει σε συνέντευξη Τύπου κατηγορώντας την κυβέρνηση Τσίπρα ως «μη φιλική προς τις επενδύσεις».

Μεταξύ άλλων διαμαρτυρόταν ότι είχε στείλει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό, αλλά δεν μπόρεσε να τον συναντήσει προσωπικά. Λίγες μέρες μετά, απαντώντας στη Βουλή και σε σχετικές ερωτήσεις των Α. Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και Α. Φωκά (Ενωση Κεντρώων), ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σχολίαζε ειρωνικά: «Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση η εταιρεία και κάθε εταιρεία να αγαπάει ορισμένα κόμματα και να μην αγαπάει άλλα. Δεν έχω αντίρρηση, δηλαδή, η "Eldorado" να φτιάξει ένα φαν κλαμπ φίλων της Νέας Δημοκρατίας ή φίλων της Ενωσης Κεντρώων. Κανένα απολύτως θέμα! Με το ανάποδο έχω πρόβλημα, με το ότι εσείς δεν μπορείτε να φτιάξετε φαν κλαμπ της "Eldorado"».

Τα παραπάνω προφανώς σχετίζονται με τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Eldorado Gold», Τζορτζ Μπερνς, μετά την υπογραφή της συμφωνίας την περασμένη Παρασκευή: «Εχουμε πλέον καταλήξει, από κοινού και σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, σε μια νέα, αναβαθμισμένη επενδυτική συμφωνία που, με την επικύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα αποτελέσει τον οδηγό για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και θα στείλει ένα ισχυρό σήμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και πολλά υποσχόμενος προορισμός για την άνθηση κορυφαίων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Μπερνς είναι ο μόνος που στη δήλωσή του μιλά για την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή – κάτι που απουσιάζει από το ενημερωτικό δελτίο και τις δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δίνει συγχωροχάρτι στην εταιρεία
Για «προκλητική παραχώρηση δικαιωμάτων της χώρας στην Ελληνικός Χρυσός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» μιλούν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, Πέτη Πέρκα και Κυριακή Μάλαμα σχολιάζοντας τη σύμβαση που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπληρώνει ένα ακόμα γραμμάτιο στα συμφέροντα που την έκαναν κυβέρνηση», αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπον αυτό «επιβεβαιώνει το αίτημα της Ελληνικός Χρυσός που ήθελε να αλλάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει μια άλλη, πιο “βολική” για τα συμφέροντά της».

Οι τρεις βουλευτές-τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι με τη συμφωνία η κυβέρνηση δίνει «συγχωροχάρτι στην εταιρεία για τη μη υλοποίηση υποχρεώσεών της, της εκχωρεί επιπλέον δικαιώματα της ελληνικής πολιτείας» και κάνει «ένα βήμα προς τα πίσω για το κράτος δικαίου, το περιβάλλον και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην Ελλάδα».

«Σήμερα, η ίδια η εταιρεία επιβεβαιώνει την αδυναμία της μεταλλουργίας χρυσού, καθώς δεν είναι εφικτή, και πετυχαίνει αυτή η υποχρέωση να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες», σημειώνουν, σχολιάζοντας ότι «καλώς είχε κριθεί ως ελλιπής και ανεφάρμοστη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όταν μας κατήγγειλαν όλα τα στελέχη της Ν.Δ.».

«Ο χαρακτηρισμός αποικιοκρατική για τη νέα σύμβαση είναι ήπιος αφού δεσμεύουν τη χώρα και κάθε κυβέρνηση να πληρώνει ρήτρες από εδώ και μπρος όποτε θέλει να εφαρμόσει το ελληνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο της εταιρείας», τονίζουν οι τρεις βουλευτές και ψέγουν τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα, ο οποίος «από δικηγόρος τότε της Ελληνικός Χρυσός, σήμερα προάγεται ουσιαστικά σε υπάλληλο που εξυπηρετεί πλήρως τα χατίρια της εταιρείας και όχι της χώρας που εκπροσωπεί».

«Αποδεικνύεται ακόμη ότι ορθώς οι υπηρεσίες και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με ευθύνη του Πάνου Σκουρλέτη, πέντε χρόνια πριν, είχαν εντοπίσει τις ελλείψεις και τις ασυνέπειες των μελετών μεταλλουργίας», αναφέρει η ανακοίνωση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούν ευθέως για «παράβαση καθήκοντος» των υπουργών οι οποίοι υπέγραψαν τη σύμβαση, αλλά και για εξυπηρέτηση χρηματιστηριακών παιγνίων.

Οπως λένε, «η αφαίρεση και παραπομπή στις καλένδες της μεταλλουργίας αποτελεί ανεπίτρεπτη ενέργεια που μεταβάλλει τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο μερών και παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 της Σύμβασης και, άρα, ματαίωση του αντικειμένου και του σκοπού της, σύμφωνα και με την Απόφαση της Διαιτησίας 9/2018». 

Επικαλούνται, επίσης, δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, από τα οποία «προκύπτει αδυναμία χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή». 

Σημειώνουν εδώ ότι με την υπογραφή της συμφωνίας βελτιώνεται η επιχειρηματική/χρηματιστηριακή εικόνα της εταιρείας και παράγονται υπεραξίες εις βάρος της ελληνικής πολιτείας, του ελληνικού περιβάλλοντος και των πολιτών της Χαλκιδικής.

Τέλος, κρίνουν την επιλογή της χρονικής στιγμής ως απαράδεκτη καθώς η Χαλκιδική βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω της υγειονομικής κρίσης και «είναι προφανής η στόχευση να φιμωθούν όλες οι δημοκρατικές φωνές και το περιβαλλοντικό κίνημα» και προειδοποιούν ότι «η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας θα ακυρώσει τα αποικιοκρατικά και αντιπεριβαλλοντικά τους σχέδια»...

Άρης Χατζηγεωργίου

efsyn.gr

 

1 σχόλιο:

  1. δεν υπάρχει κιναλ.Έμειναν αυτοί που διορίστηκαν απ το κόμμα κι έχουν υποσχεθεί να το ψηφίζουν εφ όρου ζωής...αυτο το 4-5 τοις εκατοί....Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)