Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Με το αφήγημα πως οι αυξήσεις είναι προσωρινές η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή

 και ... προεκλογικού χαρακτήρα παροχές

 Ωραιοποίηση της κατάστασης και ενέσεις αισιοδοξίας από τον πρωθυπουργό απέναντι στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά.

 «Η έξοδος από τα lockdown της πανδημίας έφερε μία απότομη αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές και ο πληθωρισμός» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «υπάρχει συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα οικονομολόγων και τραπεζιτών σχετικά με την αιτία του φαινομένου. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι θα είναι πρόσκαιρο το φαινόμενο που συνδέεται με πρωτοφανή διαταραχή στην ζήτηση και από ταχύτατη ανάκαμψη που βρήκε τις εταιρείες απροετοίμαστες. Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και θα έχει πιο δομικά χαρακτηριστικά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πραγματικότητα λέει ότι η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 4,1% και την Ελλάδα στο 2,8% και χώρες όπως η Ισπανία 5,4%. «Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από το βήμα της Ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως, στο πλαίσιο μιας λελογισμένης τακτικής, η κυβέρνηση προχωρά σε τρεις πρωτοβουλίες στήριξης των πολιτών.

«Όπως το 2020 και όπως έχω δεσμευθεί 100.000 ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Θα αποδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο. Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν επιπλέον βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Είναι μία ανακούφιση όχι κάτι παραπάνω. Το ίδιο ακριβώς επίδομα θα δοθεί σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων αιχμής για την ενέργεια καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «το εισόδημα των νοικοκυριών είχε θωρακιστεί τα προηγούμενα δύο χρόνια».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε μάλιστα, για το κύμα της ακρίβειας, ότι θα δούμε αποκλιμάκωση στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε τέτοιες πληθωριστικές τάσεις. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην χρηματοπιστωτική κρίση 2007-8 αλλά και στην κρίση χρέους. Και τότε τα βασικά αγαθά ανατιμήθηκαν, υπήρξαν δυσοίωνες προβλέψεις αλλά τελικά αποδείχθηκε το φαινόμενο παροδικό. Θα δούμε αποκλιμάκωση λοιπόν στο πρώτο τρίμηνο 2022» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός τόνισε πως «περίπτωση της πατρίδας μας, η πραγματικότητα κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων που επικαλούμαστε. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με πολλές χώρες, εξ ου και το καλάθι προϊόντων παραμένει συγκριτικά φθηνότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)