Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Η αντιπολίτευση βάλλει για τις μισές αλήθειες και τα «μέτρα ασπιρίνες» από Μητσοτάκη

 

Σφοδρή ήταν η επίθεση από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που έχει πλήξει την ελληνική κοινωνία, αλλά και για τα μέτρα «ασπιρίνες» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση στη Βουλή.

Κ. Σκανδαλίδης.: «Ασπιρίνες σε βαριά νόσο»

Ο Α' κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ακρίβειας «μεταβατικά, πρόσκαιρα και ελάχιστης απόδοσης», καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να σκεφτούν τις δυσκολίες που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες».  

Κατηγόρησε τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιούν τα μεγέθη του πληθωρισμού και της ακρίβειας κατά το δοκούν για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους. «Το θέμα της ακρίβειας πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινωνικούς όρους», ανέφερε επικρίνοντας πάντως τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πώς παρουσιάζουν μόνο το μέρος της αλήθειας που τους συμφέρει, όπως ο εισαγόμενος πληθωρισμός που πράγματι ανεβάζει την ακρίβεια. «Αποκρύψατε το μέρος της αλήθειας ότι η Ελλάδα, ήταν και πριν μια ακριβή χώρα», τόνισε.

Αν και σημείωσε ότι τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα τα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής, τόνισε ότι «είναι ασπιρίνες για τη βαριά νόσο», σημειώνοντας επίσης ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αντανακλούν την συντηρητική αντίληψη που την διακατέχει και υπογράμμισε ότι απαιτούνται περισσότερο δομικά και μόνιμα μέτρα. 

«Με εμβαλωματικά μέτρα ανάπτυξη δεν γίνεται», υποστήριξε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος επανέλαβε τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει στις αρχές Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι είναι εφικτός ένα άλλος δρόμος, πιο ριζοσπαστικός, πιο τολμηρός, πιο συνεκτικός, τον οποίο επί μισό αιώνα ακολουθεί η προοδευτική παράταξη.

Δ. Κουτσούμπας: Μέτρα αναδιανομής της φτώχειας

«Καμιά αστική κυβέρνηση δεν θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, αφού αυτή είναι τελικά απαράβατος όρος της ίδιας της καπιταλιστικής παραγωγής, του συστήματος, τα συμφέροντα του οποίου έχουν ταχθεί να υπηρετούν», σημείωσε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την πλευρά του, ο οποίος πάντως δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε η μεγαλύτερη πρόκληση «και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι παρουσιάζουν ως λύση για τα λαϊκά προβλήματα, την ίδια την αιτία, την πραγματική πηγή αυτών των προβλημάτων».

Όσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, είπε ότι «είναι κυριολεκτικά “ασπιρίνη” σε βαρύ νόσημα, που σε κάθε περίπτωση, θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι απ’ την άλλη τσέπη. Πρόκειται για απλά μέτρα αναδιανομής της φτώχειας ανάμεσα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα».

Και επισήμανε ότι «τα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος φορτώνονται στον προϋπολογισμό και θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι απ’ τους φόρους που καταβάλουν, ενώ τα κέρδη των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν διασφαλισμένα».

Και τόνισε ότι «το κυβερνητικό επίδομα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα αφορά μόνο την ακραία φτώχεια, λειτουργώντας μόνο πυροσβεστικά…»

«Είναι μεγάλη πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους που σας παρακολουθούν, να επικαλείστε, ως αντιστάθμισμα στην ακρίβεια και στην εκτίναξη του κόστους επιβίωσής τους, την τάχα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%! Φτάνετε, μάλιστα, στο σημείο αυτό το 2% να το παρουσιάζετε ως διπλή αύξηση. Μα καλά, δεν ντρέπεστε;» αναρωτήθηκε.

Και πρόσθεσε: 

«Μιλάμε για τον κατώτερο μισθό που καθοριζόταν με υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανάμεσα στα Συνδικάτα και τους εργοδότες, που εσείς καταργήσατε το 2012, πετσοκόβοντας μια ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου κατά 25% για όλους και 32% για τους νέους έως 25 ετών! Μιλάμε για τον ίδιο κατώτερο μισθό, για τον οποίο ψηφίσατε νόμο, το νόμο Βρούτση, ο οποίος καθορίζεται πλέον με Υπουργική Απόφαση. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταργούσε τον νόμο και με την κ. Αχτσιόγλου τον εφάρμοσε, χωρίς ούτε κατά προσέγγιση να επαναφέρει το μισθό στα επίπεδα που κόπηκε! Μιλάμε για καθοριστική κρατική παρέμβαση, που λειτούργησε ως επιταχυντής για να πέσει ο μέσος μισθός όλων των εργαζομένων πάνω από 30% και να μειωθεί δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων, αφού το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν ένας στους δέκα ανέργους με τα επίσημα στοιχεία, μειώθηκε εξίσου. Μισθοί καθηλωμένοι και πετσοκομμένοι εδώ και μία δεκαετία».

Βαρουφάκης: Η Ν.Δ. είναι το κόμμα της προγραμματικής λεηλασίας

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών.

Αφού σημείωσε ότι η ακρίβεια, η αναξιοπρέπεια και η ανέχεια είναι δεδομένη τα τελευταία 13 χρόνια με τις πολιτικές των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, τόνισε ότι αυτό δεν αλλάζει «με φιλοδωρήματα». 

Χαρακτήρισε αναξιόπιστη την ΕΛ.ΑΣΤΑΤ., λέγοντας ότι κανείς δεν ξεχνάει «με τα τεράστια ψεύδη και τα Greek statistics, μιλούσε για αύξηση 0,2% του πληθωρισμού, των τιμών δηλαδή σαν να λέμε με το πέρασμα από την δραχμή στο ευρώ, κάτι που βέβαια κανένας Έλληνας πολίτης δεν πιστεύει. Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν εμείς δεν έχουμε στην τρισάθλια ΕΛΣΤΑΤ».

Ειδικότερα για την ακρίβεια, τόνισε με νόημα πως η αύξηση των τιμών είναι εισαγόμενη, η ανέχεια ωστόσο δεν είναι εισαγόμενη. «Εσείς όμως, μετριάζετε αυτά τα σοκ που έρχονται απέξω ως ελληνική Κυβέρνηση; Ή λειτουργείτε ως πολλαπλασιαστές αυτών των σοκ; Η απάντηση είναι προφανής, τα πολλαπλασιάζετε».

Και πρόσθεσε:

→ Μπορούσατε εδώ και 2 χρόνια να βάλετε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους, αντιθέτως εσείς κλείσατε τις λαϊκές αγορές και τώρα τις δωρίζετε στα καρτέλ για να περιορίσετε τον ανταγωνισμό.

→ Ο ΦΠΑ ακόμα, δεν γίνεται στη χώρα μας, δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή να είναι στο 24%, έπρεπε να πάει τουλάχιστον στο 15. Ο κατώτατος μισθός επιπλέον, μαζί όμως με τα κοινωνικά επιδόματα θα έπρεπε να αυξάνονται αυτόματα, μέσα από έναν μηχανισμό Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής -ΑΤΑ.

→ Αντί όμως να μιλήσουμε γι’ αυτά έρχεται ο κ. Σταϊκούρας και μας λέει στον Προϋπολογισμό που φέρνει ότι ο πληθωρισμός είναι 0,7% κατά μέσο όρο, τότε δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε σήμερα στη Βουλή για την ακρίβεια, ας πάει ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα σε άλλη αλάνα να παίξουν το παιχνίδι τους.

→ Έχουμε ακόμα μαζικές παραιτήσεις ναυτικών που αυξάνουν τις τιμές των μεταφορών γι’ αυτά θα μιλήσουμε;

→ Ή για την ενέργεια, όπου έρχεται η Κυβέρνηση και πανηγυρίζει για την τιμή της μετοχής που ανεβαίνει όπως μας λέει λόγω των δικών της ενεργειών! Γιατί να αγοράσουν όμως τα αρπακτικά μετοχές της ΔΕΗ, αν δεν μπορούν να κερδίσουν περισσότερα; Αν είναι όμως έτσι αυτό τι σημαίνει, ότι θα τους επιδοτήσετε κι άλλο;

Καταλήγοντας είπε: «Κύριε Μητσοτάκη το κόμμα σας, η ΝΔ είναι το κόμμα της προγραμματικής λεηλασίας όπως καθημερινά μας αποδεικνύει η διακυβέρνηση σας. Αμαυρώνετε ακόμα και τον ιδρυτή της παράταξης σας ο οποίος ίδρυσε τη ΔΕΗ δημόσια, ακριβώς επειδή γνώριζε ότι δεν μπορούν οι ιδιώτες να παράσχουν τέτοιες υπηρεσίες. Εσείς ωστόσο μετατρέπετε αυτή την παράταξη σε μια αντικαραμανλική ΕΡΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)