Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Στη Βουλή η μάχη της ακρίβειας - Μητσοτάκης και Τσίπρας ακονίζουν «μαχαίρια»

 

 

 Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με κεντρικό διακύβευμα κατά πόσο η ακρίβεια είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης ή είναι ένα διεθνές φαινόμενο που επηρεάζει αναπόδραστα και την Ελλάδα

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στο Κοινοβούλιο, με αντικείμενο την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις αυξήσεις των τιμών. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με κεντρικό διακύβευμα κατά πόσο η ακρίβεια είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης ή είναι ένα διεθνές φαινόμενο που επηρεάζει αναπόδραστα και την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει το σύνολο των κυβερνητικών επιχειρημάτων που έχουν να κάνουν τόσο με την κατάσταση της οικονομίας εντός της οποίας αντιμετωπίζεται το θέμα της αύξησης των τιμών, όσο και με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης των πιο αδύναμων να ανταποκριθούν στις νέες δύσκολες συνθήκες.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο διεθνές πρόβλημα της αύξησης τω τιμών, που αποτελεί απόρροια κυρίως της περιόδου των παρατεταμένων lockdown και των προβλημάτων στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, δηλαδή, θα δώσει μια υπερεθνική διάσταση στο πρόβλημα.

Στη συνέχεια θα περιγράψει γιατί η πορεία της οικονομίας κάνει λιγότερο επώδυνη την ακρίβεια. Συγκεκριμένα, θα επικαλεστεί τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι πρωτοφανείς ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, την ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο από το μέσο ευρωπαϊκό, ενώ παράλληλα η ανεργία μειώνεται με ρυθμούς ταχύτερους από την αντίστοιχη μείωση στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι σπέρνει τον φόβο και την καταστροφολογία, αφού «κάνει πως αγνοεί αυτά τα στοιχεία» όταν κατηγορεί την κυβέρνηση για την αύξηση των τιμών, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιτεθεί στον αρχηγό της αντιπολίτευσης για το ότι κατηγορεί την κυβέρνηση χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα μέτρα στήριξης που αυτή έχει λάβει υπέρ των στρωμάτων τα οποία δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.

Εμφαση στα μέτρα στήριξης

Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι η κυβέρνησή του στηρίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις στην ενέργεια με ενισχύσεις που φτάνουν τα 620 εκατ. ευρώ. Θα τονίσει ότι ειδικά για τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής, η πολιτεία θα επιστρέψει το 2022 τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο στους νέους αγρότες και όσους συμμετέχουν σε συνεταιριστικά και συνεργατικά σχήματα. Ηδη, μάλιστα, πέραν των καθολικών μειώσεων φόρων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) μείωσε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6%.

Θα υπογραμμίσει ότι εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής έχουν δημιουργηθεί ήδη 170.000 περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το 2019 και η ανεργία μειώνεται -όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ταχύτερα από άλλες χώρες. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, θα αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, κατά το 2ο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε 7% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη  αύξηση μέσα στο 2022. Επίσης θα προσθέσει ότι μέσα στην υγειονομική κρίση, οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% είναι καταθέσεις νοικοκυριών.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επίσης θα αναφερθεί ειδικά στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και θα υπενθυμίσει ότι τα νέα μέτρα (που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας) θα ισχύσουν τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου και περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα η κρατική επιδότηση σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh. 
  • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.
  • Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα. Τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν σταδιακά από το επόμενο έτος όταν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.
  • Αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών (από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022) η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης καθώς και λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης. Οι χρεώσεις ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις αυτές ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ και θα καταβληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

Για τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια που θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ανέλθουν σε 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Πηγή:  imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)