Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Νέα μέτρα σε εξωτερικούς χώρους εστίασης - Μεγάλη ανατροπή

Νέα μέτρα σε εξωτερικούς χώρους εστίασης - Μεγάλη ανατροπή

 
 
Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση με υποχρεωτικό rapid test. Τέλος σε τέντες και πλαϊνά προστατευτικά. Τι θεωρείται εξωτερικός χώρος υπενθύμισε ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Ξεκινούν από το Σάββατο σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους σε εστίαση και λιανεμπόριου, ωστόσο, απομένουν αρκετές διευκρινίσεις για να αποφευχθούν ξανά τα «παραθυράκια». Ένα από τα κενά που υπάρχει σε ανεμβολίαστους πολίτες και επιχειρηματίες της εστίασης είναι τι θεωρείται μεικτός εξωτερικός χώρος, όπου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test για να μπορέσουν να καθίσουν.

Σήμερα, ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, αποσαφήνισε πού θα γίνονται οι έλεγχοι, πώς και τι θα ισχύει. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, οι κλειστοί και οι υπαίθριοι χώροι καθορίζονται όπως με τον αντικαπνιστικό νόμο.

Τι έλεγε ο αντικαπνιστικός νόμος; Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.

Κλειστός χώρος, είπε ο κ. Μπίνης στον ΣΚΑΪ, θεωρείται και ο υπαίθριος χώρος που κλείνει εντελώς. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει σε μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες που κλείνουν με πλαστικά και τέντες σχεδόν εξολοκλήρου τον ανοιχτό χώρο που διαθέτουν.

Όπως είπε ο κ. Μπίνης, «επιτρέπονται τα πλαϊνά από νάιλον σε 1,30 ύψος, όπως με τον αντικαπνιστικό. Αν έχει κλειστό σκέπαστρο -ανοιγόμενο ή μη- θεωρείται κλειστή πλευρά».

ΓΣΒΕΕ: Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επέλεξε να εργαλειοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επέλεξε να εργαλειοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα στην προσπάθεια της να ανακόψει το τέταρτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα ίδια στιγμή που έχει αποσύρει κάθε υποστηρικτικό μέτρο προς τις επιχειρήσεις.

Η επιλογή των εξαιρέσεων κάποιων επιχειρήσεων από τους περιορισμούς (σουπερμάρκετ, λαϊκές αγορές, φαρμακεία) οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα για τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς καθώς οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές θα μπορούν ελεύθερα να κάνουν τις αγορές τους σε παρόμοια είδη ( μη τρόφιμα) στα σουπερμάρκετ ή στο υπαίθριο εμπόριο ενώ θα χρειάζονται πιστοποιητικά για το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Στην εστίαση η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών και για τους εξωτερικούς χώρους περιορίζει ακόμα περισσότερο την πελατειακή βάση του κλάδου, η οποία έχει ήδη μειωθεί στο 50%, κάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων μη βιώσιμη.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδείξει γενναιότητα και να εντείνει τις προσπάθειες της ώστε να βρεθεί ο τρόπος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί επιλεγεί να βάλει για μια ακόμα φορά σε ρόλο “χωροφύλακα” τις επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς να τους παρέχει καμία στήριξη ενώ βάλλονται και από ένα εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων, στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα , που κάνει ακόμα δυσκολότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργεί προβλήματα στην ρευστότητα τους ,αλλά και την κάλυψη των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα lockdown .

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κατανοεί τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα εξαιτίας του τέταρτου κύματος της πανδημίας που εξελίσσεται. Oι επιχειρήσεις μέλη της , στην πλειονότητα τους, όλο το προηγούμενο διάστημα με υψηλό κόστος τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του Covid-19 ,όμως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για την προστασία της κοινωνίας , των πολιτών και των εργαζομένων και την επιστροφή στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Διαφορετικά βαδίζουμε προς έναν ακόμα χειμώνα δυσκολότερο του περσινού και τα λουκέτα που θα μετρήσουμε στο τέλος του θα αποτελέσουν “καταστροφικό μονόδρομο” για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Η ΓΣΕΒΕΕ και τα Μέλη της σέβονται και τηρούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης , όμως την καλούν να επανεξετάσει τις αποφάσεις της και να “κλείσει” κάθε παράθυρο που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και παράλληλα να παράσχει εκείνα τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά για να μπορέσουν να αντέξουν οι επιχειρήσεις στη δύσκολη αυτή συγκυρία:

Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023

Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων

Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής

Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους.

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6% για καφέ και φαγητό.

Η ΓΣΕΒΕΕ από την αρχή της πανδημίας αντιμετώπισε με υπευθυνότητα την δύσκολη κατάσταση ενημερώνοντας τα μέλη της και την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσει να κάνει με κάθε μέσο που έχει στη διάθεση της.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)