Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Lockdown ώρα μηδέν: Ποιοι διαφωνούν με τα νέα μέτρα - Ενστάσεις για τις εκκλησίες

Lockdown ώρα μηδέν: Ποιοι διαφωνούν με τα νέα μέτρα - Ενστάσεις για τις εκκλησίες

 
Ποιοι γιατροί και επιστήμονες εκφράζουν τη διαφωνία τους για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, ποιοι θέλουν lockdown και πώς προμηνύεται ο χειμώνας με τη ραγδαία έξαρση της πανδημίας.

Οι εφιαλτικές προβλέψεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας ενόψει χειμώνα επιβεβαιώνονται και, παρά τις ανακοινώσεις για νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους, αρχίζουν να μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη ενός νέου lockdown.

Κυβέρνηση και επιστήμη φαίνεται πως διαφωνούν στη διαχείριση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στη χθεσινή συνέντευξή του, για μια ακόμη φορά, ότι δεν πρόκειται να κλείσει η κοινωνία ούτε η οικονομία.

«Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA.

Ωστόσο, Αθηνά Λινού, Νίκος Καπραβέλος, Ευάγγελος Μανωλόπουλος και Γρηγόρης Γεροτζιάφας εκφράζουν έντονες ενστάσεις για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και προβλέπουν δύο rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αλλά και την είσοδό τους σε λιανεμπόριο και εξωτερικούς χώρους εστίασης με αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου. Εκφράζουν δε την αντίθεσή τους για την εξαίρεση των εκκλησιών από τα μέτρα.

Μάλιστα, οι κ.κ. Γεροτζιάφας και Καπραβέλος βάζουν στο τραπέζι ακόμα το ενδεχόμενο νέου lockdown ως λύση στην ραγδαία εξάπλωση του ιού, δεδομένων των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού.

«Το lockdown είναι μπροστά μας, αν συνεχιστεί η κατάρρευση των νοσοκομείων. Άλλες δυνατότητες δεν έχουμε. Ή θα εμβολιαστούμε όλοι ή θα κλειστούμε στα σπίτια μας να μην πεθάνουμε». Με αυτά τα λόγια ο Διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο OPEN, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο μιλώντας με δραματικό τόνο για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας ενώ επανέλαβε την πρότασή του για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Κάνω έκκληση να βρεθεί λύση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Χάνουμε εξήντα ανθρώπους την ημέρα κι εμείς τσακωνόμαστε για τα τεστ», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η εξουθένωση είναι τρομερή δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας».

«Η αγανάκτηση μου προς την πολιτεία είναι μεγαλύτερη... Για ποιον λόγο εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες από τα μέτρα. Πρέπει να πάρουμε πιο θαρραλέα μέτρα», κατέληξε.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι λίγα και ατελή, προσθέτοντας πως δεν τα θεωρεί ικανά να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, χρειάζονται έλεγχοι και στις εκκλησίες οι οποίες εξαιρέθηκαν, αλλά και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ανέφερε σαν παράδειγμα την εστίαση, όπου ένας πελάτης για να μπει σε ένα κατάστημα πρέπει να είναι εμβολιασμένος, αλλά ο υπάλληλος που θα τον σερβίρει και ο αστυνομικός που θα κάνει τον έλεγχο, μπορεί να είναι δυνητικά ανεμβολίαστοι.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εξέφρασε και αυτή τις αμφιβολίες της για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις εκκλησίες.

Η κ. Λινού σχολίασε στο MEGA πως τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το Σάββατο είναι άτολμα και πως θα έπρεπε να τονιστεί παραπάνω ότι τα μέτρα οφείλουν να τα εφαρμόζουν εξ ίσου και οι εμβολιασμένοι, ώστε να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα σε 1,5 μήνα από τώρα.

Σχετικά με το ζήτημα των εκκλησιών ανέφερε, πως θα έπρεπε να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι σχετικά με την είσοδο των πιστών και να ακολουθούνται οι επίσημες οδηγίες της εκκλησίας που ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Χθες, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόννης, είπε επίσης στο MEGA:

«Έχουμε μπροστά μας την επιλογή. Lockdown γρήγορα, υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον στο δημόσιο για να χαλαρώσει η κοινωνία και να λειτουργήσουμε καλά μετά από δύο μήνες. Ο εμβολιασμός δεν θα δουλέψει αύριο.»

«Συμφωνώ με τον κ. Γεροτζιάφα περί της ετερογένειας στους εμβολιασμούς γιατί αυτό επιβεβαιώνεται από τις αναλύσεις στα λύματα. Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί» είπε τέλος ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)