Τελικά η εστίαση μπαίνει σε lockdown. Σε ένα νέο ιδιότυπο lockdown που θα φέρει νέα λουκέτα και προβλήματα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown, με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).
Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σημειώνονται τα εξής:
«Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις τις εστίασης καθώς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου. Έτσι από το μίνι lockdown η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown.
Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown.
Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου. Η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό που όλοι πρέπει να προστατέψουμε, όμως δεν μπορεί για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιείται ένας κλάδος που παρέμενε κλειστός για μήνες και συσσώρευσε χρέη και ζημίες. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων. Η ΠΟΕΣΕ και τα Μέλη της σέβονται την προσπάθεια της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας και προτρέπουν τους πολίτες αλλά και τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν, όμως συνεχίζει να εμμένει στην ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις όπως:
- Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
- Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
- Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
- Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
Στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά παράλληλα οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα».
Το λιανεμόριο για τα νέα μέτρα
H απόφαση της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα Covid-19 «είναι, κάθε άλλο παρά ορθολογικά τεκμηριωμένη» επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Κι αυτό, όπως εξηγεί, καθώς είναι γνωστό ότι ο δείκτης μολυσματικότητας στη λιανική - με βάση τις σχετικές εξειδικευμένες αναλύσεις - είναι εξαιρετικά χαμηλός. «Δεδομένου ότι το ελληνικό λιανεμπόριο με ευθύνη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στο σύνολό του και παρά την ελληνική εκδοχή της "χαλαρής" τήρησης των κανόνων, φαίνεται ότι τηρεί με αυστηρότητα όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα» αναφέρει.
Επιπλέον, θεωρεί πως τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν «είναι δύσκολα εφαρμόσιμα από την πλειονότητα των επιχειρήσεων κάθε μορφής λιανικής, με συνέπεια την εντέλει οριακή αναποτελεσματικότητά τους στην πράξη. Με μόνο ουσιαστικό και δυστυχώς δυσμενές αποτέλεσμα το πλήγμα στην ανάπτυξη και την εργασία στο τομέα του ελληνικού λιανεμπορίου».
Σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ, η ενίσχυση της προσπάθειας για την προστασία των πολλών ακόμη μη εμβολιασμένων και, ταυτόχρονα, η προσπάθεια μείωσης του αριθμού τους, θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει με τη σταδιακή ενίσχυση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους φορείς του κράτους, καθώς και με τη στοχευμένη καμπάνια για εμβολιασμούς στην περιφέρεια και κυρίως στις περιοχές με υψηλά ποσοστά μη εμβολιασμένων.
Ο Σύνδεσμος των λιανεμπόρων προτείνει την άμεση έναρξη «στοχευμένου διαλόγου» μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών και του συμβουλευτικού οργάνου της πολιτείας («Επιτροπής Ειδικών»), αλλά και των συλλογικών φορέων των επιχειρήσεων, με τακτό χρονικό ορίζοντα ενός μήνα, με αντικείμενο την προετοιμασία του διάδοχου σχήματος προστασίας.
Καταστροφικά τα νέα μέτρα
Καταστροφικά για την εστίαση και ταυτόχρονα πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού ιδιαιτέρως για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, η κυβέρνηση και τα οποία υποχρεώνουν στο εξής τους ανεμβολίαστους πολίτες να επιδεικνύουν αρνητικό PCR ή rapid test κατά την είσοδό τους στα λιανεμπορικά καταστήματα και τους εξωτερικούς- μικτούς χώρους της εστίασης.
Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επέλεξε να εργαλειοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα στην προσπάθεια της να ανακόψει το τέταρτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα ίδια στιγμή που έχει αποσύρει κάθε υποστηρικτικό μέτρο προς τις επιχειρήσεις.
Η επιλογή των εξαιρέσεων κάποιων επιχειρήσεων από τους περιορισμούς (σουπερμάρκετ, λαϊκές αγορές, φαρμακεία) οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα για τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς καθώς οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές θα μπορούν ελεύθερα να κάνουν τις αγορές τους σε παρόμοια είδη ( μη τρόφιμα) στα σουπερμάρκετ ή στο υπαίθριο εμπόριο ενώ θα χρειάζονται πιστοποιητικά για το υπόλοιπο λιανεμπόριο.
Στην εστίαση η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών και για τους εξωτερικούς χώρους περιορίζει ακόμα περισσότερο την πελατειακή βάση του κλάδου, η οποία έχει ήδη μειωθεί στο 50%, κάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων μη βιώσιμη.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδείξει γενναιότητα και να εντείνει τις προσπάθειες της ώστε να βρεθεί ο τρόπος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί επιλεγεί να βάλει για μια ακόμα φορά σε ρόλο “χωροφύλακα” τις επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς να τους παρέχει καμία στήριξη ενώ βάλλονται και από ένα εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων, στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα , που κάνει ακόμα δυσκολότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργεί προβλήματα στην ρευστότητα τους ,αλλά και την κάλυψη των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα lockdown .
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κατανοεί τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα εξαιτίας του τέταρτου κύματος της πανδημίας που εξελίσσεται. Oι επιχειρήσεις μέλη της , στην πλειονότητα τους, όλο το προηγούμενο διάστημα με υψηλό κόστος τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του Covid-19 ,όμως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για την προστασία της κοινωνίας , των πολιτών και των εργαζομένων και την επιστροφή στην κανονικότητα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Διαφορετικά βαδίζουμε προς έναν ακόμα χειμώνα δυσκολότερο του περσινού και τα λουκέτα που θα μετρήσουμε στο τέλος του θα αποτελέσουν “καταστροφικό μονόδρομο” για την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.
Η ΓΣΕΒΕΕ και τα Μέλη της σέβονται και τηρούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης , όμως την καλούν να επανεξετάσει τις αποφάσεις της και να «κλείσει» κάθε παράθυρο που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και παράλληλα να παράσχει εκείνα τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά για να μπορέσουν να αντέξουν οι επιχειρήσεις στη δύσκολη αυτή συγκυρία:
- Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
- Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
- Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας
- Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
- Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους.
- Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6% για καφέ και φαγητό.
- Η ΓΣΕΒΕΕ από την αρχή της πανδημίας αντιμετώπισε με υπευθυνότητα την δύσκολη κατάσταση ενημερώνοντας τα μέλη της και την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσει να κάνει με κάθε μέσο που έχει στη διάθεση της.
Μπράβο Κούλη. Κλειστούς όλους και άσε μόνο τις εκκλησίες ανοιχτές στη χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μη σε νοιάζει τίποτα.
Πάλι πρώτο θα σε έχουν τα γίδια.
Μιλάμε για αρρώστια.Γουσταρουν τρέλα