Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

2022: Η χρονιά της Ομικρον - Τι μπορεί να πάει στραβά (ή καλά)

2022: Η χρονιά της Ομικρον - Τι μπορεί να πάει στραβά (ή καλά)

 
Πέρσι, τέτοια εποχή, το lockdown μετρούσε γύρω στις 40 μέρες, όμως ατενίζαμε το 2021 με αέρα αισιοδοξίας ότι θα τελειώσει η πανδημία αφού είχαμε τα εμβόλια. Πλέον, έχουμε μάθει ότι η εποχή του κορονοϊού δεν μπορεί να είναι καθόλου προβλέψιμη. Τι μπορεί να «κρύβει» το 2022;

Η μετάλλαξη Ομικρον ήρθε στην εκπνοή του 2021 και με αυτή θα μπει στο 2022 ολόκληρος ο πλανήτης, αποδεικνύοντας ότι το τέλος της πανδημίας είναι ακόμη μακριά.

Οι επιστήμονες λένε ότι το νέο στέλεχος θα επικρατήσει μέχρι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, αφού τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις μέρες, εκτοπίζοντας τη μετάλλαξη Δέλτα. Τα εμβόλια φαίνεται ότι δεν την «πιάνουν», είναι ακόμα νωρίς για κάποιο επικαιροποιημένο σκεύασμα που θα την εκτοπίζει, όμως μάλλον δείχνει ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη και με πιο ήπια συμπτώματα. Με αυτά τα δεδομένα, φτάσαμε στα Χριστούγεννα, με τις εκτιμήσεις και τους σχεδιασμούς να έχουν ανατραπεί στο παρά πέντε.

Με πιο απλά λόγια: Το 2022 επιφυλάσσει εκπλήξεις. Ακόμα και αν δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την έκπληξη, μπορεί τουλάχιστον να ξέρει ποια δεδομένα έχει και ποια είναι τα πιθανά σενάρια.

Σενάριο lockdown

Αν τελικά είναι λιγότερο θανατηφόρο το νέο στέλεχος, τότε, σύμφωνα με το Bloomberg, ενδεχομένως ο κόσμος να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην «κανονικότητα» και να αρχίσει να ξοδεύει ξανά χρήματα σε κλάδους που επλήγησαν βαρύτατα τα τελευταία δύο χρόνια. Αν όμως δεν είμαστε τυχεροί; Τότε πάμε στο απαισιόδοξο σενάριο με νέους περιορισμούς και lockdown (ήδη κάποιες λίγες χώρες της Ευρώπης στράφηκαν σε αυτή την επιλογή). Αυτή η εξέλιξη θα υποβαθμίσει την ανάπτυξη του 2022 στο 4,2%.

Αποστάσεις και απομόνωση

Ακόμα και αν η Ομικρον είναι πιο ασφαλής από τη Δέλτα, εξακολουθεί να έχει κινδύνους ακόμα και για τους εμβολιασμένους. Έτσι, η κοινωνική απόσταση, οι μάσκες, και άλλα γνωστά που συνηθίσαμε δεν θα μας εγκαταλείψουν. Αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα είναι εντάξει με το να μείνουν σε απομόνωση για λίγες μέρες, προκειμένου να είναι ασφαλής και όλα μοιάζουν σαν έναν φαύλο κύκλο με κάποια δόση κανονικότητας.

Ακρίβεια και εφοδιαστική αλυσίδα

Όχι, δεν είναι παροδικό φαινόμενο. Το είπε ο πρόεδρος της Fed, της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, και συνέστησε να μην γίνονται δημόσιες τοποθετήσεις περί «παροδικού» φαινομένου. Η ακρίβεια θα συνεχίσει να πλήττει σοβαρά την κατανάλωση και το 2022. Η Ομικρον είναι ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των τροφίμων.

Ταξίδια

Άλλοι φοβούνται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, άλλοι θεωρούν ότι είναι ρίσκο γιατί μπορεί τελευταία στιγμή κάτι να ακυρωθεί. Είτε να νοσήσεις, είτε να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στον εκάστοτε προορισμό. Αν όμως, η Ομικρον οδηγήσει σε ραγδαία εξάπλωση του ιού και πλήξει τα ταξίδια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των τιμών του πετρελαίου. Όμως, θα οδηγούσε σε απόλυτη κατάρρευση τον παγκόσμιο τουρισμό.

Δώρο Χριστουγέννων η μετάλλαξη Ομικρον;

Γερμανός ειδικός στον τομέα της Υγείας, είχε πει πριν λίγο καιρό πως η νέα μετάλλαξη Όμικρον μπορεί τελικά να αποδειχθεί «δώρο Χριστουγέννων» για την πορεία της πανδημίας. Ο ίδιος απέδωσε το συγκεκριμένο συμπέρασμα ότι τα κρούσματα που παρακολουθούνται φέρονται να έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα για 2-3 μέρες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από το νέο στέλεχος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αν δηλαδή ο ασθενής ήταν ή όχι εμβολιασμένος, ή αν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Ο καθηγητής Karl Lauterbach, κλινικός επιδημιολόγος, είχε πει ότι οι πρώτες αναφορές δείχνουν πως η Όμικρον θα μπορούσε ακόμη και να επιταχύνει το τέλος της πανδημίας. Όπως εξήγησε, έχει τόσες πολλές μεταλλάξεις, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι βελτιστοποιημένο στέλεχος για να μολύνει και να είναι λιγότερο θανατηφόρο, όπως οι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού.

Καλή χρονιά! 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)