Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Αρχίζει ο εμβολιασμός παιδιών από 5 έως 11 ετών

 

Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, αφού η χώρα παρέλαβε τις πρώτες 60.000 δόσεις παιδικών σκευασμάτων Pfizer/BioNTec.

Από την Παρασκευή μέχρι χθες 31.000 γονείς έκλεισαν ραντεβού στην σχετική πλατφόρμα για τα παιδιά τους. Στην περίπτωση που ένα ανήλικο έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

Σε ό,τι αφορά στις παρενέργειες, όπως φαίνεται μετά τη χορήγηση 11 εκατ. δόσεων παγκοσμίως, είναι ανάλογες των εμβολίων στους ενήλικες. Δηλαδή, λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Το εμβόλιο περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες.

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και νοσοκομεία, ενώ αναμένονται εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές. 

Στην Αττική οι εμβολιασμοί γίνονται στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Ισχυρή σύσταση

Χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησαν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό και εξήγησαν ότι είναι ασφαλής. Τόνισαν ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, για αυτό οι γονείς «δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους».

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή έχει ομόφωνα γνωμοδοτήσει θετικά για τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας. Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών, ενώ παράλληλα θα τα βοηθήσουν ανεμπόδιστα να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα.

Επιπλέον, ο εμβολιασμός αναμένεται μειώσει και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται γύρω τους, ενώ η αύξηση του αριθμού των εμβολιαζομένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)